Te wigilijne potrawy możesz przygotować znacznie wcześniej. Oszczędzisz sobie nerwów w Święta

Do rozpoczęcia Świąt Bożego Narodzenia coraz mniej czasu. W sklepach i miastach czuć już klimat świąt. Szał świątecznych zakupów dopiero przed nami, ale czy wiesz, że już dziś możesz przygotować niektóre potrawy na wigilię? Dzięki temu zaoszczędzisz naprawdę dużo czasu!

ObrazekPotrawy na wigilię - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Potrawy na wigilię - co można przygotować wcześniej?

Chyba wszyscy zgodnie potwierdzą, że miesiąc to naprawdę dużo czasu. I faktycznie, bo przygotowanie potraw na wigilię, najlepiej będzie rozpocząć około 2 tygodnie przed świętami. Oczywiście, wszystko najlepiej smakuje, gdy jest świeże, ale 12 potraw w jeden dzień, może okazać się naprawdę dużym wyzwaniem. Szczególnie gdy mamy ograniczony czas, a do naszego domu na kolację przyjedzie dużo osób z naszej rodziny. Z myślą o osobach, które chcą przygotować potrawy na wigilię nieco wcześniej, postanowiliśmy zaprezentować stosowny kalendarz.

Obrazek
Wigilia - Pyszności; Foto Canva.com

Pamiętaj, że przygotowania do wigilii, możesz rozpocząć już:

  • dwa tygodnie wcześniej - wtedy najlepiej jest upiec i udekorować pierniczki lub tradycyjny piernik;
  • tydzień wcześniej - w tym przypadku możesz śmiało przygotować zakwas na barszcz, który z powodzeniem przechowasz w lodówce; sugerujemy również przygotowanie uszek i pierogów - później możesz je zamrozić i odgrzać w dniu wigilii;
  • kilka dni wcześniej - dobrze, jeśli przynajmniej cztery dni przed wigilią przygotujesz kapustę z grzybami - jest to o tyle ważne, że wszystkie składniki muszą się "przegryźć";
  • trzy dni przed wigilią - w tym przypadku polecamy upiec makowiec z lukrem i orzechami
  • dzień wcześniej - jako, że święta tuż-tuż, to czas na ostatnie szlify - w wigilię wigilii sugerujemy przygotować rybę po grecku, sernik;
  • w dniu wigilii - wystarczy, że wszystko odgrzejesz lub przygotujesz takie danie, które chcesz, aby były świeże.

Jak przechowywać wcześniej przygotowane potrawy na wigilię?

Jeśli planujesz wcześniej przygotować potrawy na wigilię, to pamiętaj, że istotne w tym wszystkim będzie ich odpowiednie przechowanie. O ile w przypadku pierników nie będzie problemu, bo długo zachowują świeżość, to w przypadku pozostałych dań będzie to ważne, by się nie zatruć. Ulepione pierogi i uszka do barszczu najlepiej będzie zamrozić. Tak, jak zostało wcześniej wspomniane, zakwas do barszczu będzie można przechować w lodówce.

Obrazek
Makowiec - Pyszności; Foto Canva.com

Kapustę najlepiej będzie przechować w chłodnym miejscu - w lodówce, spiżarce lub na balkonie. Upieczony makowiec należy spożyć w przeciągu kilku dni, więc nie powinno być żadnego problemu. A co z pozostałymi potrawami? Najlepiej jest wstawić do lodówki, oczywiście, jeśli dysponujesz odpowiednią ilością miejsca.

Za oknem zima, więc to dobry moment, by wyczarować smaczne ciasto drewno pod śniegiem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇