Magda Gessler zawsze dodaje do klusek śląskich. Ludzie łapią się za głowę

Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są mięciutkie, puszyste i idealnie nadają się do sosów. Jednak przepis na kluski śląskie nie jest taki prosty, jak mogłoby się wydawać. Magda Gessler, znana restauratorka i osobowość telewizyjna, ma na ten temat swój własny, kontrowersyjny pomysł.

Magda Gessler zawsze dodaje do klusek śląskich sekretny składnikMagda Gessler zawsze dodaje do klusek śląskich sekretny składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook, Magda Gessler
Marcin Michałowski

Kluski śląskie to jedno z tych tradycyjnych dań, obok którego trudno jest przejść obojętnie. Mięciutkie, oblane aromatycznym sosem, stanowią idealne danie obiadowe. W jednym z odcinków programu "Kuchenne Rewolucje", słynna Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na kluski śląskie, dodając do niego kontrowersyjny składnik, który wielu szefów kuchni pozostawia w zawieszeniu. Kluski śląskie z jajkiem czy bez? To pytanie wywołuje dyskusje i podziały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka z owocowym dodatkiem. Rozpływa się w ustach

Magda Gessler ma swój sposób na kluski śląskie

Kluski śląskie Magdy Gessler to klasyczny przepis z kilkoma dodatkami, które budzą kontrowersje. Podstawą są ziemniaki, które należy ugotować i przepuścić przez praskę. Do ciasta dodaje się jajko, mąkę ziemniaczaną i sól. Kluski formuje się w dłoniach i gotuje w osolonej wodzie.

Dodawać jajko czy nie? Spór o kluski śląskie

Niektórzy twierdzą, że dodanie jajka sprawia, że kluski stają się gumowate, dlatego kategorycznie odradzają jego stosowania. Są też zwolennicy, którzy uważają, że jajko nadaje ciastu plastyczność, ułatwiając formowanie klusek. W tej dyskusji znalazła się również Magda Gessler, która podczas jednego z odcinków "Kuchennych Rewolucji" wyraźnie opowiedziała się po stronie jajka.

Kluski śląskie według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Następnie odcedzamy je i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Ziemniaki można zagnieść lub przepuścić przez praskę. Następnie wbijamy do nich jajko, dodajemy mąkę oraz sól.
  3. Gotowe ciasto podziel na cztery części i formuj z nich małe kluski. Następnie gotuj je w osolonej wodzie aż do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Magda Gessler, oprócz stosowania jajka, wykorzystuje również popularną technikę "czwórki", co oznacza podzielenie ciasta na cztery części. Dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji, kluski śląskie według Magdy Gessler wychodzą niesamowicie miękkie i smaczne. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować tego kontrowersyjnego przepisu, koniecznie to nadrób.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej