Magda Gessler zawsze dodaje do klusek śląskich. Ludzie łapią się za głowę

Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są mięciutkie, puszyste i idealnie nadają się do sosów. Jednak przepis na kluski śląskie nie jest taki prosty, jak mogłoby się wydawać. Magda Gessler, znana restauratorka i osobowość telewizyjna, ma na ten temat swój własny, kontrowersyjny pomysł.

Magda Gessler zawsze dodaje do klusek śląskich sekretny składnikMagda Gessler zawsze dodaje do klusek śląskich sekretny składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook, Magda Gessler
Marcin Michałowski

Kluski śląskie to jedno z tych tradycyjnych dań, obok którego trudno jest przejść obojętnie. Mięciutkie, oblane aromatycznym sosem, stanowią idealne danie obiadowe. W jednym z odcinków programu "Kuchenne Rewolucje", słynna Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na kluski śląskie, dodając do niego kontrowersyjny składnik, który wielu szefów kuchni pozostawia w zawieszeniu. Kluski śląskie z jajkiem czy bez? To pytanie wywołuje dyskusje i podziały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka z owocowym dodatkiem. Rozpływa się w ustach

Magda Gessler ma swój sposób na kluski śląskie

Kluski śląskie Magdy Gessler to klasyczny przepis z kilkoma dodatkami, które budzą kontrowersje. Podstawą są ziemniaki, które należy ugotować i przepuścić przez praskę. Do ciasta dodaje się jajko, mąkę ziemniaczaną i sól. Kluski formuje się w dłoniach i gotuje w osolonej wodzie.

Dodawać jajko czy nie? Spór o kluski śląskie

Niektórzy twierdzą, że dodanie jajka sprawia, że kluski stają się gumowate, dlatego kategorycznie odradzają jego stosowania. Są też zwolennicy, którzy uważają, że jajko nadaje ciastu plastyczność, ułatwiając formowanie klusek. W tej dyskusji znalazła się również Magda Gessler, która podczas jednego z odcinków "Kuchennych Rewolucji" wyraźnie opowiedziała się po stronie jajka.

Kluski śląskie według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Następnie odcedzamy je i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Ziemniaki można zagnieść lub przepuścić przez praskę. Następnie wbijamy do nich jajko, dodajemy mąkę oraz sól.
  3. Gotowe ciasto podziel na cztery części i formuj z nich małe kluski. Następnie gotuj je w osolonej wodzie aż do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Magda Gessler, oprócz stosowania jajka, wykorzystuje również popularną technikę "czwórki", co oznacza podzielenie ciasta na cztery części. Dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji, kluski śląskie według Magdy Gessler wychodzą niesamowicie miękkie i smaczne. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować tego kontrowersyjnego przepisu, koniecznie to nadrób.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇