"Masło bogów". Nasi przodkowie się zajadali, dziś wzdrygamy się na myśl o nim

Szpik kostny ma wiele właściwości prozdrowotnych i może być cennym uzupełnieniem diety. To źródło energii, witamin oraz produkt o wysokich walorach smakowych. Odpowiednio przyrządzony nabiera kremowej konsystencji i staje się wspaniałym dodatkiem do pieczywa. Zobacz, jak przyrządzić "masło bogów" i dowiedz się, dlaczego warto wdrożyć je do diety.

Szpik  to bomba witaminowa i energetycznaSzpik to bomba witaminowa i energetyczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

W kuchni francuskiej szczególnie doceniany jest szpik cielęcy. Niegdyś był elementem diety ludzi biednych, dzisiaj natomiast jest specjałem dla koneserów. Szpik stanowił też bazę diety naszych przodków. Praludzie, nim stali się skutecznymi myśliwymi, żywili się resztkami po uczcie dzikich zwierząt. Kamiennymi narzędziami rozłupywali kości i tak pozyskiwali szpik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Dlaczego warto jeść szpik?

Szpik jest jedną z najbardziej gęstych energetycznie i witaminowo części zwierząt (488 kcal/100 g). Jest pełen kolagenu, który poprawia zdrowie i wytrzymałość kości oraz skóry. To także źródło glukozaminy - związku, który pomaga w walce z chorobą zwyrodnieniową stawów. Szpik kostny zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które mają działanie przeciwzapalne, a także chronią przed chorobami serca i udarem mózgu poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Szpik kostny jest źródłem fosfolipidów, które są niezbędne dla budowy i utrzymania błon komórkowych neuronów. Fosfolipidy wspomagają transmisję impulsów nerwowych i poprawiają pamięć, koncentrację i nastrój. Dostarcza również witaminę B12, która jest niezbędna dla syntezy neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina. Witamina B12 zapobiega również niedokrwistości megaloblastycznej, która może powodować osłabienie, zmęczenie i zaburzenia psychiczne.

Szpik kostny zawiera białka immunoglobulinowe, które są kluczowymi składnikami układu odpornościowego. Immunoglobuliny pomagają organizmowi w rozpoznawaniu i zwalczaniu patogenów, takich jak bakterie, wirusy czy pasożyty. Szpik kostny jest również bogaty w żelazo, które jest niezbędne dla produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu do wszystkich tkanek organizmu.

Szukaj kości wołowych, które w przekroju zawierają dużo szpiku
Szukaj kości wołowych, które w przekroju zawierają dużo szpiku © Pixabay

Jak jeść szpik wołowy? Tak przygotujesz "masło bogów"

Szpik kostny można przygotować na różne sposoby, np. piec w piekarniku, gotować w rosole lub smażyć na patelni. Można go jeść na ciepło lub na zimno, np. na kanapkach lub jako przystawkę. Ma delikatny smak i kremową konsystencję, można go doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami lub innymi przyprawami według własnego gustu.

Jak przygotować "masło bogów"? Przede wszystkim zaopatrz się w kości (mogą być wołowe) u sprawdzonego dostawcy. Szukaj takich, które w przekroju ujawniają dużo szpiku. Kości włóż do miski, zalej zimną wodą gazowaną i dodaj sporo soli. Tak przygotowane odstaw na noc do lodówki (by kości oczyściły się z krwi).

Na drugi dzień osusz kości, oczyść z wierzchniej warstwy i włóż do naczynia żaroodpornego. Możesz doprawić je mieszaniną czosnku, rozmarynu i oliwy. Kości piecz przez ok. 20-30 minut w 180 st. C (szpik będzie unosił się ponad kość). Gotowy szpik wydłub z kości za pomocą małej łyżeczki lub noża, a następnie podaj np. na kromce chleba.

Wybrane dla Ciebie

Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje