Pierś z kurczaka w boczku z sosem BBQ i cheddarem. Prosty obiad z drobiem w roli głównej

Soczysta pierś z kurczaka w boczku to pomysł na kurczaka w nowym wydaniu. Jej wnętrze skrywa sos BBQ i ciągnący się ser cheddar.

Pierś z kurczaka w boczku- PysznościPierś z kurczaka w boczku- Pyszności
Ewa
SKOMENTUJ

Pomysł na filety z kurczaka

Pierś z kurczaka to mięso, które najczęściej gości w naszej kuchni. Można z niej wyczarować wiele pyszności, którymi zachwycisz swoich bliskich. Dziś mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na soczystą, kruchą i pyszną pierś z kurczaka. Zawinęliśmy ją w boczek i nafaszerowaliśmy serem cheddar i sosem BBQ. Świetnie sprawdzi się na obiad, ciepłą kolację i gorące danie na imprezę. Twoi znajomi na pewno poproszą o przepis.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Pierś z kurczaka w boczku

Składniki:

      
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 4 łyżki sosu BBQ
  • 40 g tartego sera cheddar
  • 12 plastrów boczku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek. Natnij ją tak, aby powstały dwa płaty (nie rozcinaj do końca). Posmaruj mięso sosem BBQ. Najłatwiej będzie zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka. Następnie posyp całość startym serem cheddar. Ten dojrzewający, brytyjski ser o wyrazistym smaku świetnie komponuje się z kurczakiem i sosem BBQ.

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności
Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Następnie ponownie przyłóż dwie części, tworząc "kanapkę". Na desce ułóż plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie. Ułóż na środku nafaszerowaną pierś i zawiń w boczek. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności
Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj sosem BBQ. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności
Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Możesz serwować je samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami, jak ziemniaki czy frytki. Nie zwlekaj z podaniem, bo nasz kurczak najlepiej smakuje na ciepło, kiedy ser apetycznie wypływa z wnętrza.

Smacznego!

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności
Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie