Pieczony kurczak na ziemniakach praktycznie robi się sam. Idealny na obiad w środku tygodnia
Czy można zrobić smaczny, ciekawy i oryginalny obiad w szybki sposób? Oczywiście, że tak. I już za moment sam się o tym przekonasz!
18.01.2024 08:38
Nie wiem, jak to wygląda u ciebie, ale mi w ciągu tygodnia zawsze brakuje czasu. Każdego dnia przydałoby się kilka dodatkowych godzin, aby ze wszystkim się wyrobić. Jest też druga opcja, można szukać rozwiązań, które pomogą zaoszczędzić sporo czasu. Dotyczy to również kuchni, w której spędzamy sporo czasu, przygotowując posiłki dla całej rodziny.
Dziś pragnę udowodnić ci, że czasami wystarczy naprawdę niewiele pracy i zaangażowania, aby na stole pojawił się smaczny obiad. Nie wierzysz? Zapoznaj się z dzisiejszą recepturą, a wszystko stanie się jasne. Prościej, szybciej i ciekawej się już nie da.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Udka z kurczaka w towarzystwie kultowych ziemniaków zalej domowej roboty mieszanką i wstaw do piekarnika. Efekt końcowy to prawdziwy strzał w 10!
Składniki:
Zalewa:
- 300 ml śmietanki 18 proc.,
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
- 80 g przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 2 cebule,
- 2 zielone papryki,
- 6 ziemniaków,
- 6 udek z kurczaka bez kości.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowej zalewy. W tym celu łączę ze sobą: śmietankę, oliwę z oliwek, przecier pomidorowy, słodką paprykę, suszony czosnek, suszony majeranek, sól oraz pieprz.
Składniki dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 2. Na blacie kuchennym układam blachę z piekarnika, po czym rozsypuję na niej obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, kawałki zielonych papryk oraz obrane i pokrojone w piórka cebule.
Krok 3. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Bezpośrednio na warzywach umieszam oczyszczone i osuszone udka z kurczaka bez kości.
Krok 4. Zawartość blachy polewam wcześniej przygotowaną mieszanką na bazie śmietanki. Następnie całe danie wkładam do rozgrzanego piekarnika na 80 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza.
Cenna uwaga. Aby danie wyszło w perfekcyjnym wydaniu, polecam obracać zawartość blachy co 20 minut, aby wszystkie składniki, dobrze się upiekły.
Krok 5. Gotowe danie posypuję świeżą natką pietruszki i od razu serwuję. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym patencie na szybki obiad. Lubisz takie rozwiązania? Jeśli tak, zapraszam cię do naszej bazy, gdzie bez problemu znajdziesz więcej niesamowitych receptur. Sprawdzonych pomysłów na smaczny i szybki obiad nigdy za wiele!