InspiracjeGulasz z nich był hitem PRL-u. Dziś wiele osób brzydzi się nawet na nie spojrzeć

Gulasz z nich był hitem PRL‑u. Dziś wiele osób brzydzi się nawet na nie spojrzeć

Adobe Stock
Adobe Stock

25.03.2023 13:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podroby robią furorę, ale nie w Polsce. Wiele osób krzywi się na widok wątróbki czy flaczków, o sercach nie wspominając. Trzeba jednak podkreślić, że odpowiednio przygotowane i dobrze doprawione podbijają podniebienia smakoszy na całym świecie. Wystarczy potraktować je z pomysłem. Bazą doskonałego, kremowego gulaszu będą serca drobiowe. Zobacz, co można z nich wyczarować. 

Podroby to jadalne narządy wewnętrzne i niektóre części ciała zwierząt. Zalicza się do nich m.in. wątróbkę, nerki zwane cynaderkami, flaki, mózgi i serca, jak również żołądki czy płuca. Najczęściej jada się narządy pochodzące od świń, kur, kaczek, krów i jagniąt. Walory kulinarne podrobów doceniane są w kuchniach regionalnych wielu krajów, m.in.: we Włoszech (wspaniałe toskańskie lampredotto) czy Francji (niebotycznie drogi i kontrowersyjny pasztet strasburski, inaczej foie gras).

Które podroby są najzdrowsze?

Najwyższą wartością odżywczą charakteryzują się: wątroba, mózg, nerki, ozory, serca i płuca. Nie od dziś wiadomo, że są bogate w pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne.

W porównaniu z innym mięsem serca drobiowe charakteryzują się sporą zawartością żelaza, fosforu, cynku i cholesterolu. Zawierają też biało i wapń. Ponadto, nie są zbyt kaloryczne - 100 gramów serc drobiowych zawiera 149 kcal, 1 gram węglowodanów oraz 16 gramów białka.

Podroby świetnie sprawdzają się w gulaszach - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Podroby świetnie sprawdzają się w gulaszach - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepis z wykorzystaniem serc drobiowych

Serca drobiowe kosztują od 10 do 15 zł za kilogram, są więc tańsze od np. popularnej piersi z kurczaka. Można je przygotować na wiele różnych sposobów: w sosach koperkowym, pomidorowym czy grzybowym. Ponadto, wspaniale komponują się z warzywami oraz kaszami, makaronami czy ryżem. Ważne, by przed gotowaniem odciąć od serc drobiowych żyły, tętnice i tłuszcz. Następnie należy pokroić je na pół i dokładnie wypłukać. 

Delikatny gulasz z serc drobiowych w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 kg serc drobiowych
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • łyżka masła
  • 150 ml śmietany 12 lub 18 %
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy serduszka tak, by były między nimi odstępy, wtedy ładnie się zarumienią (jeśli będzie ich za dużo, zaczną się gotować).
  2. Kiedy serduszka będą już lekko zarumienione, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
  3. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy łyżkę stołową mąki, łyżkę masła, szczyptę soli i majeranek. Całość mieszamy i podsmażamy ok. 3 minuty.
  4. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy i dolewamy tyle wody, by przykryła serduszka.
  5. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy całość i dusimy ok. 30 minut na małym ogniu (serduszka są gotowe, kiedy bez problemu możemy wbić w nie widelec).
  6. Po ok. 30 minutach dodajemy do gulaszu łyżkę masła i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zobacz również przepis na wielkanocny pasztet według Magdy Gessler: