WideoKurczak na bogato to mój sprawdzony patent na obiad, kiedy mam gości

Kurczak na bogato to mój sprawdzony patent na obiad, kiedy mam gości

Już od samego patrzenia można zgłodnieć
Już od samego patrzenia można zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

30.01.2024 10:00, aktual.: 19.03.2024 09:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z wizytą mają wpaść znajomi i szukasz pomysłu na oryginalny oraz smaczny obiad? Mam coś, co na pewno ci się spodoba. Kurczakowi w takim wydaniu nie sposób powiedzieć nie.

Pierś z kurczaka nie musi zamienić się w kotleta w chrupiącej panierce ani stać się elementem serowej zapiekanki. Równie dobrze możesz nafaszerować ją w ciekawy sposób i podać swoim gościom wraz ze smacznymi dodatkami. 

Tym razem delikatną pierś z kurczaka wypełnisz po brzegi zielonym pesto, kremową mozzarellą, suszonymi pomidorami oraz świeżą bazylią. Na koniec mięso połączysz z aromatyczną marynatą i upieczesz w piekarniku. Będzie więc szybko, sprawnie i z pomysłem!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Złocisty kurczak z pysznymi dodatkami zachwyca już samym wyglądem. A po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego. Jak go przyrządzić?

Składniki:

Kurczak:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki zielonego pesto,
  • 80 g mozzarelli,
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
  • 8 liści świeżej bazylii.

Marynata:

  • ⅓ szkl. oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania piersi z kurczaka. W tym celu dokładnie oczyszczamosuszam mięso. Następnie każdą pierś nacinam w taki sposób, aby podzielić ją na pół, ale bez drugiego przecięcia.  

Nadcięte mięso rozbijam przy pomocy tłuczka
Nadcięte mięso rozbijam przy pomocy tłuczka© Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane mięso rozbijam dodatkowo tłuczkiem do mięsa.

Krok 2. Na mięsie tworzę następnie kolejne warstwy z takich składników jak: zielone pesto, kawałki mozzarelli, suszone pomidory z oleju oraz świeże listki bazylii. 

Następnie faszeruję pierś pysznymi dodatkami
Następnie faszeruję pierś pysznymi dodatkami© Licencjodawca | Pyszności

Na koniec każdą pierś składam na pół, po czym przekładam do formy do pieczenia. 

Krok 3. Przygotowuję aromatyczną marynatę do mięsa. Aby ją zrobić, w małej misce łączę ze sobą: oliwę z oliwek, słodką paprykę, suszony czosnek, sól, pieprz oraz ocet balsamiczny. 

Aby jeszcze bardziej podkręcić smaki kurczaka, robię marynatę
Aby jeszcze bardziej podkręcić smaki kurczaka, robię marynatę© Licencjodawca | Pyszności

Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennego pędzelka. Następnie rozprowadzam gotową mieszankę na każdej piersi z kurczaka

Krok 4. Dopiero w takim wydaniu kurczak może trafić do rozgrzanego piekarnika. Ma spędzić tam dokładnie 25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję dodatki i serwuję je na koniec z upieczonymi piersiami z kurczaka. Tym razem padło na pieczone ziemniaki i pomidorki koktajlowe, ale równie dobrze będą pasować tu inne dodatki, jak chociażby ryż, kasza czy kolorowa sałatka. Smacznego!

I obiad gotowy
I obiad gotowy© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także