Nie tylko majonez i szczypior. Składnik ze słoiczka sprawi, że pasta jajeczna nie będzie mdła

Pasta jajeczna to wspaniały dodatek do kanapek i nieoceniony element śniadań. Przygotowanie jej jest proste, a jeden dodatek sprawi, że smarowidło będzie smakowało jeszcze lepiej.

Pasta jajeczna - PysznościPasta jajeczna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy zwykłe kanapki z serem i warzywami nieco już się znudzą, chętnie sięgam po pyszną, domową pastę jajeczną. Przygotowanie jest naprawdę ekpresowe, a smak przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Można serwować ją ze świeżym pieczywem, ale smakować będzie równie dobrze na grzankach. Sekretem pysznego sukcesu jest dodatek suszonych pomidorów z zalewy, które świetnie podbijają smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Chociaż na sklepowych półkach czekają różnego rodzaju gotowe pasty jajeczne, to ich skład często pozostawia wiele do życzenia. O wiele lepiej jest przygotować smarowidło samodzielnie w domu, tym bardziej że jest to szybkie, proste i na dodatek bardzo tanie.

pasta jajeczna
pasta jajeczna © Adobe Stock | Pawel Horosiewicz

Jeśli chcesz, by pasta była lżejsza, możesz pominąć dodatek majonezu, zastępując go dodatkową porcją jogurtu. Ciepłe i chrupiące pieczywo , połączone ze świeżo przygotowaną pastą posypaną szczypiorem to jedno z moich ukochanych śniadań. Można je zjeść w domu lub zabrać do pracy - niejednemu współpracownikowi pocieknie ślinka.

Składniki:

  • 3-4 ugotowane na twardo jajka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • 3 duże suszone pomidory z oleju,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek lub kilka listków bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wkładam do garnka, zalewm wodą, dodaję sól i gotuję na twardo.
  2. Ugotowane jajka obieram ze skorupki i drobno kroję.
  3. Do miski wrzucam pokrojone pomidory w oleju, jogurt, majonez, musztardę oraz jajka i blenduję całość na jednolitą masę. Po zblendowaniu doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Dorzucam posiekany szczypiorek. Sprawdzi się również nieco świeżych liści bazylii. Całość doprawić można również odrobiną kurkumy oraz chilli, aby podkręcić smak.
  5. Tak przygotowaną pastę przechowuję w lodówce.

Pastę jajeczną można serwować na pieczywie, ale sprawdzi się również jako wkład do śniadaniowej tortilli. Dorzuć wtedy świeże warzywa, jak sałata, pomidor czy ogórek i zawiń.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇