Pierś z kurczaka w boczku z sosem BBQ i cheddarem. Prosty obiad z drobiem w roli głównej

Soczysta pierś z kurczaka w boczku to pomysł na kurczaka w nowym wydaniu. Jej wnętrze skrywa sos BBQ i ciągnący się ser cheddar.

Pierś z kurczaka w boczku- PysznościPierś z kurczaka w boczku- Pyszności
Ewa

Pomysł na filety z kurczaka

Pierś z kurczaka to mięso, które najczęściej gości w naszej kuchni. Można z niej wyczarować wiele pyszności, którymi zachwycisz swoich bliskich. Dziś mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na soczystą, kruchą i pyszną pierś z kurczaka. Zawinęliśmy ją w boczek i nafaszerowaliśmy serem cheddar i sosem BBQ. Świetnie sprawdzi się na obiad, ciepłą kolację i gorące danie na imprezę. Twoi znajomi na pewno poproszą o przepis.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Pierś z kurczaka w boczku

Składniki:

      
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 4 łyżki sosu BBQ
  • 40 g tartego sera cheddar
  • 12 plastrów boczku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek. Natnij ją tak, aby powstały dwa płaty (nie rozcinaj do końca). Posmaruj mięso sosem BBQ. Najłatwiej będzie zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka. Następnie posyp całość startym serem cheddar. Ten dojrzewający, brytyjski ser o wyrazistym smaku świetnie komponuje się z kurczakiem i sosem BBQ.

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności
Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Następnie ponownie przyłóż dwie części, tworząc "kanapkę". Na desce ułóż plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie. Ułóż na środku nafaszerowaną pierś i zawiń w boczek. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności
Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj sosem BBQ. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności
Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Możesz serwować je samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami, jak ziemniaki czy frytki. Nie zwlekaj z podaniem, bo nasz kurczak najlepiej smakuje na ciepło, kiedy ser apetycznie wypływa z wnętrza.

Smacznego!

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności
Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości