Dodaj odrobinę zamiast cukru. Tak uratujesz kwaśny sos pomidorowy

Sos pomidorowy sprawia, że nawet proste danie od razu zyskuje więcej smaku i aromatu. Wystarczy choćby dodać go do makaronu, by szybko zjeść pyszny obiad. Jego przygotowanie wydaje się proste, ale warto przestrzegać kilku prostych zasad.

Sos pomidorowy wykorzystujemy do wielu dańSos pomidorowy wykorzystujemy do wielu dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ABC
Dorota Gepert

Sos pomidorowy spotykamy w kuchniach na całym świecie, ale jego klasyczna wersja wywodzi się z tradycji włoskiej. Pomidory, oliwa, czosnek oraz zioła to podstawa tego aromatycznego dodatku. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu – już po 15 minutach można się cieszyć jego smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konfitura żurawinowa — sprawdzi się w roli sosu do pieczonego pasztetu

Co zawiera dobry sos pomidorowy?

Sos pomidorowy ma bardzo prostą recepturę — to tylko kilka idealnie dobranych składników. Latem przygotowujemy go na bazie świeżych i dojrzałych pomidorów. Teraz można użyć do niego passaty lub najlepiej domowego przecieru. Ważne, aby w jego składzie były pomidory obrane i pozbawione pestek, co pozwala uniknąć gorzkawego posmaku.

W klasycznych przepisach na sos pomidorowy dodatków jest niewiele. To z reguły tylko czosnek i bazylia. Jednak kiedy chcemy, by jego smak był bogatszy, można dołożyć cebulę, marchewkę, paprykę czy seler naciowy.

Jak uratować zbyt kwaśny sos pomidorowy?

Smak sosu w głównej mierze zależy od pomidorów lub od produktu na ich bazie. Kiedy warzywa nie są zbyt dojrzałe albo ich jakość czy gatunek był nieodpowiedni, sos może wyjść dość cierpki, a nawet kwaskowaty. Włoszki mają na to swój sposób, zawsze doprawiają go szczyptą cukru. Jest na to jeszcze jedna metoda.

Można użyć odrobiny sody oczyszczonej, która — dzięki zasadowemu odczynowi — szybko złagodzi smak kwaśnego sosu. Wystarczy dodać pół łyżeczki tego składnika do garnka (albo jeszcze mniej, jeśli przyrządzasz małą porcję), wymieszać wszystko i zagotować sos.

Pamiętaj jednak, aby nie dodawać za dużo sody oczyszczonej, bo wpłynie to negatywnie na smak potrawy.

Sos pomidorowy zimowy, czyli na bazie passaty

Składniki:

  • 500 g passaty pomidorowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oregano i bazylia do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 cebula,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • świeża bazylia do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój. Przesmaż ją na rozgrzanej oliwie.
  2. Następnie wlej passatę i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Sos dopraw do smaku przyprawami.
  4. Następnie dokładnie go wymieszaj i gotuj kilka minut, aż zgęstnieje.
  5. Możesz całość zblendować, by konsystencja sosu była bardziej kremowa.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"