Ewa Wachowicz dodaje do piernika popularny napój. Niektórzy po prostu nie wierzą
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami i już myślimy nad tym, co przygotować na kolację wigilijną. Znani celebryci mogą nam w tym pomóc, publikują bowiem przepisy na różne świąteczne przysmaki. Na uwagę zasługuje piernik od Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje do ciasta pewien nieoczywisty składnik.
04.12.2023 10:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ewa Wachowicz od zawsze zaskakuje swoimi kulinarnymi pomysłami. Często przygotowuje znane nam potrawy w całkiem inny sposób. Tym razem padło na piernik, który zrobiła w całkiem oryginalny sposób. Dodała do niego bowiem składnik, który wielu z nas nie mieści się w głowie. Celebrytka dolewa do ciasta szklankę ciemnego piwa. Dzięki niemu piernik zyskuje całkiem inny smak, który ciężko do czegokolwiek porównać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co ciekawe, jej receptura nie jest nowością. Przepis pochodzi bowiem z lat 60. ubiegłego wieku. Używano wtedy piwa słodowego, którego próżno dziś szukać. Dlatego też można je zastąpić ciemnym piwem. Taki piernik ma długą ważność i możemy go jeść nawet przez 4 tygodnie.
Piernik Ewy Wachowicz - przepis
Składniki:
- 750 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 350 g cukru,
- 350 g miodu,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- opakowanie przyprawy do piernika,
- 6 jajek,
- 250 ml ciemnego piwa,
- garść rodzynek,
- garść żurawiny,
- garść suszonych moreli,
- garść suszonych śliwek,
- garść migdałów,
- garść orzechów włoskich,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- cukier puder,
- sok z cytryny.
Sposób wykonania:
- Masło utrzyj z cukrem (wyjmij je wcześniej, by zmiękło - wtedy będzie ci łatwiej). Następnie stopniowo dodawaj żółtka.
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną. Dodaj do masy z masła i żółtek.
- Wlej miód i piwo. Zmiksuj całość na wysokich obrotach.
- Posiekane bakalie wrzuć do ciasta.
- Białka ubij ze szczyptą soli i dodaj je do masy.
- Blaszkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto i piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę i piętnaście minut.
- Piernik polej lukrem wykonanym z soku z cytryny i cukru pudru.