Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Specjalność włoskiej kuchni

Kuchnia włoska słynie nie tylko z makaronów i pizzy. Jednym z bardzo ciekawych dań, którymi może się ona pochwalić, jest również gicz cielęca z kością duszona lub pieczona. Ta właśnie potrawa to ossobuco. Czym charakteryzuje się ossobuco i jak przygotować je samodzielnie? O tym przeczytacie poniżej.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Czym jest ossobuco?

Ossobuco jest potrawą pochodzącą z Lombardii, czyli krainy znajdującej się w północnej części Włoch. Stolicą regionu Lombardia jest Mediolan i to właśnie mediolańska wersja ossobuco jest uważana za tę pierwotną i tradycyjną. Istnieje nawet Bractwo Mediolańskiego Ossobuco, które ma za zadanie gwarantować pamięć autentycznej kuchni mediolańskiej.

Wiadomym jest, że potrawa ta była gotowana w bogatych domach już w XVIII wieku w Lombardii, skąd została rozpowszechniona na cały Półwysep Apeniński. Okazuje się, że z czasem zagustowano w niej również w północnej części Francji oraz w Belgii.

Nazwę ossobuco możemy przetłumaczyć na język polski jako kość z dziurą. Ma to swoje podstawy, gdyż danie jest giczą cielęcą przygotowywaną wraz z kością. Niektórzy mistrzowie kulinarni gicz cielęcą proponują zastąpić mięsem z indyka, ale to jednak cielęcina jest pierwotnym składnikiem tej potrawy.

Aby przyrządzić ossobuco, gicz cielęcą kroi się w poprzek w plastry wraz z kością. Obsmaża się je na maśle, a następnie dusi w białym winie z dodatkiem pomidorów, cebuli i czosnku. Potrawę podaje się z tzw. gremolatą, czyli mieszanką natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej, oraz z ryżem zabarwionym szafranem. Istnieje również pieczona wersja ossobuco.

Bardzo ważną rolę odgrywa w tej potrawie szpik kostny, który wydobywa się specjalnym widelczykiem lub wykałaczką i zjada. Nadaje on wyjątkowego smaku całemu daniu. Delikatne mięso w połączeniu ze szpikiem i aromatycznym warzywnym sosem jest niezwykle smaczne i zasługuje na to, by się nim zachwycać.

Ossobuco alla Milanese – przepis

Składniki:

  • 4 grube plastry giczy cielęcej z kością (po ok. 300 g każdy),
  • 500 ml mięsnego bulionu,
  • 250 g cebuli,
  • 50 ml białego wina,
  • 50 g mąki,
  • 40 g masła,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • skórka otarta z 1 cytryny.
Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

Jak przygotowac ossobuco? Gotowanie zaczynamy od przygotowania mięsnego bulionu. Następnie cebulę obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy. Wrzucamy na nią cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Podlewamy ją połową białego wina i gotujemy jeszcze 10 minut. Przyrumienioną cebulę zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Każdy plaster mięsa nacinamy na tkance łącznej, by nie zwijał się podczas gotowania. W misce mieszamy mąkę z solą i niewielką ilością pieprzu. Plastry obtaczamy w tej mieszance i delikatnie otrząsamy z nadmiaru mąki. Na tej samej patelni co wcześniej rozgrzewamy drugą połowę oliwy i masło. Zrumieniamy na niej mięso przez ok. 4 minuty z jednej strony i ok. 2 minuty z drugiej. Następnie podlewamy resztą białego wina i odparowujemy. Zalewamy bulionem tak, by prawie zakrył mięso i dodajemy przesmażoną cebulę. Ogień zmniejszamy i patelnię nakrywamy pokrywką. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 35 minut. Po tym czasie mięso przewracamy na drugą stronę, przykrywamy i gotujemy kolejne 25 minut.

Gremolatę przygotowujemy z drobno posiekanego czosnku wymieszanego z posiekaną natką pietruszki  i startą skórką cytrynową. Mięso posypujemy mieszanką, gdy już zdejmiemy je z ognia.

Ossobuco najlepiej smakuje zjedzone od razu po zrobieniu, choć można przechowywać je w lodówce, ale najlepiej tylko 1 dzień. Nie zaleca się zamrażać potrawy.

Autor: Halina Basek

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wytrawne babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo