PrzepisGołąbki z ryżem jak u mamy. Już na sam widok cieknie ślinka

Gołąbki z ryżem jak u mamy. Już na sam widok cieknie ślinka

Pyszności - Fot. Di bloguje
Pyszności - Fot. Di bloguje
Katarzyna Gileta
25.02.2023 15:03

Kto nie lubi gołąbków? To jedno z klasycznych dań polskiej kuchni. Każda pani domu ma na nie swój sprawdzony przepis. Diana, która prowadzi bloga Di bloguje, podzieliła się przepisem na gołąbki z ryżem, jakie przed laty przygotowywała jej mama. Kropką nad i jest kremowy sos na bazie zasmażki.

Gołąbki najczęściej podaje się z sosem pomidorowym. W niektórych regionach Polski króluje natomiast sos grzybowy do gołąbków. Jeśli chodzi o farsz, to najczęściej jest to wersja z mięsem mielonym i ryżem. Czasem w liście kapusty zawija się farsz ziemniaczany z dodatkiem boczku lub grzybów. Pomysłów jest naprawdę wiele. Diana, autorka bloga Di bloguje zdradziła, jakie gołąbki przygotowywała jej mama. Może wy również się na nie skusicie?

"Mama zawsze gotowała gołąbki z ryżem i dodatkowo z bułką, bo takie lubił tata. Tak naprawdę zajadałam się obiema wersjami, lecz te z ryżem sama najczęściej gotuję ze względu na to, że są lżejsze. Choć wiem, że zasmażka nie jest fit wyborem do sosu, ale ją również uwielbiam. Gołąbki są takie same jak u mamy! Polecam i życzę smacznego"

– pisze Diana, autorka bloga Di bloguje.

Na blogu znajdziecie także przepis na pieczone faworki z ciasta francuskiego.

Gołąbki z ryżem - przepis

Składniki:

  • główka kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju do podsmażenia cebuli

Dodatkowo:

  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki majeranku
  • sól

Zasmażka (opcjonalnie):

  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki masła/oleju

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem to smakowita propozycja na rodzinny obiad. Jak je przygotować? Ze środka kapusty należy wyciąć głąb i całą włożyć (wycięciem do dołu) do dużego garnka z wrzątkiem. Gotować na małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście. Z liści odciąć zgrubiałe nerwy.

Ryż ugotować al. dente w osolonej wodzie i pozostawić do przestudzenia. Następnie zeszklić cebulę na niewielkiej ilości oleju. Ryż dokładnie połączyć z cebulą, mięsem mielonym, jajkiem oraz przyprawami do smaku.

Na każdym liściu ułożyć porcję farszu, złożyć boki i zwinąć  w roladkę. Następnie na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty.  Potem ułożyć na liściach kapusty obok siebie gołąbki. Gołąbki układać warstwami na przemian z liśćmi kapusty posypując plasterkami marchewki. Całość zalać osoloną wodą, dodać kawałki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Wierzch przykryć liściem kapusty. Dusić do miękkości kapusty.

Następnie należy przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać olej lub masło i energicznie mieszając wsypać mąkę. Smażyć do złotego koloru. Całość wymieszać z odrobiną wody, w której gotowały się gołąbki i delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka. Gotować do zgęstnienia sosu.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz świetny przepis na fit sernik kinder bueno:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także