PrzepisZupyRobert Makłowicz wie, jak zrobić idealną zupę. Nie obejdzie się bez dokładki

Robert Makłowicz wie, jak zrobić idealną zupę. Nie obejdzie się bez dokładki

Kartoflanka Roberta Makłowicza
Kartoflanka Roberta Makłowicza
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
25.10.2023 11:10, aktualizacja: 25.10.2023 15:52

Robert Makłowicz podzielił się przepisem na obłędnie pyszną zupę na jesień. Wiedeńska kartoflanka z grzybami rozgrzeje w chłodne dni i nasyci głodne brzuchy.

Austriacka kartoflanka na zasmażce z warzywami korzeniowymi, boczkiem i majerankiem skutecznie wytrąca z rąk argument, że zupą nie da się najeść. Robert Makłowicz doskonale zdaje sobie sprawę z potencjału tego dania i podkręca je dodatkowo octem winnym lub jabłkowym. Całość wykończona kleksem kwaśnej śmietany wygląda tak apetycznie, że głębokie talerze szybko zaczynają świecić pustkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiedeńska kartoflanka Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • średnia cebula,
  • 3 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół małego selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 120 g wędzonego boczku,
  • 40 g suszonych grzybów,
  • 1,5 l bulionu,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • olej,
  • śmietana 18 proc.,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dwie godziny przed planowanym gotowaniem płuczę i zalewam wrzątkiem. Po tym czasie podgotowuję je chwilę na samej wodzie.
  2. W garnku rozgrzewam olej wraz z masłem i wrzucam posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażam na niewielkim ogniu, aż się zarumienią.
  3. Marchewkę oraz seler obieram, kroję w talarki i dodaję do cebuli. Dorzucam również pokrojony w kostkę lub paski boczek i podsmażam.
  4. Do garnka wsypuję mąkę i smażę, cały czas mieszając, aż nie będzie grudek.
  5. Zalewam całość bulionem, dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i doprawiam do smaku.
  6. Gotuję całość do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dorzucam wtedy pokrojone i obgotowane wcześniej grzyby oraz ocet. Na koniec dorzucam posiekaną natkę pietruszki lub koperku.
  7. Zupę serwuję z kleksem kwaśnej śmietany, dodanym tuż przed podaniem.
Kartoflanka Roberta Makłowicza
Kartoflanka Roberta Makłowicza© Canva

Ważne jest, aby nie dodawać octu przed ugotowaniem na miękko ziemniaków - kwas zatrzyma proces gotowania i warzywa pozostaną twarde. Jeśli nie lubisz kwaśnych smaków, to ocet możesz pominąć. Zupa rozgrzewa, syci i dobrze smakuje również następnego dnia, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować większy garnek. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także