Hit tegorocznych świąt. Wykonaj pierniki z witrażem z popularnej przekąski

Pierniki z witrażem bez problemu zrobisz w zaciszu czterech ścian swojej kuchni. Te małe dzieła sztuki sprawdzą się jako świąteczna ozdoba stołu czy choinki. Wystarczy, że uzbroisz się w opakowanie słodkich cukierków, a zrobienie kolorowych witrażów w korzennych ciasteczkach stanie się drobnostką. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Zobacz, jak zrobić imponujące pierniki z witrażemZobacz, jak zrobić imponujące pierniki z witrażem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wyglądają spektakularnie, a są niezwykle łatwe do zrobienia. Przygotowanie pierników z witrażem zaplanuj z pociechami. Na pewno spodoba im się praca przy tak kolorowych wypiekach. Zobacz przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od kiedy robię drożdżówki w wytrawnym wydaniu, moi bliscy nie chcą jeść nic innego

Jak zrobić pierniki z witrażem?

Najlepiej sprawdzą się jako świąteczna przekąska czy choinkowa ozdoba, gdyż pięknie prezentują się skąpane w świetle mrugających lampek. Mogą też okazać się niebanalnym pomysłem na podarunek. Przygotowanie pierników z witrażem najbardziej spodoba się najmłodszym, których na pewno zaintryguje proces ich powstawania.

To dziecinnie proste. Wystarczy, że przygotujesz pierniczki z dowolnego przepisu, np. naszego, który znajdziesz poniżej. Zanim jednak włożysz blachę z wykrojonymi w fikuśne kształty ciasteczkami do piekarnika, w każdym wykrój dziurkę o dowolnym kształcie. To właśnie wewnątrz niej znajdzie się kolory witraż. Ten natomiast jest niczym innym jak najzwyklejszą... landrynką. Tak, wystarczy, że do dziurki włożysz landrynkę (a najlepiej jeśli cukierek będzie pokruszony). Jedna landrynka wystarczy na jeden duży pierniczek. Postaw na jasne kolory - zielony, żółty, różowy.

Tak przygotowane blachy możesz włożyć do piekarnika. Upieczone pierniki z witrażem odstaw do ostygnięcia, by witraże mogły zastygnąć. Jeśli chcesz, by kolorowe pierniki zdobiły twoją choinkę, dziurki do nawlekania sznureczków czy wstążeczek zrób tuż po wyjęciu słodkości z piekarnika za pomocą np. wykałaczki.

Pierniki z witrażem będą wspaniałą ozdobą choinki oraz świątecznego stołu
Pierniki z witrażem będą wspaniałą ozdobą choinki oraz świątecznego stołu © Adobe Stock

Pierniki z witrażem. Przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3 łyżki miodu,
  • 5 łyżek miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • kolorowe landrynki.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej. Dodaj do niej miękkie masło, sodę oczyszczoną i miód. Wbij jajko, a następnie dopraw brązowym cukrem, kakao i przyprawą do piernika.
  2. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę i wstaw do lodówki. Niech spędzi tam około 30 minut.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 5 mm. Gdyby ciasto się kleiło, podsyp wałek i stolnicę mąką.
  4. Za pomocą foremek wykrój z ciasta pierniczki. W każdym pierniczku wykrój dziurkę, w której powstanie witrażyk.
  5. Ułóż wszystkie pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej dziurki włóż po jednej rozkruszonej landrynce.
  6. Całość wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Po 10 minutach ciastka będą już gotowe. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince, tuż po upieczeniu zrób w nich dziurki np. wykałaczką.
  7. Pierniki odstaw do ostudzenia (do momentu, aż witrażyki zastygną).
Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie