PrzepisDaniaCała miska pysznych klusek w 10 minut. Zrobisz jedynie z 3 składników

Cała miska pysznych klusek w 10 minut. Zrobisz jedynie z 3 składników

Kluski! Któż ich nie lubi? Kojarzymy je przede wszystkim z wypadów do dziadków na wieś. To był wtedy idealny dodatek do różnych zup lub sosów. Przedstawiamy wam ciekawy przepis na to danie. Zrobisz je z 3 składników w 10 minut.

Kluski w 10 minut
Kluski w 10 minut
Źródło zdjęć: © YouTube | Spring Cooking

21.09.2023 | aktual.: 21.09.2023 09:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kluski to jedne z naszych ulubionych dodatków do dań. Świetnie sprawdzają się jako towarzystwo sosu grzybowego i rozlicznych zup. Niektórzy jedzą je na słodko z twarogiem i owocamI. Każdy z nas ma na nie swój sposób. Na kanale Sprint Cooking znajdziemy ciekawą wariancję na temat tej potrawy. Zrobimy ją z kilku składników, a przygotowanie zajmie nam 10 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski z trzech składników - przepis

Na kanale SprintCooking pojawił się bardzo ciekawy filmik o kluskach, o daniu, które kojarzymy z czasami dzieciństwa. Okazuje się, że autor robi je w nieco inny sposób. Dodaje pewien nietypowy składnik, o którym byśmy nawet nie pomyśleli. Do zrobienia tego dania potrzebujemy:

  • 2 duże jajka,
  • 250 ml kefiru,
  • 240-320 g mąki pszennej,
  • dodatkowo sól do smaku.
Kluski
Kluski© YouTube | Spring Cooking

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miseczki.
  2. Dolej kefir. Dodaj odrobinę soli.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą rózgi kuchennej. Zrób to dość dokładnie, by powstała gładka i jednolita masa.
  4. Dosyp mąkę i ponownie wymieszaj. W tym przypadku będzie trochę ciężej, gdyż masa zaczyna robić się gęsta (docelowo powinna być trochę gęstsza od budyniu).
  5. Dodaj jeszcze trochę mąki i dobrze zamieszaj łyżką.
  6. Zagotuj wodę i zamocz w niej łyżkę.
  7. Nabieraj masę na kluski i kładź ją na wrzątek. Przemieszaj kilka razy w międzyczasie. Gotuj przez około dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Wyjmuj kluseczki łyżką cedzakową lub wykładaj bezpośrednio na sitko.

Kluski kładzione możesz podać w bardzo ciekawy sposób z podsmażoną cebulką i pietruszką. Dzięki temu smak będzie wyrazisty. Pamiętaj, że to mączne danie może być także dodatkiem do innych potraw. Możesz zjeść z nimi na przykład rosół lub czerninę, a także podać z aromatycznym sosem grzybowym.

Ekspresowe kluski na kefirze - miska pysznych klusek w 10 minut 👌 proste danie lub dodatek do obiadu