WideoKurczak na bogato to mój sprawdzony patent na obiad, kiedy mam gości

Kurczak na bogato to mój sprawdzony patent na obiad, kiedy mam gości

Z wizytą mają wpaść znajomi i szukasz pomysłu na oryginalny oraz smaczny obiad? Mam coś, co na pewno ci się spodoba. Kurczakowi w takim wydaniu nie sposób powiedzieć nie.

Już od samego patrzenia można zgłodnieć
Już od samego patrzenia można zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

30.01.2024 | aktual.: 19.03.2024 09:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pierś z kurczaka nie musi zamienić się w kotleta w chrupiącej panierce ani stać się elementem serowej zapiekanki. Równie dobrze możesz nafaszerować ją w ciekawy sposób i podać swoim gościom wraz ze smacznymi dodatkami. 

Tym razem delikatną pierś z kurczaka wypełnisz po brzegi zielonym pesto, kremową mozzarellą, suszonymi pomidorami oraz świeżą bazylią. Na koniec mięso połączysz z aromatyczną marynatą i upieczesz w piekarniku. Będzie więc szybko, sprawnie i z pomysłem!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Złocisty kurczak z pysznymi dodatkami zachwyca już samym wyglądem. A po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego. Jak go przyrządzić?

Składniki:

Kurczak:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki zielonego pesto,
  • 80 g mozzarelli,
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
  • 8 liści świeżej bazylii.

Marynata:

  • ⅓ szkl. oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania piersi z kurczaka. W tym celu dokładnie oczyszczamosuszam mięso. Następnie każdą pierś nacinam w taki sposób, aby podzielić ją na pół, ale bez drugiego przecięcia.  

Nadcięte mięso rozbijam przy pomocy tłuczka
Nadcięte mięso rozbijam przy pomocy tłuczka© Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane mięso rozbijam dodatkowo tłuczkiem do mięsa.

Krok 2. Na mięsie tworzę następnie kolejne warstwy z takich składników jak: zielone pesto, kawałki mozzarelli, suszone pomidory z oleju oraz świeże listki bazylii. 

Następnie faszeruję pierś pysznymi dodatkami
Następnie faszeruję pierś pysznymi dodatkami© Licencjodawca | Pyszności

Na koniec każdą pierś składam na pół, po czym przekładam do formy do pieczenia. 

Krok 3. Przygotowuję aromatyczną marynatę do mięsa. Aby ją zrobić, w małej misce łączę ze sobą: oliwę z oliwek, słodką paprykę, suszony czosnek, sól, pieprz oraz ocet balsamiczny. 

Aby jeszcze bardziej podkręcić smaki kurczaka, robię marynatę
Aby jeszcze bardziej podkręcić smaki kurczaka, robię marynatę© Licencjodawca | Pyszności

Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennego pędzelka. Następnie rozprowadzam gotową mieszankę na każdej piersi z kurczaka

Krok 4. Dopiero w takim wydaniu kurczak może trafić do rozgrzanego piekarnika. Ma spędzić tam dokładnie 25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję dodatki i serwuję je na koniec z upieczonymi piersiami z kurczaka. Tym razem padło na pieczone ziemniaki i pomidorki koktajlowe, ale równie dobrze będą pasować tu inne dodatki, jak chociażby ryż, kasza czy kolorowa sałatka. Smacznego!

I obiad gotowy
I obiad gotowy© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideopieczony kurczak