Ewa Wachowicz radzi, jak zamrozić pączki. Dzięki temu będą smakowały jak prosto z piekarni

Tłusty czwartek już za nami. Wiele osób pączków ma dość na długie tygodnie, ale zdarzyć się może, że pieczenie było nader owocne lub przeliczyliśmy się z możliwościami naszych żołądków. Pączki po tłustym czwartku można jednak zamrozić na czarną godzinę. Ewa Wachowicz radzi, jak to zrobić, aby po wyjęciu smakowały jak prosto z piekarni.

Ewa Wachowicz radzi, jak mrozić pączki - PysznościEwa Wachowicz radzi, jak mrozić pączki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images, Instagram | Ewa Wachowicz, piotr_malczyk
Ewa Malinowska

Zastanawiasz się, co zrobić z nadmiarem pączków? Zanim spiszesz je na straty, zrób trochę miejsca w zamrażarce, bo tam jest teraz ich miesce. Ewa Wachowicz zdradza swój sprawdzony sposób na mrożenie pączków, aby zachować ich smak i świeżość na dłużej. Dzięki temu tłusty czwartek będziesz mógł obchodzić również w inny dzień rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe łyżeczki z łososiem to gotowa receptura na udanego sylwestra

Jak mrozić pączki?

Pączki i faworki świetnie odnajdą się w mrożeniu, zachowując swój smak i wygląd. Poza odpowiednim zapakowaniem w strunowe woreczki lub pojemniki, aby słodkości nie przesiąkły zapachem zamrażarki, ważna jest jeszcze jedna czynność. Ewa Wachowicz podkreśla, że dzięki jednemu trikowi uda się to bez żadnych problemów.

Moja mama zazwyczaj posypywały pączki cukrem pudrem. Robiła bowiem większe ich ilości i część zamrażała i te posypane cukrem pudrem łatwiej było potem odgrzać w piekarniku" - mówi gwiazda w rozmowie z "Faktem".

Cukier puder nie tylko nada pączkom słodkości, ale również zapobiegnie ich wysychaniu podczas mrożenia. Ewa Wachowicz zapewnia, że pączki mrożone w ten sposób są równie pyszne, jak te świeżo smażone. To idealne rozwiązanie dla zabieganych osób, które chcą mieć słodkie co nieco pod ręką bez konieczności spędzania godzin w kuchni.

Pączki - Pyszności
Pączki - Pyszności © Adobe Stock

Jak rozmrozić pączki?

W rozmrażaniu słodkości zbytniej filozofii nie ma. Wystarczy włożyć słodkości do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na około 15 minut.

Takie zamrożone wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, na 170 stopni Celsjusza, żeby nam się nie spiekły. Proszę mi wierzyć, takie pączki też są rewelacyjne! - podkreśla Ewa Wachowicz.
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowicz © Instagram | Ewa Wachowicz

A co z czerstwymi pączkami? Można błyskawicznie odświeżyć w mikrofali. Wystarczy umieścić go w urządzeniu na kilka sekund (zwykle 10-15), aby ciasto drożdżowe odzyskało swoją jędrność i smak.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej