Babcia gotowała jesienią i zimą rozgrzewającą zupę. Do dziś pamiętam ten smak
Zupa z mięsem mielonym to hit jesienno-zimowego menu. W czym tkwi jej fenomen? Syci, pozwala zapomnieć i szarudze za oknem, może być i pierwszym, i drugim daniem, a do tego jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Wypróbuj, a nie pożałujesz.
18.10.2023 17:32
Potrawa ta odgrywała obie role - i zupy, i drugiego dania. Można podać do niej kromkę chleba, jednak sytość zapewniają mięso i ziemniaki, więc obędzie się też bez dodatków. Zupa z mielonym to bardzo rozgrzewające danie. Świetnie sprawdzi się, kiedy za oknem szaro, ponuro i zimno, a w brzuchu "mały głód" wykręca kiszki. Dla mnie to smak dzieciństwa, kiedy babcia podawała mi tę zupę po powrocie ze szkoły w chłodne dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewająca zupa mięsem mielonym. Prosta i sycąca
Zupa z przepisu babci jest nieco spolszczoną wersją podobnego meksykańskiego dania. W tym drugim, poza mięsem mielonym, znajdziemy kukurydzę oraz fasolę, pomidory i - rzecz jasna - bukiet aromatycznych ziół, w tym m.in. kmin rzymski i ostrą paprykę. I w jednym, i drugim przypadku mamy do czynienia z jednogarnkowym sytym daniem, które rozgrzeje w nawet najchłodniejsze wieczory.
Sekret tkwi w prostocie. Jak zauważysz poniżej, baza rozgrzewającej zupy z mięsem mielonym jest taka sama jak w przypadku wielu innych zup. To podsmażona cebula, czosnek, włoszczyzna. Niuanse sprawiają, że finalnie powstaje z nich pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami. Przepis
Składniki:
- 1,5 litra wody,
- 300 g mięsa mielonego,
- 2 duże ziemniaki,
- 2 duże marchewki,
- pół korzenia selera,
- 1 korzeń pietruszki,
- biała część pora,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietany 12 proc.,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i zalej wodą (1,5 l). Podgotuj je, a następnie zdejmij z ognia. Nie wylewaj wody.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a pora w półplastry. Następnie podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju w dużym garnku, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodaj do pozostałych. Zamieszaj całość dokładnie i podsmaż.
- Do podsmażonych warzyw dodaj mięso mielone, pieprz, sól i słodką paprykę. Smaż całość, aż warzywa zmiękną.
- Do garnka dodaj ziemniaki z wodą i doprowadź całość do wrzenia.
- Gotową zupę zdejmij zupę z ognia. Na końcu dodaj śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.