Pij szklankę dziennie. Dietetycy mówią, że to najzdrowszy napój

W smaku przypomina nieco rozwodniony, słony jogurt, jednak posiada znacznie więcej składników odżywczych, a do tego, chroni przed udarem i zawałem. Poznaj magiczne właściwości najzdrowszego napoju mlecznego, ajranu.

AyranAyran
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lenovo
SKOMENTUJ

Oto #HIT2023. Przypominamy najlepsze materiały mijającego roku.

Ajran, oryginalnie nazywany ayranem, to napój mleczny, który wymyślono w Turcji. Obecnie, kupisz go w każdym dobrze zaopatrzonym markecie, a także w kebabowniach. Czym jest więc ajran? Jak smakuje? Dlaczego warto go pić? Wyjaśniamy.

To mleczny napój, w smaku przypominający coś pomiędzy kefirem a rozwodnionym jogurtem naturalnym. Jest lekko słony i wyczuwalnie kwaśny. Najczęściej pije się go w trakcie upałów, bowiem doskonale gasi pragnienie. Dietetycy są zdania, że warto włączyć go w codzienną dietę, bez względu na porę roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Dlaczego warto pić ajran?

Ajran to niskokaloryczny napój mleczny, który doskonale gasi pragnienie, a do tego, obfituje w cenne mikro i makroelementy. Zawiera żywe kultury bakterii, które uzupełniają mikrobiom jelit i wspierają prawidłową pracę układu pokarmowego oraz odpornościowego. Ale to jeszcze nie koniec. Ajran to doskonale źródło białka, wapnia, witamin z grupy B, witaminy D czy sodu. Jedno małe opakowanie napoju dostarcza organizmowi dawkę cennych elektrolitów, które wypłukiwane są w trakcie upału czy intensywnej aktywności fizycznej.

Choć w krajach arabskich pije się go głównie latem, ajran warto włączyć do codziennej diety. Ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, jedno opakowanie ajranu dziennie pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy, nerwowy, kostny, krwionośny oraz pokarmowy. Co najlepsze, szklanka napoju ma zaledwie 47 kcal. Mogą pić go osoby na diecie niskokalorycznej i to bez żadnych wyrzutów sumienia.

Jak przygotować ajran w domu — przepis

Składniki:

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 2 szklanki wody mineralnej,
  • opcjonalnie: mięta, natka pietruszki, sól, czosnek, mango.

Przygotowanie:

  1. Umieść wszystkie składniki w wysokiej misce. Całość blenduj ze sobą tak długo, aż powstanie piania. Tak przygotowany ajran przelej do wysokiej szklanki i wypij zaraz po przygotowaniu.
  2. Jeśli masz ochotę nieco podkręcić smak ajranu, dodaj do niego mięty, dzięki której stanie się jeszcze bardziej odświeżający. W krajach arabskich popularna jest wersja z dodatkiem pulpy z mango, dzięki której ajran zyskuje słodki smak.


Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie