Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo
Myślisz, że o robieniu pizzy wiesz już wszystko? A może typowa kompozycja już ci się przejadła? Dzisiejsza perełka kulinarna to coś zupełnie innego!
30.10.2023 11:53
Kiedy myślisz o pizzy, to pewnie przed oczami masz chrupiące ciasto z mocno przypieczonymi bokami, aromatycznym sosem oraz ulubionymi dodatkami. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo pizza to naprawdę smaczne i ciekawe danie. Z drugiej jednak strony nikt nie powiedział, że nie można wprowadzić tu małych modyfikacji.
W przygotowaniu domowej pizzy najbardziej problematyczne i czasochłonne jest przygotowanie samego ciasta. A co jeśli powiem, że możesz cały ten proces uprościć? Co więcej, wykorzystasz kultowy składnik polskiej kuchni, a pizza po wizycie w piekarniku wyjdzie mega chrupiąca. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby cię przekonać, dlatego od razu przechodzimy do sedna sprawy!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizza na ziemniaczanym spodzie zachwyca smakiem i formą. Z nią przegonisz nudę z kuchni w mgnieniu oka!
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,
- 150 g tartej mozzarelli,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki sosu BBQ,
- 80 g boczku w plastrach,
- 1 mała czerwona cebula,
- 60 g kukurydzy konserwowej,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. Najpierw je obieram, a potem przy pomocy mandoliny do warzyw, dzielę je w cienkie plasterki. Z plasterków tworzę na blaszce do pieczenia duże koło.
Krok 2. Następnie polewam ziemniaki delikatnie oliwą z oliwek i doprawiam przy pomocy soli i pieprzu. Na wierzchu ziemniaków rozsypuję też startą na tarce mozzarellę. Po czym powtarzam cały cykl jeszcze raz.
Krok 3. Dopiero teraz mogę wstawić spód oryginalnej pizzy do rozgrzanego piekarnika. Ziemniaki przygotowane w ten sposób piekę przez 20 minut w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 4. Po wstępnym pieczeniu rozprowadzam na ziemniaczanej pizzy sos BBQ. Kolejną warstwę tworzę ponownie przy pomocy żółtego sera. To oczywiście nie koniec, bo na mojej pizzy lądują też plastry boczku, czerwona cebula, kukurydza oraz parmezan.
Krok 5. Tak przygotowaną pizzę wstawiam ponownie do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Tym razem piekę ją przez 15 minut. Przed podaniem dekoruję gotową przekąskę świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego!
Aby pizza szybko się nie przejadła, polecam serwować ją z różnymi dodatkami. A, że bazą są tu ziemniaki, to będą pasować tu dosłownie wszystkie dodatki. Dlatego też nuda w kuchni na pewno ci nie grozi!