Rozgrzewająca zupa, która smakuje jak z żeliwnego kociołka. Nie musisz nawet rozpalać ogniska
Wrzuć do gara, zamieszaj i gotowe. Tak brzmiałby skrócony przepis na rozgrzewającą potrawę niczym z kociołka. To proste, syte i pełne smaku danie, które zagra i pierwsze, i drugie skrzypce na obiadowym stole. Pokochają je zwłaszcza mięsożercy, ponieważ po brzegi wypełnione jest mieszanką aromatycznych mięs. Musisz wypróbować ten przepis.
21.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:51
Ta syta i aromatyczna potrawa idealnie sprawdzi się na rozgrzewający obiad. Jest bogata w warzywa i pełna mięsa, a dzięki ziemniakom i fasoli na długo zaspokoi apetyt. To pierwsze i drugie danie w jednym. Nieco różni się od tradycyjnego kociołka (ten powinien być przyrządzany na żywym ogniu), ale tej wersji - domowej, z kuchenki - również niczego nie brakuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy kociołek. Rozgrzewający i syty
Od czego zacząć? Od skompletowania listy składników. Bazą kociołka jest mięso, któremu warto poświęcić nieco uwagi. Jeśli nie wiesz, jaką kiełbasę wybrać, postaw na aromatyczną jałowcową czy myśliwską o bogatym smaku. Możesz też dodać nieco wędzonego boczku, który doda całości aromatu typowego dla dań z ogniska. Nie stawiaj na chude mięso, np. polędwice. Wybierz karkówkę lub szynkę, które duszone w gęstym sosie nabiorą miękkości i delikatności.
W kociołku powinny znaleźć się też warzywa. Bazą niech będą marchew, pietruszka i seler, które zawsze sprawdzają się w tego typu potrawach. Nie obędzie się też bez podsmażonej z czosnkiem cebuli i rzecz jasna - czerwonej papryki. Ziemniaki zagęszczą nieco konsystencję dania i sprawią, że tak przygotowany kociołek będzie sycił na długo. Podobną rolę spełnia czerwona fasola.
Domowy kociołek z mięsem i ziemniakami. Przepis
Składniki:
- 2 laski ulubionej kiełbasy,
- 700 g mięsa wołowego lub wieprzowego,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 papryki czerwone,
- 3 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 seler,
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka pomidorów krojonych,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- majeranek,
- słodka papryka,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Kiełbasę pokrój w półplasterki, cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a mięso pokrój w kostkę.
- W dużym garnku podsmaż kiełbasę. Kiedy będzie już lekko zarumieniona, dorzuć mięso, cebulę i czosnek. Smaż, aż całość zarumieni się.
- Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z mięsem. Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i dolej tyle wody, by przykryła zawartość garnka.
- Dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Gotuj całość na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Kiedy zawartość garnka zagotuje się, dodaj pokrojonego w kostkę jednego ziemniaka (dla zagęszczenia).
- Pod koniec gotowania, kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj pokrojone w kostkę pozostałe ziemniaki i paprykę.
- Zupę gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodaje fasolę, dopraw według uznania. Podawaj z dodatkiem świeżej natki pietruszki.