Zanim dodam je do rosołu, wrzucam do piekarnika. Nie robię już zupy w inny sposób

Domowy rosół to najlepsza zupa na chłodne dni. Szczególnie warto sięgnąć po nią podczas przeziębienia, aby rozgrzać od środka organizm. Sekretem idealnego rosołu jest odpowiedni wywar. Jeden trik sprawi, że będzie jeszcze smaczniejszy.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Mogłoby się wydawać, że rosół to zupa nader prosta w przygotowaniu. Wystarczy wrzucić trochę mięsa, warzyw i przypraw i długo gotować. W rzeczywistości jednak można uzyskać zaledwie lichy bulion, a nie pełen smaku i zapachu wywar, który aż przyjemnie nalać do miski. Od kiedy przed wrzuceniem warzyw do garnka podpiekam je w piekarniku, mój rosół za każdym razem smakuje nieziemsko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Rosół z pieczonymi warzywami

Rosół z pieczonych warzyw ma bogatszy, bardziej intensywny smak, barwę i aromat. To prawdziwy rarytas dla podniebienia, co z pewnością docenią fani tej zupy. Pieczenie wydobywa wszystko, co najlepsze. Warzywa możesz upiec wraz z mięsem. Cebulę opiekam osobno na suchej patelni, bez ściągania całej łupiny. Szczęśliwi posiadacze palników lub kuchenki gazowej mogą ją po prostu opalić.

Warzywa gotowe do pieczenia
Warzywa gotowe do pieczenia © Licencjodawca

Do przygotowania rosołu warto wybrać dwa rodzaje mięs, na przykład udka z kurczaka oraz kawałek szpondra wołowego. Zupę najlepiej jest też posolić dopiero pod koniec.

Zobacz przepis na rozgrzewający rosół z dodatkiem imbiru
Zobacz przepis na rozgrzewający rosół z dodatkiem imbiru © Adobe Stock

Składniki:

  • 3-4 ćwiartki z kurczaka,
  • około 1 kg pręgi wołowej lub szpondra,
  • szyja z indyka,
  • 5 l wody,
  • 5 marchwi,
  • pół korzenia selera,
  • 3 pietruszki,
  • 2 duże cebule,
  • 1 pomidor,
  • 1 por,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk.

Sposób przygotowania:

  1. Pręgę wołową wkładam do garnka razem z kurczakiem oraz indykiem i zalewam wodą.
  2. Gotuję pod przykryciem do momentu zagotowania, następnie zmniejszam ogień. W międzyczasie zbieram szumowiny.
  3. Obieram pietruszkę, seler i marchewkę. Marchewki przekrawam na pół. Pora kroję wzdłuż. Warzywa układam na blaszce do pieczenia, smaruję oliwą i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza.
  4. Piekę przez około 30 minut, aż warzywa się zarumienią, ale nie spalą.
  5. Cebulę dzielę na pół i wrzucam na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażę do momentu zarumienienia, przez około 2 minuty.
  6. Gdy mięso będzie już miękkie, po około półtorej godziny, dorzucam do niego warzywa, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie.
  7. Dodaje również przekrojonego na pół pomidora.
  8. Gotuję na małym ogniu przez 3 godziny.
  9. Rosół podaję z makaronem i natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej