PrzepisZupyBabcia gotowała jesienią i zimą rozgrzewającą zupę. Do dziś pamiętam ten smak

Babcia gotowała jesienią i zimą rozgrzewającą zupę. Do dziś pamiętam ten smak

Zupa z mięsem mielonym
Zupa z mięsem mielonym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
18.10.2023 17:32

Zupa z mięsem mielonym to hit jesienno-zimowego menu. W czym tkwi jej fenomen? Syci, pozwala zapomnieć i szarudze za oknem, może być i pierwszym, i drugim daniem, a do tego jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Wypróbuj, a nie pożałujesz.

Potrawa ta odgrywała obie role - i zupy, i drugiego dania. Można podać do niej kromkę chleba, jednak sytość zapewniają mięso i ziemniaki, więc obędzie się też bez dodatków. Zupa z mielonym to bardzo rozgrzewające danie. Świetnie sprawdzi się, kiedy za oknem szaro, ponuro i zimno, a w brzuchu "mały głód" wykręca kiszki. Dla mnie to smak dzieciństwa, kiedy babcia podawała mi tę zupę po powrocie ze szkoły w chłodne dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa mięsem mielonym. Prosta i sycąca

Zupa z przepisu babci jest nieco spolszczoną wersją podobnego meksykańskiego dania. W tym drugim, poza mięsem mielonym, znajdziemy kukurydzę oraz fasolę, pomidory i - rzecz jasna - bukiet aromatycznych ziół, w tym m.in. kmin rzymski i ostrą paprykę. I w jednym, i drugim przypadku mamy do czynienia z jednogarnkowym sytym daniem, które rozgrzeje w nawet najchłodniejsze wieczory.

Sekret tkwi w prostocie. Jak zauważysz poniżej, baza rozgrzewającej zupy z mięsem mielonym jest taka sama jak w przypadku wielu innych zup. To podsmażona cebula, czosnek, włoszczyzna. Niuanse sprawiają, że finalnie powstaje z nich pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami to idealne danie na chłodne popołudnia
Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami to idealne danie na chłodne popołudnia© Pixabay

Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami. Przepis

Składniki:

  • 1,5 litra wody,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 duże marchewki,
  • pół korzenia selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • biała część pora,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 12 proc.,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i zalej wodą (1,5 l). Podgotuj je, a następnie zdejmij z ognia. Nie wylewaj wody.
  2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a pora w półplastry. Następnie podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju w dużym garnku, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodaj do pozostałych. Zamieszaj całość dokładnie i podsmaż.
  4. Do podsmażonych warzyw dodaj mięso mielone, pieprz, sól i słodką paprykę. Smaż całość, aż warzywa zmiękną.
  5. Do garnka dodaj ziemniaki z wodą i doprowadź całość do wrzenia.
  6. Gotową zupę zdejmij zupę z ognia. Na końcu dodaj śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także