PoradyGotuję wcześniej i oszczędzam czas na feriach. 5 pomysłów na szybki obiad ze słoika

Gotuję wcześniej i oszczędzam czas na feriach. 5 pomysłów na szybki obiad ze słoika

Wyjazd na ferie zimowe jest teraz jedną z niewielu okazji, aby zobaczyć śnieg. Chociaż w większości kraju można zauważyć już zwiastuny wiosny, w górach stoki narciarskie działają na wysokich obrotach. Spragnieni większej bieli wybierają się na ferie do Austrii i Włoch. Po intensywnym czasie na stoku, nic nie smakuje tak dobrze jak ciepły domowy obiad. Aby zaoszczędzić czas i pieniądze na feriach, przygotuj pyszne gotowce w słoikach.

Obiad ze słoika podgrzewasz i podajesz z dodatkami w 5 minut
Obiad ze słoika podgrzewasz i podajesz z dodatkami w 5 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szykując się do wyjazdu na letnie wakacje mało kto myśli o tym, aby pakować obiady do słoików. Duża dostępność warzyw sezonowych i owoców, a także chęć spróbowania specjałów lokalnej kuchni, zachęca do obiadów w restauracji. Co innego na feriach zimowych. Po wielu godzinach spędzonych na stoku, przyjemnie jest posiedzieć w domku lub apartamencie. Obiad gotowy w 5 minut to wybawienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Co zabrać na ferie w słoikach?

Do przygotowania szybkiego rozgrzewającego obiadu zimą, najlepiej sprawdzą się sosy z warzywami, strączkami lub mięsem. Litrowy słoik pomieści porcje dla 3-4 osób. Do takiego dania wystarczy ugotować ryż, makaron lub kaszę. Sprawdzą się także zupy w słoikach, takie jak rosół, pomidorówka czy ogórkowa. Gorący i pożywny bulion ma tę dodatkową zaletę, że możesz go zabrać w termosie na stok.

Kubek z gorącą zupą rozgrzeje cię po szaleństwach na stoku
Kubek z gorącą zupą rozgrzeje cię po szaleństwach na stoku© Adobe Stock

Jak przygotować bulion w słoiku?

Do zabrania na stok najlepiej sprawdzi się bulion warzywny bez mięsa. Jest pyszny, aromatyczny i idealny do picia. Bulion ugotuj ze świeżych warzyw, a następnie przelej do czystych, wysterylizowanych słoików. Zakręć i pasteryzuj przez 20 minut w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza.

Jeśli chcesz zabrać na ferie rosół z kurczaka, dwukrotnie pasteryzuj słoik. Zasada ta dotyczy wszystkich przetworów z mięsem. 

Fasolka po bretońsku – uniwersalne danie na wyjazd

Na wyjazdach zimowych dobrze sprawdzają się wszelkiego rodzaju gulasze i dania jednogarnkowe, na przykład fasolka po bretońsku. Zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej, stanowi pożywny posiłek, który szybko uzupełni wyjeżdżone na stoku kalorie. Fasolkę możesz podać w przerwie pomiędzy aktywnością na świeżym powietrzu lub na śniadanie w angielskim stylu przed wyjściem na narty, snowboard lub sanki. Nasza polska fasolka również świetnie smakuje podana w towarzystwie kiełbasek i jajek sadzonych.

To danie syci na długo
To danie syci na długo© Adobe Stock

Sos boloński – obiad ze słoika, który smakuje całej rodzinie

Kolejny pomysłem na szybki obiad ze słoika podczas ferii zimowych, jest klasyczny sos do makaronu a la bolognese. Cebula, mięso mielone, sos pomidorowy – to danie, które nie tylko szybko podasz na wyjeździe, ale też sprawnie przygotujesz w domu. To idealna propozycja dla osób, które chcą zaoszczędzić na obiadach podczas podróży, ale też nie mają czasu na żmudne przygotowania w domu. W przypadku sosu bolońskiego pamiętaj o tyndalizacji (trzykrotna pasteryzacja w odstępach co 24 godz.).

Leczo, czyli pożywny obiad wegetariański

Do zabrania w podróż świetnie sprawdzą się wszelkie dania i potrawki warzywne, na przykład leczo. Aby przygotować danie do słoika, podsmaż na patelni pokrojoną cebulę, paprykę i cukinię. Dodaj pomidory z puszki i duś pod pokrywką z dodatkiem przypraw. Aby potrawa była bardziej sycąca, dodaj czerwoną fasolę. Danie ze słoika podgrzej w rondelku lub w mikrofalówce. Podawaj z pieczywem lub ryżem.

Leczo do słoików możesz przygotować z mięsem lub wegetariańskie
Leczo do słoików możesz przygotować z mięsem lub wegetariańskie© Adobe Stock

Rozgrzewający obiad w indyjskim stylu

Ostatnią propozycją są dania kuchni indyjskiej w pysznych, aromatycznych sosach. W jednym zamkniesz cały pożywny obiad. Przygotuj curry z warzywami lub kurczaka tikka masala. Do potrawy w kremowym sosie podaj indyjskie chlebki naan lub tortillę. Żeby wszystko było gotowe w 5 minut, skorzystaj z paczkowanych produktów ze sklepu.

Wybrane dla Ciebie