Zaskocz gości i w tłusty czwartek przygotuj pączki z wytrawnym farszem. Będą cię błagać o przepis

Nie przepadasz za słodkimi smakami? A może już przejadły ci się pączki z konfiturą, oprószone cukrem pudrem albo ociekające lukrem? To nie powód, aby pościć w tłusty czwartek. Możesz bowiem wrócić do tradycji i świętować przy pączkach z wytrawnym farszem.

Pączki na słono? Dlaczego nie!Pączki na słono? Dlaczego nie!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Choć sama jestem ogromną miłośniczką słodkości, doskonale wiem, że nie każdy ma do nich słabość. Jest wiele osób, które wręcz unikają tego typu przysmaków. A, że w tłusty czwartek w każdym menu królują pączki, faworki i oponki, postanowiłam znaleźć złoty środek, aby wszyscy byli zadowoleni. To jednak nie będzie nowatorskie odkrycie, lecz swoisty powrót do tradycji.

Pierwsze pączki wyrabiano już w starożytności i były przyrządzane na słono. Przypominały pszenne pieczywo nadziane tłustym mięsem, często dodatkowo okraszane skwarkami. Początkowo w Polsce te wypieki również nie były słodyczami, lecz wytrawnymi zakąskami do alkoholu.


Ja postawiłam na jeszcze inną wersję pączków. Mianowicie nadziewanych farszem kapuściano-pieczarkowym. Zapewniam, że smakują wybornie!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na wytrawne pączki z piekarnika. Pyszny powrót do tradycji

Pieczone pączki z wytrawnym farszem — przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 40 g cukru,
  • 40 g masła,
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szczypta soli. 

Farsz:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • ½ szkl. wody.

Dodatki:

  • 30 g roztopionego masła do posmarowania pączków przed pieczeniem.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na pączki. W tym celu najpierw robię rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/2 szklanki mleka. Następnie odstawiam go w ciepłe miejsce na 10 minut.


W międzyczasie do miski robota kuchennego przesypuję cukier, żółtka oraz jajko

Zaczynam od przygotowania ciasta
Zaczynam od przygotowania ciasta © Licencjodawca | Pyszności

Uruchamiam sprzęt i zaczynam łączyć składniki. Powinna powstać jasna, puszysta i jednolita masa.

Krok 2. Do miski z masą dodaję przesianą mąkę, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałe mleko oraz szczyptę soli. 

Do mieszanki trafia też rozczyn
Do masy trafia m.in. rozczyn © Licencjodawca | Pyszności

Przy pomocy robota zaczynam wyrabiać ciasto. W międzyczasie do miski trafia też masło w miękkiej formie. 

Krok 3. Gotowe ciasto przekładam do miski, po czym przykrywam je czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny

Ciasto trafia do wyrośnięcia
Ciasto należy odstawić do wyrośnięcia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie przygotowuję farsz. Aby go zrobić, na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażę obraną i podzieloną na mniejsze kawałki cebulę. Po chwili wrzucam też obrane i drobno posiekane pieczarki. Wszystko podsmażam przez kilka minut.

Następnie przygotowuję farsz do przyszłych pączków
Farsz do wytrawnych pączków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie na patelnię wrzucam odciśniętą kiszoną kapustę, wodę oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Całość duszę pod przykryciem przez 15 minut, po czym doprawiam dodatkowo słodką papryką i czosnkiem granulowanym. 

W farszu nie zabraknie też aromatycznych przypraw
W farszu nie zabraknie aromatycznych przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i rozwałkowuję, a następnie wykrawam małe kółka. Na każde z nich nakładam farsz i formuję pączki. Tak przygotowane odstawiam do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem. Tym razem na 15 minut

Pączki do wyrośnięcia odstawiam dwukrotnie
Pączki do wyrośnięcia odstawiam dwukrotnie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Wyrośnięte pączki przekładam do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Na koniec smaruję je roztopionym masłem i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. I to wszystko, smacznego!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Wytrawne pączki z piekarnika © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej