Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego

Kiedy na Wszystkich Świętych zapowiada się wizyta gości, warto przygotować pyszny obiad. Zamiast tradycyjnych gołąbków stawiam na znacznie prostsze i jeszcze smaczniejsze danie.

Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowymGołąbki bez zawijania w sosie grzybowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tradycyjne gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym to klasyka, ale ich przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu, głównie przez konieczność parzenia kapusty i żmudnego zawijania. Na odświętny obiad w rodzinnym gronie sprawdzą się za to pyszne kotleciki zanurzone w aromatycznym sosie grzybowym. Gdy tylko pierwszy kęs trafia do ust, wszystkie gołąbki odchodzą w niepamięć.

Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś

Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym

Gołąbki bez zawijania, znane także jako gołąbki babuni, to klasyk. W tym przepisie został jednak podrasowany o prawdziwy smak jesieni. Sos pomidorowy zastąpiony jest tutaj przez aksamitny, głęboki w smaku sos grzybowy. Tradycyjny dla gołąbków ryż również zostaje w szafce, zastępuje go kasza jęczmienna.

Gołąbki bez zawijania podane z ziemniakami i buraczkami konserwowymi, tworzą idealny, rozgrzewający obiad, który zachwyci nawet tradycjonalistów. Idealnie sprawdzi się w dzień Wszystkich Świętych, gdy wygłodniała i zmarznięta rodzina zapuka do drzwi.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 350 g białej kapusty,
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka do obtoczenia.

Sos grzybowy:

  • 1 cebula,
  • 300 g świeżych grzybów leśnych,
  • 150 ml bulionu lub rosołu,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż, aż się zarumieni.
  3. Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Ugotowaną kaszę przestudź i przełóż do miski.
  5. Dodaj mięso mielone, usmażoną cebulę, startą kapustę, jajko, bułkę tartą oraz natkę pietruszki.
  6. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób masę.
  7. Zwilż dłonie i formuj podłużne kotleciki, kształtem przypominające gołąbki.
  8. Obtocz delikatnie w mące pszennej.
  9. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z obu stron gołąbki bez zawijania, aż się zarumienią.
  10. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  11. Przygotuj sos. Grzyby oczyść i pokrój w plastry.
  12. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Gdy się zeszkli, dorzuć pokrojone grzyby i smaż na małym ogniu przez ok. 10 minut, często mieszając zawartość patelni.
  13. Wlej bulion oraz śmietankę i gotuj przez kilka minut.
  14. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie wody i dolej do grzybów.
  15. Zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz także dorzucić posiekaną natkę pietruszki.
  16. Powstałym sosem grzybowym zalej gołąbkowe kotleciki.
  17. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 35-40 minut.

Gotowe danie serwuj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇