Czy czerwoną fasolę z puszki trzeba płukać? Wielu będzie zdziwionych odpowiedzią
Czerwona fasola z puszki to popularny składnik wielu potraw, ale czy zawsze należy ją płukać przed użyciem? Wszystko w dużej mierze zależy od tego, w jakim celu chce się ją zastosować.
Czerwona fasola to składnik, który coraz częściej pojawia się w sałatkach – nie tylko dodaje im koloru, ale też wzbogaca je o białko i błonnik. Choć wielu z nas kojarzy ją głównie z prostymi daniami, ma ona pewną cechę, o której warto wiedzieć przed podaniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą
Czy czerwoną fasolę z puszki trzeba płukać przed dodaniem do sałatki?
Ekspert Fred Tiess z College of Food Innovation and Technology, Johnson & Wales University, wyjaśnia, że decyzja o płukaniu fasoli zależy od jej zastosowania.
Jeśli fasola ma być użyta w sałatce, to tak, powinna być płukana – mówi Tiess.
Płyn z puszki może wpłynąć na wygląd potrawy. Natomiast jeśli dodajemy fasolę do zupy lub chili, nie ma potrzeby jej płukać, ponieważ płyn może wzbogacić smak potrawy.
Dlaczego warto płukać czerwoną fasolę z puszki?
Według The Bean Institute, płukanie fasoli z puszki może zmniejszyć zawartość sodu nawet o 41 proc.
Dodanie płynu z fasoli do wielu przepisów jest w porządku, ale jeśli chcesz zmniejszyć ilość sodu, najlepiej jest odcedzić i przepłukać fasolę – czytamy na stronie instytutu.
Badanie z 2009 r. przeprowadzone na University of Tennessee, Knoxville, wykazało, że odcedzenie fasoli usuwa średnio 36 proc. sodu, a odcedzenie i płukanie – 41 proc.
Jak prawidłowo płukać fasolę z puszki?
Aby skutecznie zmniejszyć zawartość sodu, ważne jest prawidłowe płukanie fasoli. The Bean Institute zaleca następujące kroki:
- Odcedź fasolę w durszlaku przez dwie minuty.
- Przepłucz fasolę pod bieżącą, chłodną wodą przez 10 sekund.
- Pozostaw do odcieknięcia na kolejne dwie minuty.