Ewa Wachowicz dodaje do piernika popularny napój. Niektórzy po prostu nie wierzą

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami i już myślimy nad tym, co przygotować na kolację wigilijną. Znani celebryci mogą nam w tym pomóc, publikują bowiem przepisy na różne świąteczne przysmaki. Na uwagę zasługuje piernik od Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje do ciasta pewien nieoczywisty składnik.

PiernikPiernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ewa Wachowicz od zawsze zaskakuje swoimi kulinarnymi pomysłami. Często przygotowuje znane nam potrawy w całkiem inny sposób. Tym razem padło na piernik, który zrobiła w całkiem oryginalny sposób. Dodała do niego bowiem składnik, który wielu z nas nie mieści się w głowie. Celebrytka dolewa do ciasta szklankę ciemnego piwa. Dzięki niemu piernik zyskuje całkiem inny smak, który ciężko do czegokolwiek porównać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa pianka w chrupiących herbatnikach. Wygląda zjawiskowo

Co ciekawe, jej receptura nie jest nowością. Przepis pochodzi bowiem z lat 60. ubiegłego wieku. Używano wtedy piwa słodowego, którego próżno dziś szukać. Dlatego też można je zastąpić ciemnym piwem. Taki piernik ma długą ważność i możemy go jeść nawet przez 4 tygodnie.

Piernik Ewy Wachowicz - przepis

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 350 g cukru,
  • 350 g miodu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • 6 jajek,
  • 250 ml ciemnego piwa,
  • garść rodzynek,
  • garść żurawiny,
  • garść suszonych moreli,
  • garść suszonych śliwek,
  • garść migdałów,
  • garść orzechów włoskich,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • cukier puder,
  • sok z cytryny.
Piernik
Piernik © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzyj z cukrem (wyjmij je wcześniej, by zmiękło - wtedy będzie ci łatwiej). Następnie stopniowo dodawaj żółtka.
  2. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną. Dodaj do masy z masła i żółtek.
  3. Wlej miód i piwo. Zmiksuj całość na wysokich obrotach.
  4. Posiekane bakalie wrzuć do ciasta.
  5. Białka ubij ze szczyptą soli i dodaj je do masy.
  6. Blaszkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto i piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę i piętnaście minut.
  7. Piernik polej lukrem wykonanym z soku z cytryny i cukru pudru.

Wybrane dla Ciebie

Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik