Mój dziadek często piekł tę pizzę na kolację. Sekretem jest ciasto

Chociaż mogłoby się wydawać, że pizza w Polsce jest stosunkowo nowym przysmakiem, to na polskich stołach gości znacznie dłużej niż większość włoskich pizzerni. Mój dziadek przygotowywał nam ją często na kolację. Jego sekretem było pyszne ciasto.

Pizza na grubym cieście - PysznościPizza na grubym cieście - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | smpics
Ewa Malinowska

Cienkie ciasto, nieduża ilość składników dobrej jakości, pyszny sos pomidorowy i mozzarella - włoska pizza to przysmak, którą pokochały miliony. W moim domu od lat prym wiedzie jednak pizza dziadka Józka, której daleko do południowego przysmaku. Jest gruba i wypełniona po brzegi dodatkami, które z tymi włoskimi mają niewiele wspólnego. Jest jednak przepyszna i sycąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger Cordon Bleu po prostu wymiata. Lepszego połączenia smaków nie jadłeś

Pizza dziadka Józka

Na widok tej pizzy niejeden Włoch zapłakałby z żalu lub zaczął rzucać wiązanką włoskich przekleństw. Na szczęście we Włoszech nie jesteśmy i pizzą na grubym cieście możemy zajadać się bez obaw. Mój dziadek piekł ją zawsze, gdy wpadałam do niego w weekend. Puszyste, mięciutkie ciasto szybko nasyci nawet najgłodniejsze brzuchy. Zwieńczeniem jest domowy sos czosnkowy.

Pizza na grubym cieście - Pyszności
Pizza na grubym cieście - Pyszności © Canva | Angela Cook

Składniki:

  • 50 g drożdży,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • pół szklanki mleka,
  • 3-4 kiełbasy,
  • cebula,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • papryka,
  • pół puszki kukurydzy,
  • 200 g startego, żółtego sera,
  • ketchup,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier, ciepłe mleko oraz łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw na 15 minut, aby co najmniej podwoiły swoją objętość.
  3. Rozczyn wlej do pozostałej mąki, dodaj sól, wbij jajka i wyrób ciasto.
  4. Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  5. Blaszkę 21x26 cm wysmaruj olejem i wyłóż ciastem. Odstaw na dodatkowe 30 minut.
  6. Posmaruj ciasto ketchupem i posyp solą, pieprzem i oregano.
  7. Ułóż pokrojoną w plasterki kiełbasę, pióra cebuli, plasterki pieczarek i rozrzuć pokrojoną w kostkę paprykę.
  8. Posyp całość odsączoną z zalewy kukurydzą i obfitą warstwą sera.
  9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 30 minut w trybie góra-dół. Potem zmień grzanie na to od spodu i dopiecz jeszcze 10 minut.

Gotową pizzę podawaj z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀