Kluski z dziurką z nietypowym składnikiem. Lepsze niż śląskie

Kluski z dziurką to tradycyjne danie, które wielu z nas kojarzy z kuchnią śląską. Jednak mamy dla was wyjątkową propozycję, która wzbogaci wasze menu o nietypowy składnik - dynię. Przepis na to danie jest banalnie prosty.

Kluski śląskie z dyniąKluski śląskie z dynią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joanna wnuk
Marcin Michałowski

Dynia to warzywo, które w okresie jesiennym dostępne jest w obfitości. Wykorzystajmy to i włączmy je do naszego jadłospisu. Dynia nie tylko nadaje się doskonale do przygotowywania zup i puree, ale także może stać się głównym składnikiem naszych klusek. To źródło witamin i charakterystycznego słodkawego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Kluski z dziurką z dodatkiem dyni - przepis

Kluski z dziurką to tradycyjne polskie danie, które można przygotować na wiele sposobów. My proponujemy przepis na kluski z dziurką z dodatkiem dyni. To pyszna i zdrowa wersja, która idealnie sprawdzi się na jesienny obiad lub kolację.

Przygotowanie tych wyjątkowych klusek jest łatwe i przyjemne. Oto kroki, które pozwolą wam stworzyć smaczne danie:

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 1/2 dyni (najlepiej hokkaido),
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • Szczypta soli.

Sposób Przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie, a następnie odcedzamy je i pozostawiamy do odparowania.
  2. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę. Następnie dusimy dynię na patelni, aby pozbyć się nadmiaru wody i uzyskać gęstą pulpę.
  3. Rozgniatamy ziemniaki na puree, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, duszoną dynię oraz jajko.
  4. Następnie dodajemy obie mąki i szczyptę soli. Mieszamy wszystko dokładnie, aż uzyskamy zwarte, ale miękkie ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, dodajemy trochę mąki pszennej.
  5. Formujemy z ciasta małe kulki, obtaczamy je w mące i delikatnie wyciskamy środek, tworząc dziurkę.
  6. Gotujemy kluski w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. To zwykle trwa około 5 minut.
  7. Gotowe kluski odcedzamy i podajemy z ulubionym dodatkiem, na przykład z masełkiem lub sosem pieczeniowym.

Kluski ziemniaczano-dyniowe to nie tylko pyszny przysmak, ale także zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych klusek. Dynia jest bogata w składniki odżywcze i pomaga urozmaicić naszą dietę. Dodatkowo, dzięki intensywnemu pomarańczowemu kolorowi, kluski nabierają wyjątkowego uroku.

Wskazówki:

  • Aby kluski były bardziej smaczne, warto użyć dyni hokkaido. Ma ona intensywniejszy smak i kolor.
  • Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodaj więcej mąki.
  • Kluski najlepiej podawać zaraz po ugotowaniu.
Wybrane dla Ciebie
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟