Smaruj kanapki nią zamiast masłem. Dłużej zachowasz młody wygląd
Ta pasta to rewelacyjny zamiennik masła. Jest niezwykle zdrowa, świetnie smakuje i apetycznie wygląda. Wystarczą dwa składniki, żeby zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze. Dowiedz się, o jaką pastę chodzi, i jakie korzyści przyniesie ci jej regularne spożywanie.
Osobiście znamy wiele osób, dla których rolę jedynego posiłku w ciągu całego dnia mogłyby odgrywać kanapki. My również jesteśmy miłośnikami tej prostej potrawy, co nie zmienia jednak faktu, że znamy zagrożenia wynikające z takiego potencjalnego schematu. Masło, jasne pieczywo i przetworzone mięso w postaci wędlin doskonale smakują, ale na dłuższą metę mogą wyrządzić nam dużą krzywdę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Takiego duetu jeszcze u nas nie było. Ziemniaki i krewetki w chrupiącej panierce
To dlatego jesteśmy zdania, że nawet w przypadku kanapek należy "odpalić" tryb świadomości konsumenckiej. Jest to właściwie szczególnie ważne, bo po kanapki najczęściej sięgamy przecież z rana. Czy śniadanie powinno być zdrowe i odżywcze? Wszyscy znamy odpowiedź na to pytanie. Tylko jak to zrobić? Jednym ze sposobów jest zamiana masła na pewną prostą pastę.
Zdrowa i pięknie wyglądająca pasta
Pewnie zastanawiasz się już, jakie zdrowe smarowidło do kanapek mamy na myśli. Chodzi o... guacamole. Ta prosta pasta z awokado i soku z cytryny to doskonały zamiennik masła, który dostarczy nam dużej ilości wartości odżywczych, a także nada kanapkom pięknego i apetycznego wyglądu. Ale po kolei: dlaczego warto jeść guacamole, a ograniczyć masło?
Roślinne smarowidło, o którym dzisiaj rozmawiamy, to przede wszystkim wspaniałe źródło prozdrowotnych mikroskładników. Zawiera mnóstwo antyoksydantów (w tym glutation), które hamują procesy starzenia się skóry. Witaminy A, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, sód, a także niezastąpione zwłaszcza podczas okresu wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienie kwas foliowy, ryboflawina, tiamina i niacyna to bogactwo zdrowia, którym warto się zainteresować. Ale to nadal nie wszystko.
Awokado zamiast masła
Awokado to również zmniejszający poziom złego cholesterolu kwas oleinowy. To właśnie w tym momencie zauważamy największą różnicę między masłem a guacamole. Masło nie wykazuje takich właściwości jak ta smaczna pasta roślinna, a ze względu na obecność kwasów nasyconych — raczej powoduje coś odwrotnego.
Chociaż masło w umiarkowanych ilościach jest bezpieczne dla organizmu, my polecamy zastąpić je, przynajmniej raz na jakiś czas, guacamole. Jego przygotowanie to bułka z masłem; wystarczy zmielić dwa awokado, dodać do nich sok z połowy cytryny i ewentualnie doprawić szczyptą soli. Pycha!