WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Te wigilijne potrawy możesz przygotować znacznie wcześniej. Oszczędzisz sobie nerwów w Święta

Do rozpoczęcia Świąt Bożego Narodzenia coraz mniej czasu. W sklepach i miastach czuć już klimat świąt. Szał świątecznych zakupów dopiero przed nami, ale czy wiesz, że już dziś możesz przygotować niektóre potrawy na wigilię? Dzięki temu zaoszczędzisz naprawdę dużo czasu!

ObrazekPotrawy na wigilię - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Potrawy na wigilię - co można przygotować wcześniej?

Chyba wszyscy zgodnie potwierdzą, że miesiąc to naprawdę dużo czasu. I faktycznie, bo przygotowanie potraw na wigilię, najlepiej będzie rozpocząć około 2 tygodnie przed świętami. Oczywiście, wszystko najlepiej smakuje, gdy jest świeże, ale 12 potraw w jeden dzień, może okazać się naprawdę dużym wyzwaniem. Szczególnie gdy mamy ograniczony czas, a do naszego domu na kolację przyjedzie dużo osób z naszej rodziny. Z myślą o osobach, które chcą przygotować potrawy na wigilię nieco wcześniej, postanowiliśmy zaprezentować stosowny kalendarz.

Obrazek
Wigilia - Pyszności; Foto Canva.com

Pamiętaj, że przygotowania do wigilii, możesz rozpocząć już:

  • dwa tygodnie wcześniej - wtedy najlepiej jest upiec i udekorować pierniczki lub tradycyjny piernik;
  • tydzień wcześniej - w tym przypadku możesz śmiało przygotować zakwas na barszcz, który z powodzeniem przechowasz w lodówce; sugerujemy również przygotowanie uszek i pierogów - później możesz je zamrozić i odgrzać w dniu wigilii;
  • kilka dni wcześniej - dobrze, jeśli przynajmniej cztery dni przed wigilią przygotujesz kapustę z grzybami - jest to o tyle ważne, że wszystkie składniki muszą się "przegryźć";
  • trzy dni przed wigilią - w tym przypadku polecamy upiec makowiec z lukrem i orzechami
  • dzień wcześniej - jako, że święta tuż-tuż, to czas na ostatnie szlify - w wigilię wigilii sugerujemy przygotować rybę po grecku, sernik;
  • w dniu wigilii - wystarczy, że wszystko odgrzejesz lub przygotujesz takie danie, które chcesz, aby były świeże.

Jak przechowywać wcześniej przygotowane potrawy na wigilię?

Jeśli planujesz wcześniej przygotować potrawy na wigilię, to pamiętaj, że istotne w tym wszystkim będzie ich odpowiednie przechowanie. O ile w przypadku pierników nie będzie problemu, bo długo zachowują świeżość, to w przypadku pozostałych dań będzie to ważne, by się nie zatruć. Ulepione pierogi i uszka do barszczu najlepiej będzie zamrozić. Tak, jak zostało wcześniej wspomniane, zakwas do barszczu będzie można przechować w lodówce.

Obrazek
Makowiec - Pyszności; Foto Canva.com

Kapustę najlepiej będzie przechować w chłodnym miejscu - w lodówce, spiżarce lub na balkonie. Upieczony makowiec należy spożyć w przeciągu kilku dni, więc nie powinno być żadnego problemu. A co z pozostałymi potrawami? Najlepiej jest wstawić do lodówki, oczywiście, jeśli dysponujesz odpowiednią ilością miejsca.

Za oknem zima, więc to dobry moment, by wyczarować smaczne ciasto drewno pod śniegiem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo