Pij szklankę dziennie. Dietetycy mówią, że to najzdrowszy napój

W smaku przypomina nieco rozwodniony, słony jogurt, jednak posiada znacznie więcej składników odżywczych, a do tego, chroni przed udarem i zawałem. Poznaj magiczne właściwości najzdrowszego napoju mlecznego, ajranu.

AyranAyran
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lenovo

Oto #HIT2023. Przypominamy najlepsze materiały mijającego roku.

Ajran, oryginalnie nazywany ayranem, to napój mleczny, który wymyślono w Turcji. Obecnie, kupisz go w każdym dobrze zaopatrzonym markecie, a także w kebabowniach. Czym jest więc ajran? Jak smakuje? Dlaczego warto go pić? Wyjaśniamy.

To mleczny napój, w smaku przypominający coś pomiędzy kefirem a rozwodnionym jogurtem naturalnym. Jest lekko słony i wyczuwalnie kwaśny. Najczęściej pije się go w trakcie upałów, bowiem doskonale gasi pragnienie. Dietetycy są zdania, że warto włączyć go w codzienną dietę, bez względu na porę roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Dlaczego warto pić ajran?

Ajran to niskokaloryczny napój mleczny, który doskonale gasi pragnienie, a do tego, obfituje w cenne mikro i makroelementy. Zawiera żywe kultury bakterii, które uzupełniają mikrobiom jelit i wspierają prawidłową pracę układu pokarmowego oraz odpornościowego. Ale to jeszcze nie koniec. Ajran to doskonale źródło białka, wapnia, witamin z grupy B, witaminy D czy sodu. Jedno małe opakowanie napoju dostarcza organizmowi dawkę cennych elektrolitów, które wypłukiwane są w trakcie upału czy intensywnej aktywności fizycznej.

Choć w krajach arabskich pije się go głównie latem, ajran warto włączyć do codziennej diety. Ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, jedno opakowanie ajranu dziennie pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy, nerwowy, kostny, krwionośny oraz pokarmowy. Co najlepsze, szklanka napoju ma zaledwie 47 kcal. Mogą pić go osoby na diecie niskokalorycznej i to bez żadnych wyrzutów sumienia.

Jak przygotować ajran w domu — przepis

Składniki:

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 2 szklanki wody mineralnej,
  • opcjonalnie: mięta, natka pietruszki, sól, czosnek, mango.

Przygotowanie:

  1. Umieść wszystkie składniki w wysokiej misce. Całość blenduj ze sobą tak długo, aż powstanie piania. Tak przygotowany ajran przelej do wysokiej szklanki i wypij zaraz po przygotowaniu.
  2. Jeśli masz ochotę nieco podkręcić smak ajranu, dodaj do niego mięty, dzięki której stanie się jeszcze bardziej odświeżający. W krajach arabskich popularna jest wersja z dodatkiem pulpy z mango, dzięki której ajran zyskuje słodki smak.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie