Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Kiedy na Wszystkich Świętych zapowiada się wizyta gości, warto przygotować pyszny obiad. Zamiast tradycyjnych gołąbków stawiam na znacznie prostsze i jeszcze smaczniejsze danie.
Tradycyjne gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym to klasyka, ale ich przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu, głównie przez konieczność parzenia kapusty i żmudnego zawijania. Na odświętny obiad w rodzinnym gronie sprawdzą się za to pyszne kotleciki zanurzone w aromatycznym sosie grzybowym. Gdy tylko pierwszy kęs trafia do ust, wszystkie gołąbki odchodzą w niepamięć.
Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym
Gołąbki bez zawijania, znane także jako gołąbki babuni, to klasyk. W tym przepisie został jednak podrasowany o prawdziwy smak jesieni. Sos pomidorowy zastąpiony jest tutaj przez aksamitny, głęboki w smaku sos grzybowy. Tradycyjny dla gołąbków ryż również zostaje w szafce, zastępuje go kasza jęczmienna.
Gołąbki bez zawijania podane z ziemniakami i buraczkami konserwowymi, tworzą idealny, rozgrzewający obiad, który zachwyci nawet tradycjonalistów. Idealnie sprawdzi się w dzień Wszystkich Świętych, gdy wygłodniała i zmarznięta rodzina zapuka do drzwi.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki,
- 350 g białej kapusty,
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 cebula,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- mąka do obtoczenia.
Sos grzybowy:
- 1 cebula,
- 300 g świeżych grzybów leśnych,
- 150 ml bulionu lub rosołu,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Kapustę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż, aż się zarumieni.
- Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ugotowaną kaszę przestudź i przełóż do miski.
- Dodaj mięso mielone, usmażoną cebulę, startą kapustę, jajko, bułkę tartą oraz natkę pietruszki.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób masę.
- Zwilż dłonie i formuj podłużne kotleciki, kształtem przypominające gołąbki.
- Obtocz delikatnie w mące pszennej.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z obu stron gołąbki bez zawijania, aż się zarumienią.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Przygotuj sos. Grzyby oczyść i pokrój w plastry.
- Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Gdy się zeszkli, dorzuć pokrojone grzyby i smaż na małym ogniu przez ok. 10 minut, często mieszając zawartość patelni.
- Wlej bulion oraz śmietankę i gotuj przez kilka minut.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie wody i dolej do grzybów.
- Zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz także dorzucić posiekaną natkę pietruszki.
- Powstałym sosem grzybowym zalej gołąbkowe kotleciki.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 35-40 minut.
Gotowe danie serwuj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!