W starej gazecie babci znalazłam przepis na naleśniki. Wychodzą mięciutkie i delikatne

Naleśniki to klasyk w mojej kuchni. Uwielbiam smażyć je na leniwe, weekendowe śniadania, szybkie obiady czy kolacje na ciepło. Podstawą jest dobry przepis, dzięki któremu ciasto jest miękkie i pyszne. Z tym patentem wyjdą za każdym razem.

Naleśniki - PysznościNaleśniki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Naleśniki to jedno z dań, które każdy powinien mieć swoim repertuarze. Bardzo łatwo je przygotować, a sprawdzą się na wiele różnych okazji. Możesz podać je ze słodkim lub wytrawnym farszem, na śniadanie, obiad, kolację, a nawet na imprezach. Najważniejszy jest jednak bazowy przepis, dzięki któremu placuszki wyjdą idealne, miękkie i delikatne, a jednocześnie nie będą się rwały i przywierały do patelni.

Przepis na naleśniki

Chociaż mogłoby się wydawać, że w przygotowaniu naleśników większej filozofii nie ma, to wielu osobom wciąż sprawia to niemały problem. Potrzebne są podstawowe składniki: jajka, mleko, mąką i sól. Odpowiednie proporcje sprawią, że naleśniki za każdym razem wyjdą po prostu idealne. Ten przepis znalazłam w jednej ze starych gazet mojej babci, która uwielbia chomikować takie rzeczy. I jestem jej za to bardzo wdzięczna, bo już nie sięgam po żadną inną recepturę.

naleśniki
naleśniki © Pixabay

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajka, dodaję mleko, szczyptę soli i roztopione, przestudzone masło.
  2. Całość miksuję na jednolitą masę bez grudek. Odstawiam na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
  3. Patelnię dobrze rozgrzewam. Jeśli nie ma ona specjalnej powłoki nieprzywierającej, rozprowadzam odrobinę oleju.
  4. Wlewam porcję ciasta na patelnię i smażę z obu stron.
  5. Przekładam na talerz.
Naleśniki - Pyszności
Naleśniki - Pyszności © Licencjodawca

Dodatek masła sprawia, że naleśniki stają się mięciutkie i delikatne. Jednocześnie chroni przed przywieraniem ciasta do patelni.

Z czym podawać naleśniki?

Ten przepis na naleśniki to świetna baza do wielu farszów. W cieście nie ma cukru, więc można nadziać je zarówno dżemem, czekoladą czy twarożkiem, jak i szpinakiem z fetą, meksykańskim farszem, czy szynką, serem i warzywami. Naleśniki to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy pracy- łatwo je zapakować i nie trzeba martwić się o odgrzanie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇