Kurczak na bogato to mój sprawdzony patent na obiad, kiedy mam gości
Z wizytą mają wpaść znajomi i szukasz pomysłu na oryginalny oraz smaczny obiad? Mam coś, co na pewno ci się spodoba. Kurczakowi w takim wydaniu nie sposób powiedzieć nie.
30.01.2024 | aktual.: 19.03.2024 09:44
Pierś z kurczaka nie musi zamienić się w kotleta w chrupiącej panierce ani stać się elementem serowej zapiekanki. Równie dobrze możesz nafaszerować ją w ciekawy sposób i podać swoim gościom wraz ze smacznymi dodatkami.
Tym razem delikatną pierś z kurczaka wypełnisz po brzegi zielonym pesto, kremową mozzarellą, suszonymi pomidorami oraz świeżą bazylią. Na koniec mięso połączysz z aromatyczną marynatą i upieczesz w piekarniku. Będzie więc szybko, sprawnie i z pomysłem!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Złocisty kurczak z pysznymi dodatkami zachwyca już samym wyglądem. A po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego. Jak go przyrządzić?
Składniki:
Kurczak:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 2 łyżki zielonego pesto,
- 80 g mozzarelli,
- 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
- 8 liści świeżej bazylii.
Marynata:
- ⅓ szkl. oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania piersi z kurczaka. W tym celu dokładnie oczyszczam i osuszam mięso. Następnie każdą pierś nacinam w taki sposób, aby podzielić ją na pół, ale bez drugiego przecięcia.
Tak przygotowane mięso rozbijam dodatkowo tłuczkiem do mięsa.
Krok 2. Na mięsie tworzę następnie kolejne warstwy z takich składników jak: zielone pesto, kawałki mozzarelli, suszone pomidory z oleju oraz świeże listki bazylii.
Na koniec każdą pierś składam na pół, po czym przekładam do formy do pieczenia.
Krok 3. Przygotowuję aromatyczną marynatę do mięsa. Aby ją zrobić, w małej misce łączę ze sobą: oliwę z oliwek, słodką paprykę, suszony czosnek, sól, pieprz oraz ocet balsamiczny.
Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennego pędzelka. Następnie rozprowadzam gotową mieszankę na każdej piersi z kurczaka.
Krok 4. Dopiero w takim wydaniu kurczak może trafić do rozgrzanego piekarnika. Ma spędzić tam dokładnie 25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję dodatki i serwuję je na koniec z upieczonymi piersiami z kurczaka. Tym razem padło na pieczone ziemniaki i pomidorki koktajlowe, ale równie dobrze będą pasować tu inne dodatki, jak chociażby ryż, kasza czy kolorowa sałatka. Smacznego!