Mój dziadek często piekł tę pizzę na kolację. Sekretem jest ciasto
Chociaż mogłoby się wydawać, że pizza w Polsce jest stosunkowo nowym przysmakiem, to na polskich stołach gości znacznie dłużej niż większość włoskich pizzerni. Mój dziadek przygotowywał nam ją często na kolację. Jego sekretem było pyszne ciasto.
04.12.2023 08:47
Cienkie ciasto, nieduża ilość składników dobrej jakości, pyszny sos pomidorowy i mozzarella - włoska pizza to przysmak, którą pokochały miliony. W moim domu od lat prym wiedzie jednak pizza dziadka Józka, której daleko do południowego przysmaku. Jest gruba i wypełniona po brzegi dodatkami, które z tymi włoskimi mają niewiele wspólnego. Jest jednak przepyszna i sycąca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizza dziadka Józka
Na widok tej pizzy niejeden Włoch zapłakałby z żalu lub zaczął rzucać wiązanką włoskich przekleństw. Na szczęście we Włoszech nie jesteśmy i pizzą na grubym cieście możemy zajadać się bez obaw. Mój dziadek piekł ją zawsze, gdy wpadałam do niego w weekend. Puszyste, mięciutkie ciasto szybko nasyci nawet najgłodniejsze brzuchy. Zwieńczeniem jest domowy sos czosnkowy.
Składniki:
- 50 g drożdży,
- 2 szklanki mąki,
- 4 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- pół szklanki mleka,
- 3-4 kiełbasy,
- cebula,
- 0,5 kg pieczarek,
- papryka,
- pół puszki kukurydzy,
- 200 g startego, żółtego sera,
- ketchup,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz, oregano.
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier, ciepłe mleko oraz łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na 15 minut, aby co najmniej podwoiły swoją objętość.
- Rozczyn wlej do pozostałej mąki, dodaj sól, wbij jajka i wyrób ciasto.
- Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Blaszkę 21x26 cm wysmaruj olejem i wyłóż ciastem. Odstaw na dodatkowe 30 minut.
- Posmaruj ciasto ketchupem i posyp solą, pieprzem i oregano.
- Ułóż pokrojoną w plasterki kiełbasę, pióra cebuli, plasterki pieczarek i rozrzuć pokrojoną w kostkę paprykę.
- Posyp całość odsączoną z zalewy kukurydzą i obfitą warstwą sera.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 30 minut w trybie góra-dół. Potem zmień grzanie na to od spodu i dopiecz jeszcze 10 minut.
Gotową pizzę podawaj z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!