PrzepisBlenduję dwa składniki i smaruję kanapki. Lepsze niż oklepana pasta jajeczna

Blenduję dwa składniki i smaruję kanapki. Lepsze niż oklepana pasta jajeczna

Pasta z czerwonej fasoli - Pyszności
Pasta z czerwonej fasoli - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | BaLama Studio
26.01.2024 11:06, aktualizacja: 26.01.2024 18:27

Uwielbiam różnego rodzaju pasty i smarowidła na kanapki. Moim ostatnim odkryciem jest pasta z czerwonej fasoli, suszonych pomidorów oraz wędzonej papryki, która znakomicie sprawdzi się na śniadanie. Takie kanapki błyskawicznie znikną z talerza.

Pierwszym skojarzeniem z domową pastą na kanapki jest najczęściej pasta jajeczna. Chociaż bardzo smaczna, może być już nieco oklepana. Gdy znudzi mi się połączenie jajek z jogurtem i musztardą, wyciągam z kuchennej szafki puszkę czerwonej fasoli. To połączenie pokochała cała moja rodzina. Kanapki z pastą z czerwonej fasoli chętnie zabierają wszyscy na drugie śniadanie do szkoły i pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasta z czerwonej fasoli

Domowa pasta z czerwonej fasoli to smaczna i zdrowa propozycja na kanapki, na któą skusić się mogą zarówno wegetarianie, jak i weganie. Fasola jest znakomitym źródłem białka, dzięki czemu smarowidło jest pełnowartościowe i może być świetnym uzupełnieniem diety roślinnej.

Kanapki z pastą z fasoli - Pyszności
Kanapki z pastą z fasoli - Pyszności© Canva | karinsasaki

Pastę można doprawić na ostro, przy pomocy papryczek chili lub postawić na słodką odsłonę z dodatkiem śliwek. Dzięki temu każdy znajdzie odpowiednią wersję dla siebie.

Składniki:

  • 250 g fasoli czerwonej z puszki,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki passaty pomidorowej,
  • 3 pomidory suszone ze słoika.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę z puszki odcedzam i przepłukuję pod bieżącą wodą.
  2. Do wysokiego naczynia dodaję opłukaną fasolę oraz przyprawy: słodką i wędzoną paprykę, pieprz i sól. W zależności od preferencji możesz dodać też pieprz cayenne lub namoczone wcześniej 2 suszone śliwki.
  3. Czosnek obieram i dodaję do reszty składników.
  4. Wlewam passatę pomidorową, dorzucam pomidory z zalewy i całość dokładnie blenduję.
  5. Gotową pastę przekładam do miseczki. Przechowuję w lodówce.

Kanapki z pastą dekoruję posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Dodaję również warzywa, jak ogórek kiszony, świeży lub pomidor. Im bardziej kolorowo, tym zdrowiej, smaczniej i lepiej.

Smarowidło sprawdzi się nie tylko na kromkach pieczywa, ale również w naleśnikach czy wrapach z tortilli.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także