Syty obiad za małe pieniądze. Nikt nie wstanie od stołu głodny

Naleśniki to popularne danie, które sprawdzi się na każdą okazję. Możemy je podawać na słodko lub na słono. Dziś proponujemy przepis na naleśniki z porem i pieczarkami - to sycący i smaczny obiad, który nie wymaga dużych nakładów finansowych.

naleśnikinaleśniki
Źródło zdjęć: © Getty Images | John Peacock
Marcin Michałowski

Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia, a ich przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani kosztowne. Dzięki odpowiedniemu farszowi można przekształcić je w syty obiad, który zadowoli całą rodzinę.

Przepis na naleśniki z pieczarkami i porami to nie tylko pomysłowe danie, ale także sposób na zaoszczędzenie pieniędzy. Wystarczy kilka prostych składników, które często mamy już w kuchni, by stworzyć pyszny i sycący posiłek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Clafoutis porzeczkowy. Szybki deser na bazie masy jajeczno-biszkoptowej

Naleśniki z porem i pieczarkami - przepis

Naleśniki z wytrawnym farszem to świetna alternatywa dla tradycyjnych, słodkich wersji tego dania. Przygotowanie farszu z pieczarek i porów jest zarówno kreatywne, jak i ekonomiczne. Wystarczy kupić por, który często dostępny jest w zestawach warzyw na zupę, kilka łyżek śmietany, resztkę żółtego sera i kilka pieczarek.

Aby przygotować te wyjątkowe naleśniki, potrzebujesz:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 200 ml wody,
  • 2 jajka,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • Olej do smażenia,
  • 300 g pora (biała i jasnozielona część),
  • 200 g pieczarek,
  • 200 g żółtego sera startego,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła.

Oto kroki, które poprowadzą cię przez proces przygotowania tych wyjątkowych naleśników:

  1. Rozgrzej rondel z olejem lub oliwą, a następnie dodaj posiekane pory i ćwiartki pieczarek. Smaż je aż staną się miękkie, często mieszając.
  2. Dodaj przyprawy do farszu i połącz go z wcześniej przygotowaną śmietaną.
  3. Zetrzyj resztę sera na tarce o dużych oczkach i dodaj część do sosu, mieszając, aż ser się rozpuści.
  4. Usmaż naleśniki na rozgrzanym oleju, a następnie nadziewaj je przygotowanym farszem.
  5. Ułóż naleśniki z farszem w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i podgrzej przed podaniem w piekarniku.

To proste i smaczne danie zachwyci twoją rodzinę. Naleśniki z porem i pieczarkami są sycące i smaczne!

Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować te pyszne naleśniki:

  • Aby naleśniki były cienkie i delikatne, dodaj do ciasta odrobinę octu lub soku z cytryny.
  • Jeśli chcesz, aby farsz był bardziej kremowy, możesz dodać do niego odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego.
  • Aby naleśniki były bardziej chrupiące, możesz je posypać startym serem na wierzchu i zapiec w piekarniku przez kilka minut.

Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo