Maryla Rodowicz chce być jak Magda Gessler? Pokazuje, jak gotować
Od dzisiaj Maryla Rodowicz nie będzie ci się kojarzyła już tylko z sylwestrem na żywo i starymi hitami polskiej piosenki. A wszystko dlatego, że piosenkarka z impetem wpadła na kulinarną scenę i pokazała między innymi, jak przyrządza łososia. Pieczona ryba Maryli Rodowicz zachwyca smakiem i wyglądem, a na dodatek jest banalnie prosta w przygotowaniu.
14.02.2023 14:08
Autorka hitów takich jak "Małgośka" czy "Niech żyje bal" to kobieta wielu talentów. Rodowicz od jakiegoś czasu pracowała nad nowym programem kulinarnym "Gotuj z Marylą", a pierwsze kroki stawia na... TikToku. Wiecznie młoda artystka zachwyca internautów nie tylko przepisami, ale również poczuciem humoru i luźną atmosferą panującą podczas jej pokazów gotowania.
Pieczona ryba Maryli Rodowicz to prosty przepis na zapiekanego ze śmietaną i przyprawami łososia. Taka potrawa posmakuje każdemu, a według nas, mogą się do niej przekonać nawet ci, którzy za rybami nie przepadają. Zobacz recepturę, a później sam oceń, jak prezentuje się na talerzu. To doskonała okazja do włączenia do diety trochę urozmaicenia, a przy okazji dużej dawki kwasów omega-3.
Pieczona ryba Maryli Rodowicz
Składniki:
- 500 g filetu z łososia
- 200 g śmietany 18 proc.
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
- świeży koperek
- sok z połowy limonki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Naczynie żaroodporne natłuść oliwą z oliwek i ułóż w nim oczyszczony i przekrojony na pół filet z łososia. Dopraw sokiem z limonki i równomiernie obsyp czerwonym pieprzem.
Koperek pokrój i wyłóż na wierzch łososia. Sos sojowy wymieszaj ze śmietaną i wlej do naczynia żaroodpornego. Dodaj jeszcze kilka łyżek masła. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz około 15 minut - to optymalny czas do tego, żeby łosoś nie wyszedł suchy, a mięciutki i rozpływający się w ustach. Pozostaje już tylko jeść. Smacznego!
Na naszym kanale na YouTube czeka na ciebie więcej ciekawych przepisów. Na przykład ten — na potrawkę z kurczaka w kruchym cieście.