PoradyEwa Wachowicz radzi, jak zamrozić pączki. Dzięki temu będą smakowały jak prosto z piekarni

Ewa Wachowicz radzi, jak zamrozić pączki. Dzięki temu będą smakowały jak prosto z piekarni

Ewa Wachowicz radzi, jak mrozić pączki - Pyszności
Ewa Wachowicz radzi, jak mrozić pączki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images, Instagram | Ewa Wachowicz, piotr_malczyk
09.02.2024 10:26

Tłusty czwartek już za nami. Wiele osób pączków ma dość na długie tygodnie, ale zdarzyć się może, że pieczenie było nader owocne lub przeliczyliśmy się z możliwościami naszych żołądków. Pączki po tłustym czwartku można jednak zamrozić na czarną godzinę. Ewa Wachowicz radzi, jak to zrobić, aby po wyjęciu smakowały jak prosto z piekarni.

Zastanawiasz się, co zrobić z nadmiarem pączków? Zanim spiszesz je na straty, zrób trochę miejsca w zamrażarce, bo tam jest teraz ich miesce. Ewa Wachowicz zdradza swój sprawdzony sposób na mrożenie pączków, aby zachować ich smak i świeżość na dłużej. Dzięki temu tłusty czwartek będziesz mógł obchodzić również w inny dzień rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak mrozić pączki?

Pączki i faworki świetnie odnajdą się w mrożeniu, zachowując swój smak i wygląd. Poza odpowiednim zapakowaniem w strunowe woreczki lub pojemniki, aby słodkości nie przesiąkły zapachem zamrażarki, ważna jest jeszcze jedna czynność. Ewa Wachowicz podkreśla, że dzięki jednemu trikowi uda się to bez żadnych problemów.

Moja mama zazwyczaj posypywały pączki cukrem pudrem. Robiła bowiem większe ich ilości i część zamrażała i te posypane cukrem pudrem łatwiej było potem odgrzać w piekarniku" - mówi gwiazda w rozmowie z "Faktem".

Cukier puder nie tylko nada pączkom słodkości, ale również zapobiegnie ich wysychaniu podczas mrożenia. Ewa Wachowicz zapewnia, że pączki mrożone w ten sposób są równie pyszne, jak te świeżo smażone. To idealne rozwiązanie dla zabieganych osób, które chcą mieć słodkie co nieco pod ręką bez konieczności spędzania godzin w kuchni.

Pączki - Pyszności
Pączki - Pyszności© Adobe Stock

Jak rozmrozić pączki?

W rozmrażaniu słodkości zbytniej filozofii nie ma. Wystarczy włożyć słodkości do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na około 15 minut.

Takie zamrożone wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, na 170 stopni Celsjusza, żeby nam się nie spiekły. Proszę mi wierzyć, takie pączki też są rewelacyjne! - podkreśla Ewa Wachowicz.
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowicz© Instagram | Ewa Wachowicz

A co z czerstwymi pączkami? Można błyskawicznie odświeżyć w mikrofali. Wystarczy umieścić go w urządzeniu na kilka sekund (zwykle 10-15), aby ciasto drożdżowe odzyskało swoją jędrność i smak.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także