Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Nie ma chyba w polskiej kuchni bardziej kultowej potrawy świątecznej niż sałatka jarzynowa. Jednak na rodzinnych stołach, obok tradycyjnego klasyka, coraz częściej pojawia się konkurencja. Ta sałatka z przepisu siostry Anastazji może nieźle namieszać na stole.
Siostra Anastazja to najpopularniejsza szefowa kuchni w habicie. Jej przepisy od lat podbijają podniebienia Polaków, a ta sałatka zdecydowanie jest tego przykładem. To dowód na to, że nawet proste składniki połączone w umiejętny sposób mogą oczarować. W tym przypadku to słodkie owoce, chrupkie warzywa i kremowa baza zamieniają się w sałatkę, która świetnie uzupełnia ciężkie, mięsne dania, jakich nie brakuje w czasie świąt.
Zimowe ciasto z żurawiną. Idealny dodatek do gorącej kawy
Sałatka z jabłkiem i fasolą
W tej sałatce dzieje się sporo, ale wszystko świetnie się ze sobą komponuje. Dodatek surowego jabłka i selera konserwowego wnosi niezbędną kwaskowość i świeżość, przełamując ciężar majonezu, czerwona fasola sprawia, że sałatka jest bardziej sycąca i odżywcza, a kukurydza i marchewka dodają nieco słodyczy.
Przygotowanie tej sałatki jest szybkie, a jej smak zyskuje, gdy składniki przegryzą się w lodówce przez kilka godzin. Dzięki temu śmiało możesz przygotować ją wcześniej. Wymiana części majonezu na jogurt sprawia, że sos jest lżejszy, a jego smak delikatniejszy. Możesz jednak poprzestać na samym majonezie.
Składniki:
- 1 duże kwaśne jabłko,
- 3 marchewki,
- 1 słoik selera konserwowego,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- pół puszki kukurydzy,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Wystudź i pokrój w niedużą kostkę.
- Jabłko obierz i pokrój w taką samą kostkę.
- Czerwoną cebulę opłucz zimną wodą i przełóż do miski.
- Dodaj odcedzoną kukurydzę oraz seler.
- Dorzuć marchewkę oraz jabłko.
- W miseczce połącz jogurt z majonezem, solą oraz pieprzem i dodaj do warzyw.
- Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Na spokojnie może jednak postać nawet całą noc.
Gotową sałatkę podawaj schłodzoną. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, zrobi furorę na imprezach, a i zaserwowana na kolację zbierze grono fanów. Smacznego!