Babcine łazanki z kapustą są najlepsze. Ważny jest dodatek, o którym mało kto pomyśli

Pamiętasz smak babcinych łazanek z kapustą? To danie, które kojarzy się z ciepłem rodzinnego domu i beztroskim dzieciństwem. Choć dzisiaj królują bardziej wymyślne potrawy, warto powrócić do tej prostej, a jakże pysznej tradycji. Odkryj sekret idealnych łazanek z kapustą i zaskocz swoich bliskich smakiem, który przeniesie ich w czasie!

Babcine łazanki z kapustą są najlepsze. Ważny jest dodatek, o którym mało kto pomyśliBabcine łazanki z kapustą są najlepsze. Ważny jest dodatek, o którym mało kto pomyśli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Marcin Michałowski

W dzisiejszym świecie pełnym nowoczesnych kulinarnych eksperymentów warto czasem sięgnąć po sprawdzone przepisy, które przywodzą na myśl ciepłe wspomnienia. Babcine łazanki z kapustą to jedno z takich dań, które nie tylko smakują wyjątkowo, ale również przynoszą na twarz uśmiech wspomnień z dzieciństwa. Oto tajemnice tego tradycyjnego przepisu, który z pewnością zachwyci wasz podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Zrób pyszne roladki ze smaczną niespodzianką, a na pewno się nie zawiedziesz

Łazanki z kapustą: Zapomniany skarb kuchni

Łazanki z kapustą i pieczarkami to danie, które niestety często gubi się w szybkim tempie współczesnej kuchni. To jednak błąd, którego nie warto popełniać. Ta prostota i wyjątkowość smaku sprawiają, że warto odkryć ponownie łazanki jako propozycję na zimowy obiad. Przypomnijmy sobie, jak babcia potrafiła magicznie połączyć kilka składników, tworząc danie, które rozgrzewa duszę.

Przepis na babcine łazanki z kapustą:

Składniki:

  • 200-300 g makaronu świderki lub kokardki,
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 0,5 l wody,
  • liść laurowy,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • 200 ml śmietanki 12 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną pokrój w drobne kawałki. Przełóż do garnka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Zalej wodą i gotuj przez minimum 30 minut.
  2. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie i przełóż do garnka z kapustą. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Ugotuj makaron 2-3 minuty krócej niż na opakowaniu.
  4. Drugą cebulę pokrój drobno i podsmaż na tłuszczu. Dodaj pokrojone pieczarki i podsmażaj, aż zmiękną. Przełóż do kapusty.
  5. Odcedź makaron i dodaj do garnka z kapustą. Wlej śmietankę i wymieszaj. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  6. Podawaj łazanki posypane serem tartym.

Babcine łazanki to podróż do przeszłości, do czasów, gdy smaki były prostsze, a przygotowanie potrawy było wydarzeniem rodzinno-kulinarne. Odkryjcie magię prostoty i sięgnijcie po tradycyjne łazanki z kapustą, które podbiją wasze serca smakiem i nostalgicznością. Ważne jest jedno: gotujcie je z sercem i wspomnieniami!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"