Babcia gotowała jesienią i zimą rozgrzewającą zupę. Do dziś pamiętam ten smak

Zupa z mięsem mielonym to hit jesienno-zimowego menu. W czym tkwi jej fenomen? Syci, pozwala zapomnieć i szarudze za oknem, może być i pierwszym, i drugim daniem, a do tego jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Wypróbuj, a nie pożałujesz.

Zupa z mięsem mielonym Zupa z mięsem mielonym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Potrawa ta odgrywała obie role - i zupy, i drugiego dania. Można podać do niej kromkę chleba, jednak sytość zapewniają mięso i ziemniaki, więc obędzie się też bez dodatków. Zupa z mielonym to bardzo rozgrzewające danie. Świetnie sprawdzi się, kiedy za oknem szaro, ponuro i zimno, a w brzuchu "mały głód" wykręca kiszki. Dla mnie to smak dzieciństwa, kiedy babcia podawała mi tę zupę po powrocie ze szkoły w chłodne dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad wcale nie musi być nudny. Ten przepis to najlepszy dowód

Rozgrzewająca zupa mięsem mielonym. Prosta i sycąca

Zupa z przepisu babci jest nieco spolszczoną wersją podobnego meksykańskiego dania. W tym drugim, poza mięsem mielonym, znajdziemy kukurydzę oraz fasolę, pomidory i - rzecz jasna - bukiet aromatycznych ziół, w tym m.in. kmin rzymski i ostrą paprykę. I w jednym, i drugim przypadku mamy do czynienia z jednogarnkowym sytym daniem, które rozgrzeje w nawet najchłodniejsze wieczory.

Sekret tkwi w prostocie. Jak zauważysz poniżej, baza rozgrzewającej zupy z mięsem mielonym jest taka sama jak w przypadku wielu innych zup. To podsmażona cebula, czosnek, włoszczyzna. Niuanse sprawiają, że finalnie powstaje z nich pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami to idealne danie na chłodne popołudnia
Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami to idealne danie na chłodne popołudnia © Pixabay

Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami. Przepis

Składniki:

  • 1,5 litra wody,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 duże marchewki,
  • pół korzenia selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • biała część pora,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 12 proc.,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i zalej wodą (1,5 l). Podgotuj je, a następnie zdejmij z ognia. Nie wylewaj wody.
  2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a pora w półplastry. Następnie podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju w dużym garnku, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodaj do pozostałych. Zamieszaj całość dokładnie i podsmaż.
  4. Do podsmażonych warzyw dodaj mięso mielone, pieprz, sól i słodką paprykę. Smaż całość, aż warzywa zmiękną.
  5. Do garnka dodaj ziemniaki z wodą i doprowadź całość do wrzenia.
  6. Gotową zupę zdejmij zupę z ognia. Na końcu dodaj śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟