Czy czerwoną fasolę z puszki trzeba płukać? Wielu będzie zdziwionych odpowiedzią

Czerwona fasola z puszki to popularny składnik wielu potraw, ale czy zawsze należy ją płukać przed użyciem? Wszystko w dużej mierze zależy od tego, w jakim celu chce się ją zastosować.

Czy czerwoną fasolę trzeba płukać?Czy czerwoną fasolę trzeba płukać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Czerwona fasola to składnik, który coraz częściej pojawia się w sałatkach – nie tylko dodaje im koloru, ale też wzbogaca je o białko i błonnik. Choć wielu z nas kojarzy ją głównie z prostymi daniami, ma ona pewną cechę, o której warto wiedzieć przed podaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Czy czerwoną fasolę z puszki trzeba płukać przed dodaniem do sałatki?

Ekspert Fred Tiess z College of Food Innovation and Technology, Johnson & Wales University, wyjaśnia, że decyzja o płukaniu fasoli zależy od jej zastosowania.

Jeśli fasola ma być użyta w sałatce, to tak, powinna być płukana – mówi Tiess.

Płyn z puszki może wpłynąć na wygląd potrawy. Natomiast jeśli dodajemy fasolę do zupy lub chili, nie ma potrzeby jej płukać, ponieważ płyn może wzbogacić smak potrawy.

Dlaczego warto płukać czerwoną fasolę z puszki?

Według The Bean Institute, płukanie fasoli z puszki może zmniejszyć zawartość sodu nawet o 41 proc.

Dodanie płynu z fasoli do wielu przepisów jest w porządku, ale jeśli chcesz zmniejszyć ilość sodu, najlepiej jest odcedzić i przepłukać fasolę – czytamy na stronie instytutu.

Badanie z 2009 r. przeprowadzone na University of Tennessee, Knoxville, wykazało, że odcedzenie fasoli usuwa średnio 36 proc. sodu, a odcedzenie i płukanie – 41 proc.

Jak prawidłowo płukać fasolę z puszki?

Aby skutecznie zmniejszyć zawartość sodu, ważne jest prawidłowe płukanie fasoli. The Bean Institute zaleca następujące kroki:

  • Odcedź fasolę w durszlaku przez dwie minuty.
  • Przepłucz fasolę pod bieżącą, chłodną wodą przez 10 sekund.
  • Pozostaw do odcieknięcia na kolejne dwie minuty.
Wybrane dla Ciebie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem