Cała miska pysznych klusek w 10 minut. Zrobisz jedynie z 3 składników

Kluski! Któż ich nie lubi? Kojarzymy je przede wszystkim z wypadów do dziadków na wieś. To był wtedy idealny dodatek do różnych zup lub sosów. Przedstawiamy wam ciekawy przepis na to danie. Zrobisz je z 3 składników w 10 minut.

Kluski w 10 minutKluski w 10 minut
Źródło zdjęć: © YouTube | Spring Cooking
Paulina Hermann

Kluski to jedne z naszych ulubionych dodatków do dań. Świetnie sprawdzają się jako towarzystwo sosu grzybowego i rozlicznych zup. Niektórzy jedzą je na słodko z twarogiem i owocamI. Każdy z nas ma na nie swój sposób. Na kanale Sprint Cooking znajdziemy ciekawą wariancję na temat tej potrawy. Zrobimy ją z kilku składników, a przygotowanie zajmie nam 10 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schabowy z zasmażaną kiszoną kapustą. Pyszny klasyk

Kluski z trzech składników - przepis

Na kanale SprintCooking pojawił się bardzo ciekawy filmik o kluskach, o daniu, które kojarzymy z czasami dzieciństwa. Okazuje się, że autor robi je w nieco inny sposób. Dodaje pewien nietypowy składnik, o którym byśmy nawet nie pomyśleli. Do zrobienia tego dania potrzebujemy:

  • 2 duże jajka,
  • 250 ml kefiru,
  • 240-320 g mąki pszennej,
  • dodatkowo sól do smaku.
Kluski
Kluski © YouTube | Spring Cooking

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miseczki.
  2. Dolej kefir. Dodaj odrobinę soli.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą rózgi kuchennej. Zrób to dość dokładnie, by powstała gładka i jednolita masa.
  4. Dosyp mąkę i ponownie wymieszaj. W tym przypadku będzie trochę ciężej, gdyż masa zaczyna robić się gęsta (docelowo powinna być trochę gęstsza od budyniu).
  5. Dodaj jeszcze trochę mąki i dobrze zamieszaj łyżką.
  6. Zagotuj wodę i zamocz w niej łyżkę.
  7. Nabieraj masę na kluski i kładź ją na wrzątek. Przemieszaj kilka razy w międzyczasie. Gotuj przez około dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Wyjmuj kluseczki łyżką cedzakową lub wykładaj bezpośrednio na sitko.

Kluski kładzione możesz podać w bardzo ciekawy sposób z podsmażoną cebulką i pietruszką. Dzięki temu smak będzie wyrazisty. Pamiętaj, że to mączne danie może być także dodatkiem do innych potraw. Możesz zjeść z nimi na przykład rosół lub czerninę, a także podać z aromatycznym sosem grzybowym.

Ekspresowe kluski na kefirze - miska pysznych klusek w 10 minut 👌 proste danie lub dodatek do obiadu

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej