Smaruj kanapki nią zamiast masłem. Dłużej zachowasz młody wygląd

Ta pasta to rewelacyjny zamiennik masła. Jest niezwykle zdrowa, świetnie smakuje i apetycznie wygląda. Wystarczą dwa składniki, żeby zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze. Dowiedz się, o jaką pastę chodzi, i jakie korzyści przyniesie ci jej regularne spożywanie.

Odstaw masło i postaw na tę pastęOdstaw masło i postaw na tę pastę
Źródło zdjęć: © Canva | Drbouz

Osobiście znamy wiele osób, dla których rolę jedynego posiłku w ciągu całego dnia mogłyby odgrywać kanapki. My również jesteśmy miłośnikami tej prostej potrawy, co nie zmienia jednak faktu, że znamy zagrożenia wynikające z takiego potencjalnego schematu. Masło, jasne pieczywo i przetworzone mięso w postaci wędlin doskonale smakują, ale na dłuższą metę mogą wyrządzić nam dużą krzywdę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego duetu jeszcze u nas nie było. Ziemniaki i krewetki w chrupiącej panierce

To dlatego jesteśmy zdania, że nawet w przypadku kanapek należy "odpalić" tryb świadomości konsumenckiej. Jest to właściwie szczególnie ważne, bo po kanapki najczęściej sięgamy przecież z rana. Czy śniadanie powinno być zdrowe i odżywcze? Wszyscy znamy odpowiedź na to pytanie. Tylko jak to zrobić? Jednym ze sposobów jest zamiana masła na pewną prostą pastę.

Zdrowa i pięknie wyglądająca pasta

Pewnie zastanawiasz się już, jakie zdrowe smarowidło do kanapek mamy na myśli. Chodzi o... guacamole. Ta prosta pasta z awokado i soku z cytryny to doskonały zamiennik masła, który dostarczy nam dużej ilości wartości odżywczych, a także nada kanapkom pięknego i apetycznego wyglądu. Ale po kolei: dlaczego warto jeść guacamole, a ograniczyć masło?

Roślinne smarowidło, o którym dzisiaj rozmawiamy, to przede wszystkim wspaniałe źródło prozdrowotnych mikroskładników. Zawiera mnóstwo antyoksydantów (w tym glutation), które hamują procesy starzenia się skóry. Witaminy A, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, sód, a także niezastąpione zwłaszcza podczas okresu wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienie kwas foliowy, ryboflawina, tiamina i niacyna to bogactwo zdrowia, którym warto się zainteresować. Ale to nadal nie wszystko.

Masło? A po co, skoro można zrobić guacamole?
Masło? A po co, skoro można zrobić guacamole? © Canva | Olga Miltsova

Awokado zamiast masła

Awokado to również zmniejszający poziom złego cholesterolu kwas oleinowy. To właśnie w tym momencie zauważamy największą różnicę między masłem a guacamole. Masło nie wykazuje takich właściwości jak ta smaczna pasta roślinna, a ze względu na obecność kwasów nasyconych — raczej powoduje coś odwrotnego.

Chociaż masło w umiarkowanych ilościach jest bezpieczne dla organizmu, my polecamy zastąpić je, przynajmniej raz na jakiś czas, guacamole. Jego przygotowanie to bułka z masłem; wystarczy zmielić dwa awokado, dodać do nich sok z połowy cytryny i ewentualnie doprawić szczyptą soli. Pycha!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku