W starej gazecie babci znalazłam przepis na naleśniki. Wychodzą mięciutkie i delikatne

Naleśniki to klasyk w mojej kuchni. Uwielbiam smażyć je na leniwe, weekendowe śniadania, szybkie obiady czy kolacje na ciepło. Podstawą jest dobry przepis, dzięki któremu ciasto jest miękkie i pyszne. Z tym patentem wyjdą za każdym razem.

W starej gazecie babci znalazłam przepis na naleśniki. Wychodzą mięciutkie i delikatneNaleśniki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Naleśniki to jedno z dań, które każdy powinien mieć swoim repertuarze. Bardzo łatwo je przygotować, a sprawdzą się na wiele różnych okazji. Możesz podać je ze słodkim lub wytrawnym farszem, na śniadanie, obiad, kolację, a nawet na imprezach. Najważniejszy jest jednak bazowy przepis, dzięki któremu placuszki wyjdą idealne, miękkie i delikatne, a jednocześnie nie będą się rwały i przywierały do patelni.

Przepis na naleśniki

Chociaż mogłoby się wydawać, że w przygotowaniu naleśników większej filozofii nie ma, to wielu osobom wciąż sprawia to niemały problem. Potrzebne są podstawowe składniki: jajka, mleko, mąką i sól. Odpowiednie proporcje sprawią, że naleśniki za każdym razem wyjdą po prostu idealne. Ten przepis znalazłam w jednej ze starych gazet mojej babci, która uwielbia chomikować takie rzeczy. I jestem jej za to bardzo wdzięczna, bo już nie sięgam po żadną inną recepturę.

naleśniki
naleśniki © Pixabay

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajka, dodaję mleko, szczyptę soli i roztopione, przestudzone masło.
  2. Całość miksuję na jednolitą masę bez grudek. Odstawiam na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
  3. Patelnię dobrze rozgrzewam. Jeśli nie ma ona specjalnej powłoki nieprzywierającej, rozprowadzam odrobinę oleju.
  4. Wlewam porcję ciasta na patelnię i smażę z obu stron.
  5. Przekładam na talerz.
Naleśniki - Pyszności
Naleśniki - Pyszności © Licencjodawca

Dodatek masła sprawia, że naleśniki stają się mięciutkie i delikatne. Jednocześnie chroni przed przywieraniem ciasta do patelni.

Z czym podawać naleśniki?

Ten przepis na naleśniki to świetna baza do wielu farszów. W cieście nie ma cukru, więc można nadziać je zarówno dżemem, czekoladą czy twarożkiem, jak i szpinakiem z fetą, meksykańskim farszem, czy szynką, serem i warzywami. Naleśniki to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy pracy- łatwo je zapakować i nie trzeba martwić się o odgrzanie.

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie