PrzepisTłusty CzwartekZaskocz gości i w tłusty czwartek przygotuj pączki z wytrawnym farszem. Będą cię błagać o przepis

Zaskocz gości i w tłusty czwartek przygotuj pączki z wytrawnym farszem. Będą cię błagać o przepis

Nie przepadasz za słodkimi smakami? A może już przejadły ci się pączki z konfiturą, oprószone cukrem pudrem albo ociekające lukrem? To nie powód, aby pościć w tłusty czwartek. Możesz bowiem wrócić do tradycji i świętować przy pączkach z wytrawnym farszem.

Pączki na słono? Dlaczego nie!
Pączki na słono? Dlaczego nie!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

08.02.2024 06:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Choć sama jestem ogromną miłośniczką słodkości, doskonale wiem, że nie każdy ma do nich słabość. Jest wiele osób, które wręcz unikają tego typu przysmaków. A, że w tłusty czwartek w każdym menu królują pączki, faworki i oponki, postanowiłam znaleźć złoty środek, aby wszyscy byli zadowoleni. To jednak nie będzie nowatorskie odkrycie, lecz swoisty powrót do tradycji.

Pierwsze pączki wyrabiano już w starożytności i były przyrządzane na słono. Przypominały pszenne pieczywo nadziane tłustym mięsem, często dodatkowo okraszane skwarkami. Początkowo w Polsce te wypieki również nie były słodyczami, lecz wytrawnymi zakąskami do alkoholu.


Ja postawiłam na jeszcze inną wersję pączków. Mianowicie nadziewanych farszem kapuściano-pieczarkowym. Zapewniam, że smakują wybornie!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone pączki z wytrawnym farszem — przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 40 g cukru,
  • 40 g masła,
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szczypta soli. 

Farsz:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • ½ szkl. wody.

Dodatki:

  • 30 g roztopionego masła do posmarowania pączków przed pieczeniem.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na pączki. W tym celu najpierw robię rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/2 szklanki mleka. Następnie odstawiam go w ciepłe miejsce na 10 minut.


W międzyczasie do miski robota kuchennego przesypuję cukier, żółtka oraz jajko

Zaczynam od przygotowania ciasta
Zaczynam od przygotowania ciasta© Licencjodawca | Pyszności

Uruchamiam sprzęt i zaczynam łączyć składniki. Powinna powstać jasna, puszysta i jednolita masa.

Krok 2. Do miski z masą dodaję przesianą mąkę, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałe mleko oraz szczyptę soli. 

Do masy trafia m.in. rozczyn
Do masy trafia m.in. rozczyn© Licencjodawca | Pyszności

Przy pomocy robota zaczynam wyrabiać ciasto. W międzyczasie do miski trafia też masło w miękkiej formie. 

Krok 3. Gotowe ciasto przekładam do miski, po czym przykrywam je czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny

Ciasto należy odstawić do wyrośnięcia
Ciasto należy odstawić do wyrośnięcia© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie przygotowuję farsz. Aby go zrobić, na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażę obraną i podzieloną na mniejsze kawałki cebulę. Po chwili wrzucam też obrane i drobno posiekane pieczarki. Wszystko podsmażam przez kilka minut.

Farsz do wytrawnych pączków
Farsz do wytrawnych pączków© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie na patelnię wrzucam odciśniętą kiszoną kapustę, wodę oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Całość duszę pod przykryciem przez 15 minut, po czym doprawiam dodatkowo słodką papryką i czosnkiem granulowanym. 

W farszu nie zabraknie aromatycznych przypraw
W farszu nie zabraknie aromatycznych przypraw© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i rozwałkowuję, a następnie wykrawam małe kółka. Na każde z nich nakładam farsz i formuję pączki. Tak przygotowane odstawiam do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem. Tym razem na 15 minut

Pączki do wyrośnięcia odstawiam dwukrotnie
Pączki do wyrośnięcia odstawiam dwukrotnie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Wyrośnięte pączki przekładam do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Na koniec smaruję je roztopionym masłem i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. I to wszystko, smacznego!

Wytrawne pączki z piekarnika
Wytrawne pączki z piekarnika© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
wideoprzepispieczone pączki