Robert Makłowicz wie, jak zrobić idealną zupę. Nie obejdzie się bez dokładki

Robert Makłowicz podzielił się przepisem na obłędnie pyszną zupę na jesień. Wiedeńska kartoflanka z grzybami rozgrzeje w chłodne dni i nasyci głodne brzuchy.

Kartoflanka Roberta Makłowicza - PysznościKartoflanka Roberta Makłowicza
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Austriacka kartoflanka na zasmażce z warzywami korzeniowymi, boczkiem i majerankiem skutecznie wytrąca z rąk argument, że zupą nie da się najeść. Robert Makłowicz doskonale zdaje sobie sprawę z potencjału tego dania i podkręca je dodatkowo octem winnym lub jabłkowym. Całość wykończona kleksem kwaśnej śmietany wygląda tak apetycznie, że głębokie talerze szybko zaczynają świecić pustkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na jesienny deser? Zrób nasze jabłuszka, a nie pożałujesz

Wiedeńska kartoflanka Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • średnia cebula,
  • 3 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół małego selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 120 g wędzonego boczku,
  • 40 g suszonych grzybów,
  • 1,5 l bulionu,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • olej,
  • śmietana 18 proc.,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dwie godziny przed planowanym gotowaniem płuczę i zalewam wrzątkiem. Po tym czasie podgotowuję je chwilę na samej wodzie.
  2. W garnku rozgrzewam olej wraz z masłem i wrzucam posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażam na niewielkim ogniu, aż się zarumienią.
  3. Marchewkę oraz seler obieram, kroję w talarki i dodaję do cebuli. Dorzucam również pokrojony w kostkę lub paski boczek i podsmażam.
  4. Do garnka wsypuję mąkę i smażę, cały czas mieszając, aż nie będzie grudek.
  5. Zalewam całość bulionem, dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i doprawiam do smaku.
  6. Gotuję całość do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dorzucam wtedy pokrojone i obgotowane wcześniej grzyby oraz ocet. Na koniec dorzucam posiekaną natkę pietruszki lub koperku.
  7. Zupę serwuję z kleksem kwaśnej śmietany, dodanym tuż przed podaniem.
Kartoflanka Roberta Makłowicza - Pyszności
Kartoflanka Roberta Makłowicza © Canva

Ważne jest, aby nie dodawać octu przed ugotowaniem na miękko ziemniaków - kwas zatrzyma proces gotowania i warzywa pozostaną twarde. Jeśli nie lubisz kwaśnych smaków, to ocet możesz pominąć. Zupa rozgrzewa, syci i dobrze smakuje również następnego dnia, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować większy garnek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości