Mój dziadek często piekł tę pizzę na kolację. Sekretem jest ciasto

Chociaż mogłoby się wydawać, że pizza w Polsce jest stosunkowo nowym przysmakiem, to na polskich stołach gości znacznie dłużej niż większość włoskich pizzerni. Mój dziadek przygotowywał nam ją często na kolację. Jego sekretem było pyszne ciasto.

Pizza na grubym cieście - PysznościPizza na grubym cieście - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | smpics
Ewa Malinowska

Cienkie ciasto, nieduża ilość składników dobrej jakości, pyszny sos pomidorowy i mozzarella - włoska pizza to przysmak, którą pokochały miliony. W moim domu od lat prym wiedzie jednak pizza dziadka Józka, której daleko do południowego przysmaku. Jest gruba i wypełniona po brzegi dodatkami, które z tymi włoskimi mają niewiele wspólnego. Jest jednak przepyszna i sycąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger Cordon Bleu po prostu wymiata. Lepszego połączenia smaków nie jadłeś

Pizza dziadka Józka

Na widok tej pizzy niejeden Włoch zapłakałby z żalu lub zaczął rzucać wiązanką włoskich przekleństw. Na szczęście we Włoszech nie jesteśmy i pizzą na grubym cieście możemy zajadać się bez obaw. Mój dziadek piekł ją zawsze, gdy wpadałam do niego w weekend. Puszyste, mięciutkie ciasto szybko nasyci nawet najgłodniejsze brzuchy. Zwieńczeniem jest domowy sos czosnkowy.

Pizza na grubym cieście - Pyszności
Pizza na grubym cieście - Pyszności © Canva | Angela Cook

Składniki:

  • 50 g drożdży,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • pół szklanki mleka,
  • 3-4 kiełbasy,
  • cebula,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • papryka,
  • pół puszki kukurydzy,
  • 200 g startego, żółtego sera,
  • ketchup,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier, ciepłe mleko oraz łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw na 15 minut, aby co najmniej podwoiły swoją objętość.
  3. Rozczyn wlej do pozostałej mąki, dodaj sól, wbij jajka i wyrób ciasto.
  4. Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  5. Blaszkę 21x26 cm wysmaruj olejem i wyłóż ciastem. Odstaw na dodatkowe 30 minut.
  6. Posmaruj ciasto ketchupem i posyp solą, pieprzem i oregano.
  7. Ułóż pokrojoną w plasterki kiełbasę, pióra cebuli, plasterki pieczarek i rozrzuć pokrojoną w kostkę paprykę.
  8. Posyp całość odsączoną z zalewy kukurydzą i obfitą warstwą sera.
  9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 30 minut w trybie góra-dół. Potem zmień grzanie na to od spodu i dopiecz jeszcze 10 minut.

Gotową pizzę podawaj z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie