WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie. Trump cierpi na przewlekłą niewydolność żylną

Kluski z dziurką z nietypowym składnikiem. Lepsze niż śląskie

Kluski z dziurką to tradycyjne danie, które wielu z nas kojarzy z kuchnią śląską. Jednak mamy dla was wyjątkową propozycję, która wzbogaci wasze menu o nietypowy składnik - dynię. Przepis na to danie jest banalnie prosty.

Kluski śląskie z dyniąKluski śląskie z dynią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joanna wnuk
Marcin Michałowski

Dynia to warzywo, które w okresie jesiennym dostępne jest w obfitości. Wykorzystajmy to i włączmy je do naszego jadłospisu. Dynia nie tylko nadaje się doskonale do przygotowywania zup i puree, ale także może stać się głównym składnikiem naszych klusek. To źródło witamin i charakterystycznego słodkawego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Kluski z dziurką z dodatkiem dyni - przepis

Kluski z dziurką to tradycyjne polskie danie, które można przygotować na wiele sposobów. My proponujemy przepis na kluski z dziurką z dodatkiem dyni. To pyszna i zdrowa wersja, która idealnie sprawdzi się na jesienny obiad lub kolację.

Przygotowanie tych wyjątkowych klusek jest łatwe i przyjemne. Oto kroki, które pozwolą wam stworzyć smaczne danie:

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 1/2 dyni (najlepiej hokkaido),
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • Szczypta soli.

Sposób Przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie, a następnie odcedzamy je i pozostawiamy do odparowania.
  2. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę. Następnie dusimy dynię na patelni, aby pozbyć się nadmiaru wody i uzyskać gęstą pulpę.
  3. Rozgniatamy ziemniaki na puree, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, duszoną dynię oraz jajko.
  4. Następnie dodajemy obie mąki i szczyptę soli. Mieszamy wszystko dokładnie, aż uzyskamy zwarte, ale miękkie ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, dodajemy trochę mąki pszennej.
  5. Formujemy z ciasta małe kulki, obtaczamy je w mące i delikatnie wyciskamy środek, tworząc dziurkę.
  6. Gotujemy kluski w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. To zwykle trwa około 5 minut.
  7. Gotowe kluski odcedzamy i podajemy z ulubionym dodatkiem, na przykład z masełkiem lub sosem pieczeniowym.

Kluski ziemniaczano-dyniowe to nie tylko pyszny przysmak, ale także zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych klusek. Dynia jest bogata w składniki odżywcze i pomaga urozmaicić naszą dietę. Dodatkowo, dzięki intensywnemu pomarańczowemu kolorowi, kluski nabierają wyjątkowego uroku.

Wskazówki:

  • Aby kluski były bardziej smaczne, warto użyć dyni hokkaido. Ma ona intensywniejszy smak i kolor.
  • Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodaj więcej mąki.
  • Kluski najlepiej podawać zaraz po ugotowaniu.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok