Babcia gotowała jesienią i zimą rozgrzewającą zupę. Do dziś pamiętam ten smak

Zupa z mięsem mielonym to hit jesienno-zimowego menu. W czym tkwi jej fenomen? Syci, pozwala zapomnieć i szarudze za oknem, może być i pierwszym, i drugim daniem, a do tego jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Wypróbuj, a nie pożałujesz.

Zupa z mięsem mielonym Zupa z mięsem mielonym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Potrawa ta odgrywała obie role - i zupy, i drugiego dania. Można podać do niej kromkę chleba, jednak sytość zapewniają mięso i ziemniaki, więc obędzie się też bez dodatków. Zupa z mielonym to bardzo rozgrzewające danie. Świetnie sprawdzi się, kiedy za oknem szaro, ponuro i zimno, a w brzuchu "mały głód" wykręca kiszki. Dla mnie to smak dzieciństwa, kiedy babcia podawała mi tę zupę po powrocie ze szkoły w chłodne dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad wcale nie musi być nudny. Ten przepis to najlepszy dowód

Rozgrzewająca zupa mięsem mielonym. Prosta i sycąca

Zupa z przepisu babci jest nieco spolszczoną wersją podobnego meksykańskiego dania. W tym drugim, poza mięsem mielonym, znajdziemy kukurydzę oraz fasolę, pomidory i - rzecz jasna - bukiet aromatycznych ziół, w tym m.in. kmin rzymski i ostrą paprykę. I w jednym, i drugim przypadku mamy do czynienia z jednogarnkowym sytym daniem, które rozgrzeje w nawet najchłodniejsze wieczory.

Sekret tkwi w prostocie. Jak zauważysz poniżej, baza rozgrzewającej zupy z mięsem mielonym jest taka sama jak w przypadku wielu innych zup. To podsmażona cebula, czosnek, włoszczyzna. Niuanse sprawiają, że finalnie powstaje z nich pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami to idealne danie na chłodne popołudnia
Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami to idealne danie na chłodne popołudnia © Pixabay

Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami. Przepis

Składniki:

  • 1,5 litra wody,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 duże marchewki,
  • pół korzenia selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • biała część pora,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 12 proc.,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i zalej wodą (1,5 l). Podgotuj je, a następnie zdejmij z ognia. Nie wylewaj wody.
  2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a pora w półplastry. Następnie podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju w dużym garnku, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodaj do pozostałych. Zamieszaj całość dokładnie i podsmaż.
  4. Do podsmażonych warzyw dodaj mięso mielone, pieprz, sól i słodką paprykę. Smaż całość, aż warzywa zmiękną.
  5. Do garnka dodaj ziemniaki z wodą i doprowadź całość do wrzenia.
  6. Gotową zupę zdejmij zupę z ognia. Na końcu dodaj śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła