Przepis na pierniki świąteczne. Jest najprostszy, więc zawsze wychodzą idealne

Prosty, łatwy, przyjemny i przeznaczony zarówno dla zaprawionych w bojach gospodyń, jak i totalnych kuchennych amatorów. Pozytywnych epitetów, którymi cechuje się ten przepis na pierniki świąteczne, nie brakuje. Zobacz na własne oczy i sam powiedz, jakie jeszcze przychodzą ci na myśl.

Najprostszy przepis na pierniki świąteczneNajprostszy przepis na pierniki świąteczne
Źródło zdjęć: © Canva | Bogdan Sonjachnyj

Przepis na pierniki świąteczne przyda się każdej osobie, która na Wigilię lubi brać sprawy we własne ręce. Jasne, kupienie gotowych ciasteczek to spore ułatwienie i ulga w obliczu ogromu roboty, z którym przychodzi nam się w tym czasie zmierzyć. Ale są jeszcze takie rzeczy jak satysfakcja i oczywiście smak. W tej kategorii kupne pierniki nie dorastają tym domowym do pięt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na długie wieczory przygotuj dla swoich bliskich prawdziwą ucztę w zakręconym wydaniu

W tym miejscu warto również zaznaczyć, że przepis na pierniki świąteczne przyda ci się już w pierwszej połowie grudnia. Przygotowanie ich stosunkowo wcześnie to parę korzyści naraz. Po pierwsze, COŚ już będzie z głowy, a to na pewno przyniesie ci ulgę na kilka dni przed Wigilią, gdy nie będziesz miał w co włożyć rąk. Po drugie, pierniczki muszą mieć czas, by poleżakować. Ta przerwa zapewni im odpowiednią konsystencję i głębie smaku.

A gdyby jednak się nie udało, rzuć okiem jeszcze do tego artykułu, w którym opisujemy sposób na szybkie zmiękczenie wigilijnych pierniczków. A teraz czas na przepis. Powodzenia!

Przepis na pierniki świąteczne

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3 łyżki miodu,
  • 5 łyżek miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki kakao.
Ten przepis na pierniki świąteczne jest szybki, łatwy i przyjemny
Ten przepis na pierniki świąteczne jest szybki, łatwy i przyjemny © Canva | Bogdan Sonjachnyj

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej. Dodaj do niej miękkie masło, sodę oczyszczoną i miód. Wbij jajko, a następnie dopraw brązowym cukrem, kakao i przyprawą do piernika.
  2. Wszystkie składniki zagnieć teraz na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę i wstaw do lodówki. Niech spędzi tam około 30 minut.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 5 mm. Gdyby ciasto się kleiło, podsyp wałek i stolnicę mąką.
  4. Za pomocą foremek wykrój z ciasta pierniczki. Ułóż wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 10 minutach ciastka będą już gotowe. Ostudź je i udekoruj lukrem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem