Nie tylko majonez i szczypior. Składnik ze słoiczka sprawi, że pasta jajeczna nie będzie mdła
Pasta jajeczna to wspaniały dodatek do kanapek i nieoceniony element śniadań. Przygotowanie jej jest proste, a jeden dodatek sprawi, że smarowidło będzie smakowało jeszcze lepiej.
10.01.2024 11:34
Kiedy zwykłe kanapki z serem i warzywami nieco już się znudzą, chętnie sięgam po pyszną, domową pastę jajeczną. Przygotowanie jest naprawdę ekpresowe, a smak przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Można serwować ją ze świeżym pieczywem, ale smakować będzie równie dobrze na grzankach. Sekretem pysznego sukcesu jest dodatek suszonych pomidorów z zalewy, które świetnie podbijają smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Chociaż na sklepowych półkach czekają różnego rodzaju gotowe pasty jajeczne, to ich skład często pozostawia wiele do życzenia. O wiele lepiej jest przygotować smarowidło samodzielnie w domu, tym bardziej że jest to szybkie, proste i na dodatek bardzo tanie.
Jeśli chcesz, by pasta była lżejsza, możesz pominąć dodatek majonezu, zastępując go dodatkową porcją jogurtu. Ciepłe i chrupiące pieczywo , połączone ze świeżo przygotowaną pastą posypaną szczypiorem to jedno z moich ukochanych śniadań. Można je zjeść w domu lub zabrać do pracy - niejednemu współpracownikowi pocieknie ślinka.
Składniki:
- 3-4 ugotowane na twardo jajka,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka majonezu,
- łyżeczka musztardy,
- 3 duże suszone pomidory z oleju,
- sól i pieprz,
- szczypiorek lub kilka listków bazylii.
Sposób przygotowania:
- Jajka wkładam do garnka, zalewm wodą, dodaję sól i gotuję na twardo.
- Ugotowane jajka obieram ze skorupki i drobno kroję.
- Do miski wrzucam pokrojone pomidory w oleju, jogurt, majonez, musztardę oraz jajka i blenduję całość na jednolitą masę. Po zblendowaniu doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
- Dorzucam posiekany szczypiorek. Sprawdzi się również nieco świeżych liści bazylii. Całość doprawić można również odrobiną kurkumy oraz chilli, aby podkręcić smak.
- Tak przygotowaną pastę przechowuję w lodówce.
Pastę jajeczną można serwować na pieczywie, ale sprawdzi się również jako wkład do śniadaniowej tortilli. Dorzuć wtedy świeże warzywa, jak sałata, pomidor czy ogórek i zawiń.