PrzepisTłusty CzwartekZaskocz gości i w tłusty czwartek przygotuj pączki z wytrawnym farszem. Będą cię błagać o przepis

Zaskocz gości i w tłusty czwartek przygotuj pączki z wytrawnym farszem. Będą cię błagać o przepis

Pączki na słono? Dlaczego nie!
Pączki na słono? Dlaczego nie!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

08.02.2024 06:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie przepadasz za słodkimi smakami? A może już przejadły ci się pączki z konfiturą, oprószone cukrem pudrem albo ociekające lukrem? To nie powód, aby pościć w tłusty czwartek. Możesz bowiem wrócić do tradycji i świętować przy pączkach z wytrawnym farszem.

Choć sama jestem ogromną miłośniczką słodkości, doskonale wiem, że nie każdy ma do nich słabość. Jest wiele osób, które wręcz unikają tego typu przysmaków. A, że w tłusty czwartek w każdym menu królują pączki, faworki i oponki, postanowiłam znaleźć złoty środek, aby wszyscy byli zadowoleni. To jednak nie będzie nowatorskie odkrycie, lecz swoisty powrót do tradycji.

Pierwsze pączki wyrabiano już w starożytności i były przyrządzane na słono. Przypominały pszenne pieczywo nadziane tłustym mięsem, często dodatkowo okraszane skwarkami. Początkowo w Polsce te wypieki również nie były słodyczami, lecz wytrawnymi zakąskami do alkoholu.


Ja postawiłam na jeszcze inną wersję pączków. Mianowicie nadziewanych farszem kapuściano-pieczarkowym. Zapewniam, że smakują wybornie!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone pączki z wytrawnym farszem — przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 40 g cukru,
  • 40 g masła,
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szczypta soli. 

Farsz:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • ½ szkl. wody.

Dodatki:

  • 30 g roztopionego masła do posmarowania pączków przed pieczeniem.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na pączki. W tym celu najpierw robię rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/2 szklanki mleka. Następnie odstawiam go w ciepłe miejsce na 10 minut.


W międzyczasie do miski robota kuchennego przesypuję cukier, żółtka oraz jajko

Zaczynam od przygotowania ciasta
Zaczynam od przygotowania ciasta© Licencjodawca | Pyszności

Uruchamiam sprzęt i zaczynam łączyć składniki. Powinna powstać jasna, puszysta i jednolita masa.

Krok 2. Do miski z masą dodaję przesianą mąkę, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałe mleko oraz szczyptę soli. 

Do masy trafia m.in. rozczyn
Do masy trafia m.in. rozczyn© Licencjodawca | Pyszności

Przy pomocy robota zaczynam wyrabiać ciasto. W międzyczasie do miski trafia też masło w miękkiej formie. 

Krok 3. Gotowe ciasto przekładam do miski, po czym przykrywam je czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny

Ciasto należy odstawić do wyrośnięcia
Ciasto należy odstawić do wyrośnięcia© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie przygotowuję farsz. Aby go zrobić, na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażę obraną i podzieloną na mniejsze kawałki cebulę. Po chwili wrzucam też obrane i drobno posiekane pieczarki. Wszystko podsmażam przez kilka minut.

Farsz do wytrawnych pączków
Farsz do wytrawnych pączków© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie na patelnię wrzucam odciśniętą kiszoną kapustę, wodę oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Całość duszę pod przykryciem przez 15 minut, po czym doprawiam dodatkowo słodką papryką i czosnkiem granulowanym. 

W farszu nie zabraknie aromatycznych przypraw
W farszu nie zabraknie aromatycznych przypraw© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i rozwałkowuję, a następnie wykrawam małe kółka. Na każde z nich nakładam farsz i formuję pączki. Tak przygotowane odstawiam do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem. Tym razem na 15 minut

Pączki do wyrośnięcia odstawiam dwukrotnie
Pączki do wyrośnięcia odstawiam dwukrotnie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Wyrośnięte pączki przekładam do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Na koniec smaruję je roztopionym masłem i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. I to wszystko, smacznego!

Wytrawne pączki z piekarnika
Wytrawne pączki z piekarnika© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także