Zanim dodam je do rosołu, wrzucam do piekarnika. Nie robię już zupy w inny sposób
12.12.2023 20:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Domowy rosół to najlepsza zupa na chłodne dni. Szczególnie warto sięgnąć po nią podczas przeziębienia, aby rozgrzać od środka organizm. Sekretem idealnego rosołu jest odpowiedni wywar. Jeden trik sprawi, że będzie jeszcze smaczniejszy.
Mogłoby się wydawać, że rosół to zupa nader prosta w przygotowaniu. Wystarczy wrzucić trochę mięsa, warzyw i przypraw i długo gotować. W rzeczywistości jednak można uzyskać zaledwie lichy bulion, a nie pełen smaku i zapachu wywar, który aż przyjemnie nalać do miski. Od kiedy przed wrzuceniem warzyw do garnka podpiekam je w piekarniku, mój rosół za każdym razem smakuje nieziemsko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rosół z pieczonymi warzywami
Rosół z pieczonych warzyw ma bogatszy, bardziej intensywny smak, barwę i aromat. To prawdziwy rarytas dla podniebienia, co z pewnością docenią fani tej zupy. Pieczenie wydobywa wszystko, co najlepsze. Warzywa możesz upiec wraz z mięsem. Cebulę opiekam osobno na suchej patelni, bez ściągania całej łupiny. Szczęśliwi posiadacze palników lub kuchenki gazowej mogą ją po prostu opalić.
Do przygotowania rosołu warto wybrać dwa rodzaje mięs, na przykład udka z kurczaka oraz kawałek szpondra wołowego. Zupę najlepiej jest też posolić dopiero pod koniec.
Składniki:
- 3-4 ćwiartki z kurczaka,
- około 1 kg pręgi wołowej lub szpondra,
- szyja z indyka,
- 5 l wody,
- 5 marchwi,
- pół korzenia selera,
- 3 pietruszki,
- 2 duże cebule,
- 1 pomidor,
- 1 por,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk.
Sposób przygotowania:
- Pręgę wołową wkładam do garnka razem z kurczakiem oraz indykiem i zalewam wodą.
- Gotuję pod przykryciem do momentu zagotowania, następnie zmniejszam ogień. W międzyczasie zbieram szumowiny.
- Obieram pietruszkę, seler i marchewkę. Marchewki przekrawam na pół. Pora kroję wzdłuż. Warzywa układam na blaszce do pieczenia, smaruję oliwą i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza.
- Piekę przez około 30 minut, aż warzywa się zarumienią, ale nie spalą.
- Cebulę dzielę na pół i wrzucam na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażę do momentu zarumienienia, przez około 2 minuty.
- Gdy mięso będzie już miękkie, po około półtorej godziny, dorzucam do niego warzywa, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie.
- Dodaje również przekrojonego na pół pomidora.
- Gotuję na małym ogniu przez 3 godziny.
- Rosół podaję z makaronem i natką pietruszki.