Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo

Myślisz, że o robieniu pizzy wiesz już wszystko? A może typowa kompozycja już ci się przejadła? Dzisiejsza perełka kulinarna to coś zupełnie innego!

Pizza na ziemniaczanym spodziePizza na ziemniaczanym spodzie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Kiedy myślisz o pizzy, to pewnie przed oczami masz chrupiące ciasto z mocno przypieczonymi bokami, aromatycznym sosem oraz ulubionymi dodatkami. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo pizza to naprawdę smaczneciekawe danie. Z drugiej jednak strony nikt nie powiedział, że nie można wprowadzić tu małych modyfikacji.

W przygotowaniu domowej pizzy najbardziej problematyczneczasochłonne jest przygotowanie samego ciasta. A co jeśli powiem, że możesz cały ten proces uprościć? Co więcej, wykorzystasz kultowy składnik polskiej kuchni, a pizza po wizycie w piekarniku wyjdzie mega chrupiąca. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby cię przekonać, dlatego od razu przechodzimy do sedna sprawy!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo

Pizza na ziemniaczanym spodzie zachwyca smakiem i formą. Z nią przegonisz nudę z kuchni w mgnieniu oka!

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 150 g tartej mozzarelli,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki sosu BBQ,
  • 80 g boczku w plastrach,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 60 g kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. Najpierw je obieram, a potem przy pomocy mandoliny do warzyw, dzielę je w cienkie plasterki. Z plasterków tworzę na blaszce do pieczenia duże koło

Bazą pizzy mogą być ziemniaki
Bazą pizzy mogą być ziemniaki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie polewam ziemniaki delikatnie oliwą z oliwek i doprawiam przy pomocy soli i pieprzu. Na wierzchu ziemniaków rozsypuję też startą na tarce mozzarellę. Po czym powtarzam cały cykl jeszcze raz.

Sera nigdy za wiele!
Sera nigdy za wiele! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Dopiero teraz mogę wstawić spód oryginalnej pizzy do rozgrzanego piekarnika. Ziemniaki przygotowane w ten sposób piekę przez 20 minut w temp. 200 stopni Celsjusza.

Spód pizzy już jest
Spód pizzy już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po wstępnym pieczeniu rozprowadzam na ziemniaczanej pizzy sos BBQ. Kolejną warstwę tworzę ponownie przy pomocy żółtego sera. To oczywiście nie koniec, bo na mojej pizzy lądują też plastry boczku, czerwona cebula, kukurydza oraz parmezan.

Dzięki kolorowym dodatkom pizza będzie fajnie się prezentować
Dzięki kolorowym dodatkom pizza będzie fajnie się prezentować © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowaną pizzę wstawiam ponownie do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Tym razem piekę ją przez 15 minut. Przed podaniem dekoruję gotową przekąskę świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego!

Pizza z ziemniaczanym akcentem jest gotowa!
Pizza z ziemniaczanym akcentem jest gotowa! © Licencjodawca | Pyszności

Aby pizza szybko się nie przejadła, polecam serwować ją z różnymi dodatkami. A, że bazą są tu ziemniaki, to będą pasować tu dosłownie wszystkie dodatki. Dlatego też nuda w kuchni na pewno ci nie grozi!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć