Blenduję dwa składniki i smaruję kanapki. Lepsze niż oklepana pasta jajeczna

Uwielbiam różnego rodzaju pasty i smarowidła na kanapki. Moim ostatnim odkryciem jest pasta z czerwonej fasoli, suszonych pomidorów oraz wędzonej papryki, która znakomicie sprawdzi się na śniadanie. Takie kanapki błyskawicznie znikną z talerza.

Pasta z czerwonej fasoli - PysznościPasta z czerwonej fasoli - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | BaLama Studio
Ewa Malinowska

Pierwszym skojarzeniem z domową pastą na kanapki jest najczęściej pasta jajeczna. Chociaż bardzo smaczna, może być już nieco oklepana. Gdy znudzi mi się połączenie jajek z jogurtem i musztardą, wyciągam z kuchennej szafki puszkę czerwonej fasoli. To połączenie pokochała cała moja rodzina. Kanapki z pastą z czerwonej fasoli chętnie zabierają wszyscy na drugie śniadanie do szkoły i pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe różyczki z serowym akcentem na zielonej paście to prawdziwy sztos

Pasta z czerwonej fasoli

Domowa pasta z czerwonej fasoli to smaczna i zdrowa propozycja na kanapki, na któą skusić się mogą zarówno wegetarianie, jak i weganie. Fasola jest znakomitym źródłem białka, dzięki czemu smarowidło jest pełnowartościowe i może być świetnym uzupełnieniem diety roślinnej.

Kanapki z pastą z fasoli - Pyszności
Kanapki z pastą z fasoli - Pyszności © Canva | karinsasaki

Pastę można doprawić na ostro, przy pomocy papryczek chili lub postawić na słodką odsłonę z dodatkiem śliwek. Dzięki temu każdy znajdzie odpowiednią wersję dla siebie.

Składniki:

  • 250 g fasoli czerwonej z puszki,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki passaty pomidorowej,
  • 3 pomidory suszone ze słoika.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę z puszki odcedzam i przepłukuję pod bieżącą wodą.
  2. Do wysokiego naczynia dodaję opłukaną fasolę oraz przyprawy: słodką i wędzoną paprykę, pieprz i sól. W zależności od preferencji możesz dodać też pieprz cayenne lub namoczone wcześniej 2 suszone śliwki.
  3. Czosnek obieram i dodaję do reszty składników.
  4. Wlewam passatę pomidorową, dorzucam pomidory z zalewy i całość dokładnie blenduję.
  5. Gotową pastę przekładam do miseczki. Przechowuję w lodówce.

Kanapki z pastą dekoruję posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Dodaję również warzywa, jak ogórek kiszony, świeży lub pomidor. Im bardziej kolorowo, tym zdrowiej, smaczniej i lepiej.

Smarowidło sprawdzi się nie tylko na kromkach pieczywa, ale również w naleśnikach czy wrapach z tortilli.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇