Cała miska pysznych klusek w 10 minut. Zrobisz jedynie z 3 składników
Kluski! Któż ich nie lubi? Kojarzymy je przede wszystkim z wypadów do dziadków na wieś. To był wtedy idealny dodatek do różnych zup lub sosów. Przedstawiamy wam ciekawy przepis na to danie. Zrobisz je z 3 składników w 10 minut.
21.09.2023 | aktual.: 21.09.2023 09:18
Kluski to jedne z naszych ulubionych dodatków do dań. Świetnie sprawdzają się jako towarzystwo sosu grzybowego i rozlicznych zup. Niektórzy jedzą je na słodko z twarogiem i owocamI. Każdy z nas ma na nie swój sposób. Na kanale Sprint Cooking znajdziemy ciekawą wariancję na temat tej potrawy. Zrobimy ją z kilku składników, a przygotowanie zajmie nam 10 minut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski z trzech składników - przepis
Na kanale SprintCooking pojawił się bardzo ciekawy filmik o kluskach, o daniu, które kojarzymy z czasami dzieciństwa. Okazuje się, że autor robi je w nieco inny sposób. Dodaje pewien nietypowy składnik, o którym byśmy nawet nie pomyśleli. Do zrobienia tego dania potrzebujemy:
- 2 duże jajka,
- 250 ml kefiru,
- 240-320 g mąki pszennej,
- dodatkowo sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miseczki.
- Dolej kefir. Dodaj odrobinę soli.
- Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą rózgi kuchennej. Zrób to dość dokładnie, by powstała gładka i jednolita masa.
- Dosyp mąkę i ponownie wymieszaj. W tym przypadku będzie trochę ciężej, gdyż masa zaczyna robić się gęsta (docelowo powinna być trochę gęstsza od budyniu).
- Dodaj jeszcze trochę mąki i dobrze zamieszaj łyżką.
- Zagotuj wodę i zamocz w niej łyżkę.
- Nabieraj masę na kluski i kładź ją na wrzątek. Przemieszaj kilka razy w międzyczasie. Gotuj przez około dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmuj kluseczki łyżką cedzakową lub wykładaj bezpośrednio na sitko.
Kluski kładzione możesz podać w bardzo ciekawy sposób z podsmażoną cebulką i pietruszką. Dzięki temu smak będzie wyrazisty. Pamiętaj, że to mączne danie może być także dodatkiem do innych potraw. Możesz zjeść z nimi na przykład rosół lub czerninę, a także podać z aromatycznym sosem grzybowym.