PrzepisZupyWiele osób wyrzuca od razu do kosza. Ewa Wachowicz gotuje na nich pyszny rosół

Wiele osób wyrzuca od razu do kosza. Ewa Wachowicz gotuje na nich pyszny rosół

Ewa Wachowicz podzieliła się patentem na rosół
Ewa Wachowicz podzieliła się patentem na rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | beats_, ewawachowiczofficial
11.02.2024 09:58, aktualizacja: 12.02.2024 02:05

Myślisz, że o gotowaniu rosołu wiesz już dosłownie wszystko? Koniecznie sprawdź, co do domowej zupy dodaje sama Ewa Wachowicz. W życiu bym na to nie wpadła!

Domowy rosół to podstawa polskiej kuchni. W wielu domach gości wręcz w każdą niedzielę. Ja sama jestem ogromną miłośniczką tej zupy i robię ją zgodnie z przepisem mojej mamy, która z kolei wzoruje się na recepturze babci Klementyny. 

Ciekawym pomysłem na smaczny rosół podzieliła się również Ewa Wachowicz. Kiedy dowiedziałam się, co gwiazda dodaje do zupy, początkowo zaniemówiłam z wrażenia. Praktycznie każdy z nas jej tajny dodatek traktuję jako odpadek, który od razu trafia do kosza na śmieci. Jak się jednak okazuje, to bardzo duży błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gwiazda i jej patent na pyszny rosół

Ewa Wachowicz to prawdziwe guru w kulinarnym świecie. Na przestrzeni lat podzieliła się ze swoimi fanami całą masą genialnych przepisów. Prowadzi zarówno programy kulinarne, jak i wydaje książki. 

Kiedy więc natrafiłam na jej stronie ewawachowicz.pl na ciekawą i nietypową recepturę na rosół, od razu musiałam poznać dokładną instrukcję. Wychodzę z założenia, że na naukę i poznawanie nowych smaków w kuchni nigdy nie jest za późno. Co więcej, kiedy dowiedziałam się, że gwiazda do swojego rosołu na bazie warzyw dodaje obierki z ziemniaków, początkowo myślałam, że to jakiś błąd lub coś źle przeczytałam.

Jednak to żadna pomyłka. Obierki z ziemniaków upieczone w piekarniku mogą pełnić bardzo ważną rolę w rosole. Dodają mu nie tylko niesamowitych walorów smakowych, ale i wpływają korzystnie również na jego aromat. Co więcej, takie wykorzystanie obierków świetnie wpisuje się w filozofię zero waste, pod którą podpisuję się obiema rękami!

Przepis na rosół z obierkami ziemniaczanymi Ewy Wachowicz

Składniki:

Rosół:

  • 1,5 l wody,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 natka pietruszki,
  • obierki z 6 ziemniaków,
  • 1 łyżka domowej mieszanki przypraw,
  • 1 gałązka lubczyku,
  • oliwa,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Zgodnie z instrukcją Ewą Wachowicz najpierw przygotuj obierki z ziemniaków. Umieść je na blaszce z piekarnika i delikatnie polej oliwą z oliwek. Nie zapomnij również o doprawieniu składników solą i pieprzem. 
  2. Przygotowane w ten sposób obierki piecz przez 30 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.
  3. W międzyczasie przygotuj zupę. Aby to zrobić, najpierw obierz i podziel na mniejsze kawałki warzywa. Następnie zalej je wodą i zacznij gotować. Do garnka wrzuć również natkę pietruszki, domową mieszankę przypraw oraz czosnek.
  4. Po ok. 60 minutach gotowania, kiedy warzywa zrobią się miękkie, rosół należy przecedzić i doprawić do smaku według osobistych upodobań.
  5. Do rosołu na koniec mają trafić upieczone obierki z ziemniaków oraz gałązka lubczyku. Zupę z dodatkami należy gotować jeszcze ok. 20 minut, po czym ponownie przecedzić. 
  6. Oczywiście Ewa Wachowicz podkreśla, że warzywny bulion można przygotować również z mięsnym dodatkiem. I jako świetne rozwiązane podaje w tym przypadku skrzydełka z kurczaka
  7. Znawczyni sztuki kulinarnej poleca podawać gotowy rosół z ulubionymi kluskami lub knedelkami na bazie wątroby wieprzowej, jak i drobiowej.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także