NewsyMakłowicz zdradza, jakie są najbardziej niedoceniane polskie dania. Niemal ich nie znamy, a są po prostu boskie

Makłowicz zdradza, jakie są najbardziej niedoceniane polskie dania. Niemal ich nie znamy, a są po prostu boskie

Makłowicz zdradza, jakie są najbardziej niedoceniane polskie dania - Pyszności; Foto: instagram.com/robertmaklowicz_official ; Canva.com
Makłowicz zdradza, jakie są najbardziej niedoceniane polskie dania - Pyszności; Foto: instagram.com/robertmaklowicz_official ; Canva.com
Agnieszka

29.08.2022 13:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Robert Makłowicz to znany krytyk kulinarny, który zna się na polskiej gastronomii jak mało kto. Niedawno udzielił on wywiadu dziennikarce portalu turystyka.wp.pl. W rozmowie zdradził, jakie są najbardziej niedoceniane polskie dania. O jakich potrawach mówił? Poniżej odpowiadamy na to pytanie.

Najbardziej niedoceniane polskie dania

Pierogi - Pyszności
Pierogi - Pyszności

Podczas obiadu na naszych stołach często goszczą pierogi, schabowy, czy rosół. Nic w tym dziwnego, w końcu przepisy na te dania zna prawie każdy z nas. Poza tym są one wyjątkowo smaczne i łatwe w wykonaniu.

Jednak okazuje się, że jest wiele polskich dań, o których niektórzy nawet nie słyszeli. W konsekwencji wielu z nas nawet nie zna ich smaku. Robert Makłowicz w wywiadzie z dziennikarką portalu turystyka.wp.pl, zdradził, jakie są to potrawy.

Pierogi z kaszą, twarogiem i miętą, krem z pokrzyw, sałatka z czosnku niedźwiedziego albo z mlecza. To lokalne przednówkowe rzeczy. Znaczną część Polski pokrywają lasy, więc możemy chwalić się dziczyzną, ale też grzybami - mało krajów ma ich taką różnorodność. - zaznaczył Robert Makłowicz w rozmowie z dziennikarką portalu turystyka.wp.pl

Dlaczego tak się dzieje?

Krem z pokrzyw - Pyszności; Foto: Canva.com
Krem z pokrzyw - Pyszności; Foto: Canva.com

Dlaczego niektóre polskie dania są niedoceniane? Robert Makłowicz dokładnie wytłumaczył, dlaczego potrawy takie jak krem z pokrzyw nie są obecnie powszechnie znane. Okazuje się, że dużą rolę odgrywa tutaj historia naszej kultury.

Jeśli odrzucimy barszcz, pierogi, rosół i schabowego, które występują w całej Polsce, ale także w innych krajach zostanie nam kuchnia regionalna - kaszubska, podhalańska, wielkopolska. Odkrywanie lokalnych smaków to ożywczy prąd, który obserwujemy dopiero od niedawna. Większość z nas jest ze wsi, choć połowa Polaków mieszka w miastach, to mamy wiejskie korzenie. Niestety nasza kultura została zdominowana przez szlachecką, także w kuchni. Ludzie wstydzili się biednych dań. Tymczasem kuchnia południowo włoska, która należy do najatrakcyjniejszych na świecie, to kuchnia biednych ludzi. Spaghetti aglio olio e peperoncino, pizza - to dania ubogich, które urosły do rangi symboli. - zdradza Robert Makłowicz w rozmowie z dziennikarką portalu turystuka.wp.pl

Zobacz jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także