Blenduję banana z kilkoma dodatkami. W mig mam górę placków lepszych niż racuchy

Puszyste placki fasolowo-bananowe zaciekawiają już od pierwszego spojrzenia, bo wyglądają jak klasyczna słodka przyjemność, a w środku kryją składniki, które rzadko kojarzą się z deserem tego typu.

PlackiFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dojrzały banan zapewnia im naturalną słodycz, miękką konsystencję i delikatny aromat, a przy tym dostarcza potas, magnez oraz błonnik, czyli składniki, które pomagają utrzymać uczucie sytości i wspierają codzienną energię. To właśnie banan powoduje, że placki są przyjemnie wilgotne i nie wymagają dużej ilości dodatkowych słodkich składników, dzięki czemu smak jest wyważony i lekki.

Czerwona fasola dodaje im wartości, których trudno się spodziewać po słodkich placuszkach, ponieważ wzbogaca je białkiem i cennymi minerałami oraz dba o bardziej stabilny poziom energii po posiłku. W połączeniu z kakao tworzy delikatnie czekoladową nutkę, która powoduje, że całość smakuje jak coś, po co sięga się z czystą przyjemnością, a nie z myślą o kompromisach. Te placki udowadniają, że nawet nieoczywiste składniki mogą stworzyć harmonijną całość, która łączy przyjemny smak z odżywieniem i na długo pozostaje w pamięci. Jak zrobić placuszki bananowe? Poznaj prosty przepis.

Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na Andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego

Przepis na puszyste placki fasolowo-bananowe (około 10 sztuk)

Składniki:

  • 120 g czerwonej fasoli konserwowej,
  • 1 banan,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka kakao ciemnego,
  • 1 łyżka słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • sól.
puszyste placki fasolowo bananowe na oleju kokosowym
Zblenduj wszystkie składniki

Sposób przygotowania:

  1. W pojemniku do blendera umieść umytego, obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki banana, odcedzoną fasolę, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, słodzik, szczyptę soli i odrobinę wody. Zblenduj do otrzymania gęstej masy o jednolitej konsystencji (bez grudek). 
  2. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na umiarkowanym ogniu. Rozpuszczaj niewielkie ilości oleju na patelni, aby wysmażyć po kilka placków – rozprowadzaj olej równomiernie po całej powierzchni.
  3. Wykładaj po około 1 czubatej łyżce ciasta (na 1 placek). W tym samym czasie smaż kilka placków na patelni.
  4. Wszystkie placki smaż pod przykryciem przez około 1,5-2,5 min na stronę. Przewróć na drugą stronę, gdy masa stężeje i pojawią się małe dziurki. 
  5. Wyłóż na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.
puszyste placki fasolowo bananowe przepis
Usmaż placuszki
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯