PrzepisDania mięsneRozgrzewająca zupa, która smakuje jak z żeliwnego kociołka. Nie musisz nawet rozpalać ogniska

Rozgrzewająca zupa, która smakuje jak z żeliwnego kociołka. Nie musisz nawet rozpalać ogniska

Kociołek możesz przygotować również w domu, bez rozpalania ogniska
Kociołek możesz przygotować również w domu, bez rozpalania ogniska
Źródło zdjęć: © Pixabay
21.10.2023 16:48, aktualizacja: 17.01.2024 15:51

Wrzuć do gara, zamieszaj i gotowe. Tak brzmiałby skrócony przepis na rozgrzewającą potrawę niczym z kociołka. To proste, syte i pełne smaku danie, które zagra i pierwsze, i drugie skrzypce na obiadowym stole. Pokochają je zwłaszcza mięsożercy, ponieważ po brzegi wypełnione jest mieszanką aromatycznych mięs. Musisz wypróbować ten przepis.

Ta syta i aromatyczna potrawa idealnie sprawdzi się na rozgrzewający obiad. Jest bogata w warzywa i pełna mięsa, a dzięki ziemniakom i fasoli na długo zaspokoi apetyt. To pierwsze i drugie danie w jednym. Nieco różni się od tradycyjnego kociołka (ten powinien być przyrządzany na żywym ogniu), ale tej wersji - domowej, z kuchenki - również niczego nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kociołek. Rozgrzewający i syty

Od czego zacząć? Od skompletowania listy składników. Bazą kociołka jest mięso, któremu warto poświęcić nieco uwagi. Jeśli nie wiesz, jaką kiełbasę wybrać, postaw na aromatyczną jałowcową czy myśliwską o bogatym smaku. Możesz też dodać nieco wędzonego boczku, który doda całości aromatu typowego dla dań z ogniska. Nie stawiaj na chude mięso, np. polędwice. Wybierz karkówkę lub szynkę, które duszone w gęstym sosie nabiorą miękkości i delikatności.

W kociołku powinny znaleźć się też warzywa. Bazą niech będą marchew, pietruszka i seler, które zawsze sprawdzają się w tego typu potrawach. Nie obędzie się też bez podsmażonej z czosnkiem cebuli i rzecz jasna - czerwonej papryki. Ziemniaki zagęszczą nieco konsystencję dania i sprawią, że tak przygotowany kociołek będzie sycił na długo. Podobną rolę spełnia czerwona fasola.

Kociołek po brzegi wypełniony jest aromatycznym mięsem
Kociołek po brzegi wypełniony jest aromatycznym mięsem© Pixabay

Domowy kociołek z mięsem i ziemniakami. Przepis

Składniki:

  • 2 laski ulubionej kiełbasy,
  • 700 g mięsa wołowego lub wieprzowego,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 papryki czerwone,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • majeranek,
  • słodka papryka,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę pokrój w półplasterki, cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a mięso pokrój w kostkę.
  2. W dużym garnku podsmaż kiełbasę. Kiedy będzie już lekko zarumieniona, dorzuć mięso, cebulę i czosnek. Smaż, aż całość zarumieni się.
  3. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z mięsem. Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i dolej tyle wody, by przykryła zawartość garnka.
  4. Dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Gotuj całość na wolnym ogniu pod przykryciem.
  5. Kiedy zawartość garnka zagotuje się, dodaj pokrojonego w kostkę jednego ziemniaka (dla zagęszczenia).
  6. Pod koniec gotowania, kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj pokrojone w kostkę pozostałe ziemniaki i paprykę.
  7. Zupę gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodaje fasolę, dopraw według uznania. Podawaj z dodatkiem świeżej natki pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także