Przepis na pierniki świąteczne. Jest najprostszy, więc zawsze wychodzą idealne
Prosty, łatwy, przyjemny i przeznaczony zarówno dla zaprawionych w bojach gospodyń, jak i totalnych kuchennych amatorów. Pozytywnych epitetów, którymi cechuje się ten przepis na pierniki świąteczne, nie brakuje. Zobacz na własne oczy i sam powiedz, jakie jeszcze przychodzą ci na myśl.
29.11.2023 10:54
Przepis na pierniki świąteczne przyda się każdej osobie, która na Wigilię lubi brać sprawy we własne ręce. Jasne, kupienie gotowych ciasteczek to spore ułatwienie i ulga w obliczu ogromu roboty, z którym przychodzi nam się w tym czasie zmierzyć. Ale są jeszcze takie rzeczy jak satysfakcja i oczywiście smak. W tej kategorii kupne pierniki nie dorastają tym domowym do pięt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W tym miejscu warto również zaznaczyć, że przepis na pierniki świąteczne przyda ci się już w pierwszej połowie grudnia. Przygotowanie ich stosunkowo wcześnie to parę korzyści naraz. Po pierwsze, COŚ już będzie z głowy, a to na pewno przyniesie ci ulgę na kilka dni przed Wigilią, gdy nie będziesz miał w co włożyć rąk. Po drugie, pierniczki muszą mieć czas, by poleżakować. Ta przerwa zapewni im odpowiednią konsystencję i głębie smaku.
A gdyby jednak się nie udało, rzuć okiem jeszcze do tego artykułu, w którym opisujemy sposób na szybkie zmiękczenie wigilijnych pierniczków. A teraz czas na przepis. Powodzenia!
Przepis na pierniki świąteczne
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody,
- 3 łyżki miodu,
- 5 łyżek miękkiego masła,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- 1 jajko,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki kakao.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej. Dodaj do niej miękkie masło, sodę oczyszczoną i miód. Wbij jajko, a następnie dopraw brązowym cukrem, kakao i przyprawą do piernika.
- Wszystkie składniki zagnieć teraz na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę i wstaw do lodówki. Niech spędzi tam około 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 5 mm. Gdyby ciasto się kleiło, podsyp wałek i stolnicę mąką.
- Za pomocą foremek wykrój z ciasta pierniczki. Ułóż wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 10 minutach ciastka będą już gotowe. Ostudź je i udekoruj lukrem. Smacznego!