PrzepisNapojePij szklankę dziennie. Dietetycy mówią, że to najzdrowszy napój

Pij szklankę dziennie. Dietetycy mówią, że to najzdrowszy napój

W smaku przypomina nieco rozwodniony, słony jogurt, jednak posiada znacznie więcej składników odżywczych, a do tego, chroni przed udarem i zawałem. Poznaj magiczne właściwości najzdrowszego napoju mlecznego, ajranu.

Ayran
Ayran
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lenovo

18.09.2023 | aktual.: 23.12.2023 17:36

Oto #HIT2023. Przypominamy najlepsze materiały mijającego roku.

Ajran, oryginalnie nazywany ayranem, to napój mleczny, który wymyślono w Turcji. Obecnie, kupisz go w każdym dobrze zaopatrzonym markecie, a także w kebabowniach. Czym jest więc ajran? Jak smakuje? Dlaczego warto go pić? Wyjaśniamy.

To mleczny napój, w smaku przypominający coś pomiędzy kefirem a rozwodnionym jogurtem naturalnym. Jest lekko słony i wyczuwalnie kwaśny. Najczęściej pije się go w trakcie upałów, bowiem doskonale gasi pragnienie. Dietetycy są zdania, że warto włączyć go w codzienną dietę, bez względu na porę roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto pić ajran?

Ajran to niskokaloryczny napój mleczny, który doskonale gasi pragnienie, a do tego, obfituje w cenne mikro i makroelementy. Zawiera żywe kultury bakterii, które uzupełniają mikrobiom jelit i wspierają prawidłową pracę układu pokarmowego oraz odpornościowego. Ale to jeszcze nie koniec. Ajran to doskonale źródło białka, wapnia, witamin z grupy B, witaminy D czy sodu. Jedno małe opakowanie napoju dostarcza organizmowi dawkę cennych elektrolitów, które wypłukiwane są w trakcie upału czy intensywnej aktywności fizycznej.

Choć w krajach arabskich pije się go głównie latem, ajran warto włączyć do codziennej diety. Ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, jedno opakowanie ajranu dziennie pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy, nerwowy, kostny, krwionośny oraz pokarmowy. Co najlepsze, szklanka napoju ma zaledwie 47 kcal. Mogą pić go osoby na diecie niskokalorycznej i to bez żadnych wyrzutów sumienia.

Jak przygotować ajran w domu — przepis

Składniki:

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 2 szklanki wody mineralnej,
  • opcjonalnie: mięta, natka pietruszki, sól, czosnek, mango.

Przygotowanie:

  1. Umieść wszystkie składniki w wysokiej misce. Całość blenduj ze sobą tak długo, aż powstanie piania. Tak przygotowany ajran przelej do wysokiej szklanki i wypij zaraz po przygotowaniu.
  2. Jeśli masz ochotę nieco podkręcić smak ajranu, dodaj do niego mięty, dzięki której stanie się jeszcze bardziej odświeżający. W krajach arabskich popularna jest wersja z dodatkiem pulpy z mango, dzięki której ajran zyskuje słodki smak.


Wybrane dla Ciebie