W starej gazecie babci znalazłam przepis na naleśniki. Wychodzą mięciutkie i delikatne
Naleśniki to klasyk w mojej kuchni. Uwielbiam smażyć je na leniwe, weekendowe śniadania, szybkie obiady czy kolacje na ciepło. Podstawą jest dobry przepis, dzięki któremu ciasto jest miękkie i pyszne. Z tym patentem wyjdą za każdym razem.
21.09.2023 10:32
Naleśniki to jedno z dań, które każdy powinien mieć swoim repertuarze. Bardzo łatwo je przygotować, a sprawdzą się na wiele różnych okazji. Możesz podać je ze słodkim lub wytrawnym farszem, na śniadanie, obiad, kolację, a nawet na imprezach. Najważniejszy jest jednak bazowy przepis, dzięki któremu placuszki wyjdą idealne, miękkie i delikatne, a jednocześnie nie będą się rwały i przywierały do patelni.
Przepis na naleśniki
Chociaż mogłoby się wydawać, że w przygotowaniu naleśników większej filozofii nie ma, to wielu osobom wciąż sprawia to niemały problem. Potrzebne są podstawowe składniki: jajka, mleko, mąką i sól. Odpowiednie proporcje sprawią, że naleśniki za każdym razem wyjdą po prostu idealne. Ten przepis znalazłam w jednej ze starych gazet mojej babci, która uwielbia chomikować takie rzeczy. I jestem jej za to bardzo wdzięczna, bo już nie sięgam po żadną inną recepturę.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajka, dodaję mleko, szczyptę soli i roztopione, przestudzone masło.
- Całość miksuję na jednolitą masę bez grudek. Odstawiam na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Patelnię dobrze rozgrzewam. Jeśli nie ma ona specjalnej powłoki nieprzywierającej, rozprowadzam odrobinę oleju.
- Wlewam porcję ciasta na patelnię i smażę z obu stron.
- Przekładam na talerz.
Dodatek masła sprawia, że naleśniki stają się mięciutkie i delikatne. Jednocześnie chroni przed przywieraniem ciasta do patelni.
Zobacz także
Z czym podawać naleśniki?
Ten przepis na naleśniki to świetna baza do wielu farszów. W cieście nie ma cukru, więc można nadziać je zarówno dżemem, czekoladą czy twarożkiem, jak i szpinakiem z fetą, meksykańskim farszem, czy szynką, serem i warzywami. Naleśniki to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy pracy- łatwo je zapakować i nie trzeba martwić się o odgrzanie.