Makłowicz zdradza, jakie są najbardziej niedoceniane polskie dania. Niemal ich nie znamy, a są po prostu boskie

Robert Makłowicz to znany krytyk kulinarny, który zna się na polskiej gastronomii jak mało kto. Niedawno udzielił on wywiadu dziennikarce portalu turystyka.wp.pl. W rozmowie zdradził, jakie są najbardziej niedoceniane polskie dania. O jakich potrawach mówił? Poniżej odpowiadamy na to pytanie.

ObrazekMakłowicz zdradza, jakie są najbardziej niedoceniane polskie dania - Pyszności; Foto: instagram.com/robertmaklowicz_official ; Canva.com
Agnieszka

Najbardziej niedoceniane polskie dania

Obrazek
Pierogi - Pyszności

Podczas obiadu na naszych stołach często goszczą pierogi, schabowy, czy rosół. Nic w tym dziwnego, w końcu przepisy na te dania zna prawie każdy z nas. Poza tym są one wyjątkowo smaczne i łatwe w wykonaniu.

Jednak okazuje się, że jest wiele polskich dań, o których niektórzy nawet nie słyszeli. W konsekwencji wielu z nas nawet nie zna ich smaku. Robert Makłowicz w wywiadzie z dziennikarką portalu turystyka.wp.pl, zdradził, jakie są to potrawy.

Pierogi z kaszą, twarogiem i miętą, krem z pokrzyw, sałatka z czosnku niedźwiedziego albo z mlecza. To lokalne przednówkowe rzeczy. Znaczną część Polski pokrywają lasy, więc możemy chwalić się dziczyzną, ale też grzybami - mało krajów ma ich taką różnorodność. - zaznaczył Robert Makłowicz w rozmowie z dziennikarką portalu turystyka.wp.pl

Dlaczego tak się dzieje?

Obrazek
Krem z pokrzyw - Pyszności; Foto: Canva.com

Dlaczego niektóre polskie dania są niedoceniane? Robert Makłowicz dokładnie wytłumaczył, dlaczego potrawy takie jak krem z pokrzyw nie są obecnie powszechnie znane. Okazuje się, że dużą rolę odgrywa tutaj historia naszej kultury.

Jeśli odrzucimy barszcz, pierogi, rosół i schabowego, które występują w całej Polsce, ale także w innych krajach zostanie nam kuchnia regionalna - kaszubska, podhalańska, wielkopolska. Odkrywanie lokalnych smaków to ożywczy prąd, który obserwujemy dopiero od niedawna. Większość z nas jest ze wsi, choć połowa Polaków mieszka w miastach, to mamy wiejskie korzenie. Niestety nasza kultura została zdominowana przez szlachecką, także w kuchni. Ludzie wstydzili się biednych dań. Tymczasem kuchnia południowo włoska, która należy do najatrakcyjniejszych na świecie, to kuchnia biednych ludzi. Spaghetti aglio olio e peperoncino, pizza - to dania ubogich, które urosły do rangi symboli. - zdradza Robert Makłowicz w rozmowie z dziennikarką portalu turystuka.wp.pl

Zobacz jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości