Mój dziadek często piekł tę pizzę na kolację. Sekretem jest ciasto

Chociaż mogłoby się wydawać, że pizza w Polsce jest stosunkowo nowym przysmakiem, to na polskich stołach gości znacznie dłużej niż większość włoskich pizzerni. Mój dziadek przygotowywał nam ją często na kolację. Jego sekretem było pyszne ciasto.

Pizza na grubym cieście - PysznościPizza na grubym cieście - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | smpics
Ewa Malinowska

Cienkie ciasto, nieduża ilość składników dobrej jakości, pyszny sos pomidorowy i mozzarella - włoska pizza to przysmak, którą pokochały miliony. W moim domu od lat prym wiedzie jednak pizza dziadka Józka, której daleko do południowego przysmaku. Jest gruba i wypełniona po brzegi dodatkami, które z tymi włoskimi mają niewiele wspólnego. Jest jednak przepyszna i sycąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger Cordon Bleu po prostu wymiata. Lepszego połączenia smaków nie jadłeś

Pizza dziadka Józka

Na widok tej pizzy niejeden Włoch zapłakałby z żalu lub zaczął rzucać wiązanką włoskich przekleństw. Na szczęście we Włoszech nie jesteśmy i pizzą na grubym cieście możemy zajadać się bez obaw. Mój dziadek piekł ją zawsze, gdy wpadałam do niego w weekend. Puszyste, mięciutkie ciasto szybko nasyci nawet najgłodniejsze brzuchy. Zwieńczeniem jest domowy sos czosnkowy.

Pizza na grubym cieście - Pyszności
Pizza na grubym cieście - Pyszności © Canva | Angela Cook

Składniki:

  • 50 g drożdży,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • pół szklanki mleka,
  • 3-4 kiełbasy,
  • cebula,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • papryka,
  • pół puszki kukurydzy,
  • 200 g startego, żółtego sera,
  • ketchup,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier, ciepłe mleko oraz łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw na 15 minut, aby co najmniej podwoiły swoją objętość.
  3. Rozczyn wlej do pozostałej mąki, dodaj sól, wbij jajka i wyrób ciasto.
  4. Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  5. Blaszkę 21x26 cm wysmaruj olejem i wyłóż ciastem. Odstaw na dodatkowe 30 minut.
  6. Posmaruj ciasto ketchupem i posyp solą, pieprzem i oregano.
  7. Ułóż pokrojoną w plasterki kiełbasę, pióra cebuli, plasterki pieczarek i rozrzuć pokrojoną w kostkę paprykę.
  8. Posyp całość odsączoną z zalewy kukurydzą i obfitą warstwą sera.
  9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 30 minut w trybie góra-dół. Potem zmień grzanie na to od spodu i dopiecz jeszcze 10 minut.

Gotową pizzę podawaj z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita