Pieczony kurczak na ziemniakach praktycznie robi się sam. Idealny na obiad w środku tygodnia

Czy można zrobić smaczny, ciekawy i oryginalny obiad w szybki sposób? Oczywiście, że tak. I już za moment sam się o tym przekonasz!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Nie wiem, jak to wygląda u ciebie, ale mi w ciągu tygodnia zawsze brakuje czasu. Każdego dnia przydałoby się kilka dodatkowych godzin, aby ze wszystkim się wyrobić. Jest też druga opcja, można szukać rozwiązań, które pomogą zaoszczędzić sporo czasu. Dotyczy to również kuchni, w której spędzamy sporo czasu, przygotowując posiłki dla całej rodziny. 

Dziś pragnę udowodnić ci, że czasami wystarczy naprawdę niewiele pracy i zaangażowania, aby na stole pojawił się smaczny obiad. Nie wierzysz? Zapoznaj się z dzisiejszą recepturą, a wszystko stanie się jasne. Prościej, szybciej i ciekawej się już nie da. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony kurczak na ziemniakach. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Udka z kurczaka w towarzystwie kultowych ziemniaków zalej domowej roboty mieszanką i wstaw do piekarnika. Efekt końcowy to prawdziwy strzał w 10!

Składniki:

Zalewa:

  • 300 ml śmietanki 18 proc.,
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 80 g przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu. 

Pozostałe składniki:

  • 2 cebule,
  • 2 zielone papryki,
  • 6 ziemniaków,
  • 6 udek z kurczaka bez kości.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowej zalewy. W tym celu łączę ze sobą: śmietankę, oliwę z oliwek, przecier pomidorowy, słodką paprykę, suszony czosnek, suszony majeranek, sól oraz pieprz. 

Najpierw przygotowuję zalewę
Najpierw przygotowuję zalewę © Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi, aby stworzyły idealną kombinację smakową.

Krok 2. Na blacie kuchennym układam blachę z piekarnika, po czym rozsypuję na niej obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, kawałki zielonych papryk oraz obrane i pokrojone w piórka cebule.

Czas na warzywa
Czas na warzywa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Bezpośrednio na warzywach umieszam oczyszczone i osuszone udka z kurczaka bez kości. 

Głównym składnikiem obiadu są udka
Głównym składnikiem obiadu są udka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Zawartość blachy polewam wcześniej przygotowaną mieszanką na bazie śmietanki. Następnie całe danie wkładam do rozgrzanego piekarnika na 80 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza

Marynata to już ostatni składnik tego przepisu
Marynata to już ostatni składnik tego przepisu © Licencjodawca | Pyszności

Cenna uwaga. Aby danie wyszło w perfekcyjnym wydaniu, polecam obracać zawartość blachy co 20 minut, aby wszystkie składniki, dobrze się upiekły. 

Krok 5. Gotowe danie posypuję świeżą natką pietruszki i od razu serwuję. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym patencie na szybki obiad. Lubisz takie rozwiązania? Jeśli tak, zapraszam cię do naszej bazy, gdzie bez problemu znajdziesz więcej niesamowitych receptur. Sprawdzonych pomysłów na smaczny i szybki obiad nigdy za wiele!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej