Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego

Kiedy na Wszystkich Świętych zapowiada się wizyta gości, warto przygotować pyszny obiad. Zamiast tradycyjnych gołąbków stawiam na znacznie prostsze i jeszcze smaczniejsze danie.

Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowymGołąbki bez zawijania w sosie grzybowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tradycyjne gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym to klasyka, ale ich przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu, głównie przez konieczność parzenia kapusty i żmudnego zawijania. Na odświętny obiad w rodzinnym gronie sprawdzą się za to pyszne kotleciki zanurzone w aromatycznym sosie grzybowym. Gdy tylko pierwszy kęs trafia do ust, wszystkie gołąbki odchodzą w niepamięć.

Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś

Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym

Gołąbki bez zawijania, znane także jako gołąbki babuni, to klasyk. W tym przepisie został jednak podrasowany o prawdziwy smak jesieni. Sos pomidorowy zastąpiony jest tutaj przez aksamitny, głęboki w smaku sos grzybowy. Tradycyjny dla gołąbków ryż również zostaje w szafce, zastępuje go kasza jęczmienna.

Gołąbki bez zawijania podane z ziemniakami i buraczkami konserwowymi, tworzą idealny, rozgrzewający obiad, który zachwyci nawet tradycjonalistów. Idealnie sprawdzi się w dzień Wszystkich Świętych, gdy wygłodniała i zmarznięta rodzina zapuka do drzwi.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 350 g białej kapusty,
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka do obtoczenia.

Sos grzybowy:

  • 1 cebula,
  • 300 g świeżych grzybów leśnych,
  • 150 ml bulionu lub rosołu,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż, aż się zarumieni.
  3. Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Ugotowaną kaszę przestudź i przełóż do miski.
  5. Dodaj mięso mielone, usmażoną cebulę, startą kapustę, jajko, bułkę tartą oraz natkę pietruszki.
  6. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób masę.
  7. Zwilż dłonie i formuj podłużne kotleciki, kształtem przypominające gołąbki.
  8. Obtocz delikatnie w mące pszennej.
  9. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z obu stron gołąbki bez zawijania, aż się zarumienią.
  10. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  11. Przygotuj sos. Grzyby oczyść i pokrój w plastry.
  12. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Gdy się zeszkli, dorzuć pokrojone grzyby i smaż na małym ogniu przez ok. 10 minut, często mieszając zawartość patelni.
  13. Wlej bulion oraz śmietankę i gotuj przez kilka minut.
  14. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie wody i dolej do grzybów.
  15. Zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz także dorzucić posiekaną natkę pietruszki.
  16. Powstałym sosem grzybowym zalej gołąbkowe kotleciki.
  17. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 35-40 minut.

Gotowe danie serwuj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością