PrzepisŚniadanieNie tylko majonez i szczypior. Składnik ze słoiczka sprawi, że pasta jajeczna nie będzie mdła

Nie tylko majonez i szczypior. Składnik ze słoiczka sprawi, że pasta jajeczna nie będzie mdła

Pasta jajeczna - Pyszności
Pasta jajeczna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10.01.2024 11:34

Pasta jajeczna to wspaniały dodatek do kanapek i nieoceniony element śniadań. Przygotowanie jej jest proste, a jeden dodatek sprawi, że smarowidło będzie smakowało jeszcze lepiej.

Kiedy zwykłe kanapki z serem i warzywami nieco już się znudzą, chętnie sięgam po pyszną, domową pastę jajeczną. Przygotowanie jest naprawdę ekpresowe, a smak przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Można serwować ją ze świeżym pieczywem, ale smakować będzie równie dobrze na grzankach. Sekretem pysznego sukcesu jest dodatek suszonych pomidorów z zalewy, które świetnie podbijają smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Chociaż na sklepowych półkach czekają różnego rodzaju gotowe pasty jajeczne, to ich skład często pozostawia wiele do życzenia. O wiele lepiej jest przygotować smarowidło samodzielnie w domu, tym bardziej że jest to szybkie, proste i na dodatek bardzo tanie.

pasta jajeczna
pasta jajeczna© Adobe Stock | Pawel Horosiewicz

Jeśli chcesz, by pasta była lżejsza, możesz pominąć dodatek majonezu, zastępując go dodatkową porcją jogurtu. Ciepłe i chrupiące pieczywo , połączone ze świeżo przygotowaną pastą posypaną szczypiorem to jedno z moich ukochanych śniadań. Można je zjeść w domu lub zabrać do pracy - niejednemu współpracownikowi pocieknie ślinka.

Składniki:

  • 3-4 ugotowane na twardo jajka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • 3 duże suszone pomidory z oleju,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek lub kilka listków bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wkładam do garnka, zalewm wodą, dodaję sól i gotuję na twardo.
  2. Ugotowane jajka obieram ze skorupki i drobno kroję.
  3. Do miski wrzucam pokrojone pomidory w oleju, jogurt, majonez, musztardę oraz jajka i blenduję całość na jednolitą masę. Po zblendowaniu doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Dorzucam posiekany szczypiorek. Sprawdzi się również nieco świeżych liści bazylii. Całość doprawić można również odrobiną kurkumy oraz chilli, aby podkręcić smak.
  5. Tak przygotowaną pastę przechowuję w lodówce.

Pastę jajeczną można serwować na pieczywie, ale sprawdzi się również jako wkład do śniadaniowej tortilli. Dorzuć wtedy świeże warzywa, jak sałata, pomidor czy ogórek i zawiń.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także