Babcine łazanki z kapustą są najlepsze. Ważny jest dodatek, o którym mało kto pomyśli

Pamiętasz smak babcinych łazanek z kapustą? To danie, które kojarzy się z ciepłem rodzinnego domu i beztroskim dzieciństwem. Choć dzisiaj królują bardziej wymyślne potrawy, warto powrócić do tej prostej, a jakże pysznej tradycji. Odkryj sekret idealnych łazanek z kapustą i zaskocz swoich bliskich smakiem, który przeniesie ich w czasie!

Babcine łazanki z kapustą są najlepsze. Ważny jest dodatek, o którym mało kto pomyśliBabcine łazanki z kapustą są najlepsze. Ważny jest dodatek, o którym mało kto pomyśli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Marcin Michałowski

W dzisiejszym świecie pełnym nowoczesnych kulinarnych eksperymentów warto czasem sięgnąć po sprawdzone przepisy, które przywodzą na myśl ciepłe wspomnienia. Babcine łazanki z kapustą to jedno z takich dań, które nie tylko smakują wyjątkowo, ale również przynoszą na twarz uśmiech wspomnień z dzieciństwa. Oto tajemnice tego tradycyjnego przepisu, który z pewnością zachwyci wasz podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Zrób pyszne roladki ze smaczną niespodzianką, a na pewno się nie zawiedziesz

Łazanki z kapustą: Zapomniany skarb kuchni

Łazanki z kapustą i pieczarkami to danie, które niestety często gubi się w szybkim tempie współczesnej kuchni. To jednak błąd, którego nie warto popełniać. Ta prostota i wyjątkowość smaku sprawiają, że warto odkryć ponownie łazanki jako propozycję na zimowy obiad. Przypomnijmy sobie, jak babcia potrafiła magicznie połączyć kilka składników, tworząc danie, które rozgrzewa duszę.

Przepis na babcine łazanki z kapustą:

Składniki:

  • 200-300 g makaronu świderki lub kokardki,
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 0,5 l wody,
  • liść laurowy,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • 200 ml śmietanki 12 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną pokrój w drobne kawałki. Przełóż do garnka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Zalej wodą i gotuj przez minimum 30 minut.
  2. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie i przełóż do garnka z kapustą. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Ugotuj makaron 2-3 minuty krócej niż na opakowaniu.
  4. Drugą cebulę pokrój drobno i podsmaż na tłuszczu. Dodaj pokrojone pieczarki i podsmażaj, aż zmiękną. Przełóż do kapusty.
  5. Odcedź makaron i dodaj do garnka z kapustą. Wlej śmietankę i wymieszaj. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  6. Podawaj łazanki posypane serem tartym.

Babcine łazanki to podróż do przeszłości, do czasów, gdy smaki były prostsze, a przygotowanie potrawy było wydarzeniem rodzinno-kulinarne. Odkryjcie magię prostoty i sięgnijcie po tradycyjne łazanki z kapustą, które podbiją wasze serca smakiem i nostalgicznością. Ważne jest jedno: gotujcie je z sercem i wspomnieniami!

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni