Te wigilijne potrawy możesz przygotować znacznie wcześniej. Oszczędzisz sobie nerwów w Święta

Do rozpoczęcia Świąt Bożego Narodzenia coraz mniej czasu. W sklepach i miastach czuć już klimat świąt. Szał świątecznych zakupów dopiero przed nami, ale czy wiesz, że już dziś możesz przygotować niektóre potrawy na wigilię? Dzięki temu zaoszczędzisz naprawdę dużo czasu!

ObrazekPotrawy na wigilię - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Potrawy na wigilię - co można przygotować wcześniej?

Chyba wszyscy zgodnie potwierdzą, że miesiąc to naprawdę dużo czasu. I faktycznie, bo przygotowanie potraw na wigilię, najlepiej będzie rozpocząć około 2 tygodnie przed świętami. Oczywiście, wszystko najlepiej smakuje, gdy jest świeże, ale 12 potraw w jeden dzień, może okazać się naprawdę dużym wyzwaniem. Szczególnie gdy mamy ograniczony czas, a do naszego domu na kolację przyjedzie dużo osób z naszej rodziny. Z myślą o osobach, które chcą przygotować potrawy na wigilię nieco wcześniej, postanowiliśmy zaprezentować stosowny kalendarz.

Obrazek
Wigilia - Pyszności; Foto Canva.com

Pamiętaj, że przygotowania do wigilii, możesz rozpocząć już:

  • dwa tygodnie wcześniej - wtedy najlepiej jest upiec i udekorować pierniczki lub tradycyjny piernik;
  • tydzień wcześniej - w tym przypadku możesz śmiało przygotować zakwas na barszcz, który z powodzeniem przechowasz w lodówce; sugerujemy również przygotowanie uszek i pierogów - później możesz je zamrozić i odgrzać w dniu wigilii;
  • kilka dni wcześniej - dobrze, jeśli przynajmniej cztery dni przed wigilią przygotujesz kapustę z grzybami - jest to o tyle ważne, że wszystkie składniki muszą się "przegryźć";
  • trzy dni przed wigilią - w tym przypadku polecamy upiec makowiec z lukrem i orzechami
  • dzień wcześniej - jako, że święta tuż-tuż, to czas na ostatnie szlify - w wigilię wigilii sugerujemy przygotować rybę po grecku, sernik;
  • w dniu wigilii - wystarczy, że wszystko odgrzejesz lub przygotujesz takie danie, które chcesz, aby były świeże.

Jak przechowywać wcześniej przygotowane potrawy na wigilię?

Jeśli planujesz wcześniej przygotować potrawy na wigilię, to pamiętaj, że istotne w tym wszystkim będzie ich odpowiednie przechowanie. O ile w przypadku pierników nie będzie problemu, bo długo zachowują świeżość, to w przypadku pozostałych dań będzie to ważne, by się nie zatruć. Ulepione pierogi i uszka do barszczu najlepiej będzie zamrozić. Tak, jak zostało wcześniej wspomniane, zakwas do barszczu będzie można przechować w lodówce.

Obrazek
Makowiec - Pyszności; Foto Canva.com

Kapustę najlepiej będzie przechować w chłodnym miejscu - w lodówce, spiżarce lub na balkonie. Upieczony makowiec należy spożyć w przeciągu kilku dni, więc nie powinno być żadnego problemu. A co z pozostałymi potrawami? Najlepiej jest wstawić do lodówki, oczywiście, jeśli dysponujesz odpowiednią ilością miejsca.

Za oknem zima, więc to dobry moment, by wyczarować smaczne ciasto drewno pod śniegiem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok