Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych

Nie ma chyba w polskiej kuchni bardziej kultowej potrawy świątecznej niż sałatka jarzynowa. Jednak na rodzinnych stołach, obok tradycyjnego klasyka, coraz częściej pojawia się konkurencja. Ta sałatka z przepisu siostry Anastazji może nieźle namieszać na stole.

Sałatka z selerem według siostry AnastazjiSałatka z selerem według siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Ewa Malinowska

Siostra Anastazja to najpopularniejsza szefowa kuchni w habicie. Jej przepisy od lat podbijają podniebienia Polaków, a ta sałatka zdecydowanie jest tego przykładem. To dowód na to, że nawet proste składniki połączone w umiejętny sposób mogą oczarować. W tym przypadku to słodkie owoce, chrupkie warzywa i kremowa baza zamieniają się w sałatkę, która świetnie uzupełnia ciężkie, mięsne dania, jakich nie brakuje w czasie świąt.

Zimowe ciasto z żurawiną. Idealny dodatek do gorącej kawy

Sałatka z jabłkiem i fasolą

W tej sałatce dzieje się sporo, ale wszystko świetnie się ze sobą komponuje. Dodatek surowego jabłka i selera konserwowego wnosi niezbędną kwaskowość i świeżość, przełamując ciężar majonezu, czerwona fasola sprawia, że sałatka jest bardziej sycąca i odżywcza, a kukurydza i marchewka dodają nieco słodyczy.

Przygotowanie tej sałatki jest szybkie, a jej smak zyskuje, gdy składniki przegryzą się w lodówce przez kilka godzin. Dzięki temu śmiało możesz przygotować ją wcześniej. Wymiana części majonezu na jogurt sprawia, że sos jest lżejszy, a jego smak delikatniejszy. Możesz jednak poprzestać na samym majonezie.

Składniki:

  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • 3 marchewki,
  • 1 słoik selera konserwowego,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • pół puszki kukurydzy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Wystudź i pokrój w niedużą kostkę.
  3. Jabłko obierz i pokrój w taką samą kostkę.
  4. Czerwoną cebulę opłucz zimną wodą i przełóż do miski.
  5. Dodaj odcedzoną kukurydzę oraz seler.
  6. Dorzuć marchewkę oraz jabłko.
  7. W miseczce połącz jogurt z majonezem, solą oraz pieprzem i dodaj do warzyw.
  8. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Na spokojnie może jednak postać nawet całą noc.

Gotową sałatkę podawaj schłodzoną. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, zrobi furorę na imprezach, a i zaserwowana na kolację zbierze grono fanów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥