Nigdy nie wyrzucam czerstwych pączków. Gdy zostaną mi po tłustym czwartku, robię z nich pyszną przekąskę

Tłusty czwartek to dzień, w którym pączki królują na naszych stołach. Zdarza się jednak, że po święcie słodkości zostają nam nadwyżki. Nie wyrzucaj ich! Z czerstwych pączków można wyczarować pyszne i oryginalne desery, które zachwycą smakiem całą rodzinę.

: Nigdy nie wyrzucam czerstwych pączków. Gdy zostaną mi po tłustym czwartku, robię z nich pyszną przekąskę: Nigdy nie wyrzucam czerstwych pączków. Gdy zostaną mi po tłustym czwartku, robię z nich pyszną przekąskę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Gdy po tłustym czwartku zostaną ci czerstwe pączki, nie musisz od razu się nimi pozbywać. Istnieje wiele kreatywnych sposobów na wykorzystanie ich jako bazę do pysznych przekąsek i deserów. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że twoje czerstwe pączki nabiorą nowego życia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne oponki serowe. Idealne na ostatnią chwilę

Pączkowe tosty - idealne śniadanie

Czerstwe pączki, zwłaszcza te bez nadzienia, idealnie nadają się do przygotowania pączkowych tostów. Wystarczy pokroić je w grube plasterki i podsmażyć na złoto na patelni z niewielką ilością masła. Podawane z ulubionymi świeżymi owocami i twarożkiem, stanowią apetyczną przekąskę lub lekkie śniadanie. Moja rodzina je uwielbia!

Inną propozycją, jaką dla was mam jest szybka i smaczna zapiekanka. Pokrój pączki na plastry i ułóż je na blasze do pieczenia naprzemiennie z ulubionymi owocami, takimi jak jabłka, gruszki czy śliwki. Następnie przygotuj krem budyniowy, mieszając mleko, żółtka, budyń i cukier. Zalej nim pączki z owocami i zapiekaj w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 180 st. C. Efekt? Pyszna, aromatyczna zapiekanka gotowa do podania!

Jak odświeżyć czerstwe pączki?

Istnieje kilka sposobów na odświeżenie czerstwych pączków. Możesz włożyć je na kilkanaście sekund do mikrofali lub odgrzać w piekarniku. Aby pączek był wilgotny i pulchny, do piekarnika wstaw również pojemnik z wodą. Pączek powinien być gotowy po kilkunastu minutach.

Innym sposobem jest zamrożenie pączków, których nie udało ci się zjeść. Takie pączki można potem odgrzać w piekarniku. Pamiętaj jednak, że odgrzane pączki, niezależnie od metody, należy zjeść od razu, ponieważ po ostygnięciu ponownie staną się suche.

Czerstwe pączki nie muszą kończyć swojego życia w koszu na śmieci. Dzięki kreatywnym pomysłom i prostym przepisom możesz przekształcić je w wyjątkowe smakołyki, które zachwycą twoich domowników i gości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy