Dodaj odrobinę zamiast cukru. Tak uratujesz kwaśny sos pomidorowy
Sos pomidorowy sprawia, że nawet proste danie od razu zyskuje więcej smaku i aromatu. Wystarczy choćby dodać go do makaronu, by szybko zjeść pyszny obiad. Jego przygotowanie wydaje się proste, ale warto przestrzegać kilku prostych zasad.
Sos pomidorowy spotykamy w kuchniach na całym świecie, ale jego klasyczna wersja wywodzi się z tradycji włoskiej. Pomidory, oliwa, czosnek oraz zioła to podstawa tego aromatycznego dodatku. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu – już po 15 minutach można się cieszyć jego smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Konfitura żurawinowa — sprawdzi się w roli sosu do pieczonego pasztetu
Co zawiera dobry sos pomidorowy?
Sos pomidorowy ma bardzo prostą recepturę — to tylko kilka idealnie dobranych składników. Latem przygotowujemy go na bazie świeżych i dojrzałych pomidorów. Teraz można użyć do niego passaty lub najlepiej domowego przecieru. Ważne, aby w jego składzie były pomidory obrane i pozbawione pestek, co pozwala uniknąć gorzkawego posmaku.
W klasycznych przepisach na sos pomidorowy dodatków jest niewiele. To z reguły tylko czosnek i bazylia. Jednak kiedy chcemy, by jego smak był bogatszy, można dołożyć cebulę, marchewkę, paprykę czy seler naciowy.
Jak uratować zbyt kwaśny sos pomidorowy?
Smak sosu w głównej mierze zależy od pomidorów lub od produktu na ich bazie. Kiedy warzywa nie są zbyt dojrzałe albo ich jakość czy gatunek był nieodpowiedni, sos może wyjść dość cierpki, a nawet kwaskowaty. Włoszki mają na to swój sposób, zawsze doprawiają go szczyptą cukru. Jest na to jeszcze jedna metoda.
Można użyć odrobiny sody oczyszczonej, która — dzięki zasadowemu odczynowi — szybko złagodzi smak kwaśnego sosu. Wystarczy dodać pół łyżeczki tego składnika do garnka (albo jeszcze mniej, jeśli przyrządzasz małą porcję), wymieszać wszystko i zagotować sos.
Pamiętaj jednak, aby nie dodawać za dużo sody oczyszczonej, bo wpłynie to negatywnie na smak potrawy.
Sos pomidorowy zimowy, czyli na bazie passaty
Składniki:
- 500 g passaty pomidorowej,
- 2 ząbki czosnku,
- oregano i bazylia do smaku,
- sól i pieprz do smaku,
- ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 cebula,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- świeża bazylia do podania.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i drobno pokrój. Przesmaż ją na rozgrzanej oliwie.
- Następnie wlej passatę i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Sos dopraw do smaku przyprawami.
- Następnie dokładnie go wymieszaj i gotuj kilka minut, aż zgęstnieje.
- Możesz całość zblendować, by konsystencja sosu była bardziej kremowa.