Na startych ziemniakach układam rybę i zapiekam. To danie chwali nawet teściowa

Na startych ziemniakach układam rybę i zapiekam. To danie chwali nawet teściowa

Ryba zapiekana z pomidorami, serem i ziemniakami. Pysznie smakuje!
Ryba zapiekana z pomidorami, serem i ziemniakami. Pysznie smakuje!
Źródło zdjęć: © Canva | Mikhail Liubchenko
02.02.2024 08:54

Ryba "pod kołderką" to doskonały pomysł na piątkowy obiad, który z całą pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Właśnie taka odsłona ryby nam się ostatnio marzyła — delikatna, rozpływająca się w ustach, zapieczona w ciekawych składnikach. Po prostu pycha!

Ryba, ziemniaki, pieczarki, pomidor i trochę śmietany. To właściwie wszystko, czego potrzebujesz do stworzenia dania, o którym dzisiaj będziemy rozmawiać. Taka kompilacja składników sprawia, że potrawa zwana jako "ryba pod kołderką" staje się pełnoprawnym i samowystarczalnym obiadem dla całej rodziny. Brzmi dobrze? A nie wspomnieliśmy jeszcze o jej wybornym smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli zastanawiasz się, jakiej ryby użyć do poniższego przepisu, to mamy dla ciebie kilka ciekawych propozycji. Z klasycznych ryb białych polecamy dorsza albo okonia, chociaż doskonale sprawdzi się tu również sola, zębacz, miruna czy trewal. Dobrym rozwiązaniem jest również sięgnięcie po pstrąga czy dzikiego łososia. Każdy ze wspomnianych gatunków jest nie tylko smaczny, ale i bardzo odżywcza.

Pamiętajmy, że większość sprzedawanych w Polsce ryb jest bardzo zdrowa, ale są też wyjątkowe podłe wyjątki od tej reguły, na które trzeba uważać. Z całą resztą możesz zabrać się już za poniższy przepis. Powodzenia!

Ryba pod chmurką

Składniki:

  • 2 filety z ulubionej ryby,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 pomidor,
  • kilka pieczarek,
  • 100 g sera żółtego w kostce,
  • suszony rozmaryn,
  • sól, pieprz.
Dorsz to ryba, która świetnie sprawdzi się do tego przepisu
Dorsz to ryba, która świetnie sprawdzi się do tego przepisu© Canva | gbh007

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odstaw na kilka minut, a następnie odciśnij z nich nadmiar soku. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Dopraw warzywa solą, pieprzem i suszonym rozmarynem.
  2. Teraz na kartoflach ułóż rybne filety. Posmaruj je śmietaną.
  3. Na wierzchu dania połóż pokrojone w plastry pieczarki i pomidora. Całość oprósz startym na tarce serem żółtym.
  4. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 40 minut i gotowe. Smacznego i nie zapomnij dać nam znać, czy spodobał ci się ten przepis!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także