PrzepisDania mięsneŻyje w cieniu dorsza, ale czas zaprosić ją na stół. To jedna z najzdrowszych ryb

Żyje w cieniu dorsza, ale czas zaprosić ją na stół. To jedna z najzdrowszych ryb

Smażona miruna - Pyszności
Smażona miruna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | robert6666

20.11.2023 19:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ryby zdecydowanie częściej powinny gościć na naszych talerzach. Największą popularnością cieszy się łosoś oraz dorsz, jednak warto postawić też na inny, łatwo dostępny i niedrogi gatunek.

Miruna to ryba oceaniczna, która żyje w najczystszych wodach oceanicznych. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa i niskokaloryczna. Jej mięso jest białe, soczyste i kruche, a dodatkowo nie zawiera za dużo ości. Co więcej, jest to ryba, która nie chłonie rtęci, co czyni ją bezpieczną dla spożycia, nawet dla kobiet w ciąży. Jej cena jest również atrakcyjna i nie powinna spowodować zawrotu głowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdrowa ryba na obiad

Miruna to ryba, która z pewnością zaskoczy nie tylko swoją przystępną ceną, ale również wyjątkowym smakiem. Jest to ryba, która zalicza się do tzw. chudych ryb, ale mimo to jest sycąca. Porcja miruny o wadze 150 g zawiera tylko 150 kcal, co czyni ją idealnym wyborem dla osób na diecie odchudzającej.

Miruna - Pyszności
Miruna - Pyszności© Licencjodawca | terrasprite

Miruna jest bogata w witaminy i minerały. Jest źródłem witamin z grupy B, A i D3, a także selenu, jodu, fosforu, sodu, potasu i żelaza. Zawiera również kwasy omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Regularne spożywanie miruny sprzyja prawidłowej pracy mózgu i serca, a także zapobiega chorobom układu krążenia. Miruna ma również pozytywny wpływ na urodę - poprawia kondycję włosów i paznokci.

Najlepsza ryba na obiad

W porównaniu z dorszem miruna jest bogatsza w składniki odżywcze i mniej kaloryczna. Zawiera więcej białka, a jej cena jest znacznie niższa. W Polsce miruna jest dostępna w sklepach w formie mrożonych filetów, które po odpowiednim przyrządzeniu zaskakują swoim pysznym smakiem.

Surowa miruna - Pyszności
Surowa miruna - Pyszności© Canva | vladimir-mironov

Jest wiele sposobów na jej przygotowanie. Można ją piec, dusić i smażyć. Na diecie sprawdzi się miruna na parze. Przyrządzenie tej morskiej ryby nie jest skomplikowane. Robi się ją dość szybko i bez przykrych niespodzianek. Najpopularniejszą firmą podania jest smażony filet w panierce. W połączeniu z frytkami i kiszoną kapustą będzie pysznym, piątkowym obiadem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także