Nigdy nie wyrzucam czerstwych pączków. Gdy zostaną mi po tłustym czwartku, robię z nich pyszną przekąskę

Tłusty czwartek to dzień, w którym pączki królują na naszych stołach. Zdarza się jednak, że po święcie słodkości zostają nam nadwyżki. Nie wyrzucaj ich! Z czerstwych pączków można wyczarować pyszne i oryginalne desery, które zachwycą smakiem całą rodzinę.

: Nigdy nie wyrzucam czerstwych pączków. Gdy zostaną mi po tłustym czwartku, robię z nich pyszną przekąskę: Nigdy nie wyrzucam czerstwych pączków. Gdy zostaną mi po tłustym czwartku, robię z nich pyszną przekąskę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Gdy po tłustym czwartku zostaną ci czerstwe pączki, nie musisz od razu się nimi pozbywać. Istnieje wiele kreatywnych sposobów na wykorzystanie ich jako bazę do pysznych przekąsek i deserów. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że twoje czerstwe pączki nabiorą nowego życia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne oponki serowe. Idealne na ostatnią chwilę

Pączkowe tosty - idealne śniadanie

Czerstwe pączki, zwłaszcza te bez nadzienia, idealnie nadają się do przygotowania pączkowych tostów. Wystarczy pokroić je w grube plasterki i podsmażyć na złoto na patelni z niewielką ilością masła. Podawane z ulubionymi świeżymi owocami i twarożkiem, stanowią apetyczną przekąskę lub lekkie śniadanie. Moja rodzina je uwielbia!

Inną propozycją, jaką dla was mam jest szybka i smaczna zapiekanka. Pokrój pączki na plastry i ułóż je na blasze do pieczenia naprzemiennie z ulubionymi owocami, takimi jak jabłka, gruszki czy śliwki. Następnie przygotuj krem budyniowy, mieszając mleko, żółtka, budyń i cukier. Zalej nim pączki z owocami i zapiekaj w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 180 st. C. Efekt? Pyszna, aromatyczna zapiekanka gotowa do podania!

Jak odświeżyć czerstwe pączki?

Istnieje kilka sposobów na odświeżenie czerstwych pączków. Możesz włożyć je na kilkanaście sekund do mikrofali lub odgrzać w piekarniku. Aby pączek był wilgotny i pulchny, do piekarnika wstaw również pojemnik z wodą. Pączek powinien być gotowy po kilkunastu minutach.

Innym sposobem jest zamrożenie pączków, których nie udało ci się zjeść. Takie pączki można potem odgrzać w piekarniku. Pamiętaj jednak, że odgrzane pączki, niezależnie od metody, należy zjeść od razu, ponieważ po ostygnięciu ponownie staną się suche.

Czerstwe pączki nie muszą kończyć swojego życia w koszu na śmieci. Dzięki kreatywnym pomysłom i prostym przepisom możesz przekształcić je w wyjątkowe smakołyki, które zachwycą twoich domowników i gości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥