Żyje w cieniu dorsza, ale czas zaprosić ją na stół. To jedna z najzdrowszych ryb

Ryby zdecydowanie częściej powinny gościć na naszych talerzach. Największą popularnością cieszy się łosoś oraz dorsz, jednak warto postawić też na inny, łatwo dostępny i niedrogi gatunek.

Smażona miruna - PysznościSmażona miruna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | robert6666
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Miruna to ryba oceaniczna, która żyje w najczystszych wodach oceanicznych. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa i niskokaloryczna. Jej mięso jest białe, soczyste i kruche, a dodatkowo nie zawiera za dużo ości. Co więcej, jest to ryba, która nie chłonie rtęci, co czyni ją bezpieczną dla spożycia, nawet dla kobiet w ciąży. Jej cena jest również atrakcyjna i nie powinna spowodować zawrotu głowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Zdrowa ryba na obiad

Miruna to ryba, która z pewnością zaskoczy nie tylko swoją przystępną ceną, ale również wyjątkowym smakiem. Jest to ryba, która zalicza się do tzw. chudych ryb, ale mimo to jest sycąca. Porcja miruny o wadze 150 g zawiera tylko 150 kcal, co czyni ją idealnym wyborem dla osób na diecie odchudzającej.

Miruna - Pyszności
Miruna - Pyszności © Licencjodawca | terrasprite

Miruna jest bogata w witaminy i minerały. Jest źródłem witamin z grupy B, A i D3, a także selenu, jodu, fosforu, sodu, potasu i żelaza. Zawiera również kwasy omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Regularne spożywanie miruny sprzyja prawidłowej pracy mózgu i serca, a także zapobiega chorobom układu krążenia. Miruna ma również pozytywny wpływ na urodę - poprawia kondycję włosów i paznokci.

Najlepsza ryba na obiad

W porównaniu z dorszem miruna jest bogatsza w składniki odżywcze i mniej kaloryczna. Zawiera więcej białka, a jej cena jest znacznie niższa. W Polsce miruna jest dostępna w sklepach w formie mrożonych filetów, które po odpowiednim przyrządzeniu zaskakują swoim pysznym smakiem.

Surowa miruna - Pyszności
Surowa miruna - Pyszności © Canva | vladimir-mironov

Jest wiele sposobów na jej przygotowanie. Można ją piec, dusić i smażyć. Na diecie sprawdzi się miruna na parze. Przyrządzenie tej morskiej ryby nie jest skomplikowane. Robi się ją dość szybko i bez przykrych niespodzianek. Najpopularniejszą firmą podania jest smażony filet w panierce. W połączeniu z frytkami i kiszoną kapustą będzie pysznym, piątkowym obiadem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza