Zamiast maggi Ewa Wachowicz dolewa do rosołu inny płyn. Jest zdrowszy i ma jeszcze lepszy smak
Niedzielny klasyk, obowiązkowa zupa na imprezach i lekarstwo na przeziębienie - rosół niejedno ma imię. Warto zadbać o to, aby był pyszny, pełen głębi smaku i o pięknym kolorze. Zamiast sięgać po gotowe wspomagacze, Ewa Wachowicz sugeruje, aby dodać jeden produkt.
11.12.2023 | aktual.: 11.12.2023 10:40
Nie znam osoby, która rosołu nie lubi. Na miseczkę wywaru warzywno-mięsnego skuszą się zarówno dorośli, jak i dzieci. Rozgrzewa w zimne dni i stanowi pyszne preludium do dalszej części ucztowania. Chociaż ugotowanie rosołu wydaje się być prostym zadaniem, to wiele osób ma problem, aby maksymalnie wyciągnąć smak z mięsa oraz warzyw. Ewa Wachowicz ma na to swój sposób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak doprawić rosół?
Wśród przypraw do rosołu w polskich domach od wielu lat gości brązowa buteleczka z płynnym smakiem - maggi. Doprawianie nią zupy stało się tak powszechne, że niektórzy odruchowo sięgają po przyprawę jeszcze zanim spróbują rosołu.
Wśród przypraw nie może zabraknąć soli oraz pieprzu, świetnie sprawdzi się ten ziołowy. Warto dodać również lubczyk, liście laurowe czy ziele angielskie. Ewa Wachowicz stawia jeszcze na sos sojowy, który zastępuje maggi. Ta azjatycka przypraw, kojarzona głównie z sushi, świetnie sprawdzi się w rosole. Sos sojowy jest słony i pełen smaku umami. Warto dodawać go stopniowo, aby nie przesadzić i nie przesolić zupy.
Zobacz także
Rosół Ewy Wachowicz
Składniki:
- 500 g szpondra wołowego,
- 2 nóżki kurczaka,
- 2 skrzydełka kurczaka,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- pół selera,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 kapelusze suszonych podgrzybków,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- pęczek lubczyku,
- 1 pomidor.
Sposób przygotowania:
- Umieść mięso w dużym garnku i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz moc i gotuj przez 15 minut.
- Zbierz szumowiny, dolej trochę wody i włóż do garnka obrane warzywa oraz opaloną cebulę. Dodaj przyprawy i suszone grzyby.
- Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny.
- Po upływie tego czasu wlej sos sojowy, dodaj lubczyk i pomidor.
- Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
- Rosół jest gotowy. Podawaj z makaronem i natką pietruszki.