PrzepisMaryla Rodowicz chce być jak Magda Gessler? Pokazuje, jak gotować

Maryla Rodowicz chce być jak Magda Gessler? Pokazuje, jak gotować

Od dzisiaj Maryla Rodowicz nie będzie ci się kojarzyła już tylko z sylwestrem na żywo i starymi hitami polskiej piosenki. A wszystko dlatego, że piosenkarka z impetem wpadła na kulinarną scenę i pokazała między innymi, jak przyrządza łososia. Pieczona ryba Maryli Rodowicz zachwyca smakiem i wyglądem, a na dodatek jest banalnie prosta w przygotowaniu.

Pyszności - Fot. TikTok
Pyszności - Fot. TikTok

14.02.2023 14:08

Autorka hitów takich jak "Małgośka" czy "Niech żyje bal" to kobieta wielu talentów. Rodowicz od jakiegoś czasu pracowała nad nowym programem kulinarnym "Gotuj z Marylą", a pierwsze kroki stawia na... TikToku. Wiecznie młoda artystka zachwyca internautów nie tylko przepisami, ale również poczuciem humoru i luźną atmosferą panującą podczas jej pokazów gotowania.

Pieczona ryba Maryli Rodowicz to prosty przepis na zapiekanego ze śmietaną i przyprawami łososia. Taka potrawa posmakuje każdemu, a według nas, mogą się do niej przekonać nawet ci, którzy za rybami nie przepadają. Zobacz recepturę, a później sam oceń, jak prezentuje się na talerzu. To doskonała okazja do włączenia do diety trochę urozmaicenia, a przy okazji dużej dawki kwasów omega-3.

Pieczona ryba Maryli Rodowicz

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
  • świeży koperek
  • sok z połowy limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Naczynie żaroodporne natłuść oliwą z oliwek i ułóż w nim oczyszczony i przekrojony na pół filet z łososia. Dopraw sokiem z limonki i równomiernie obsyp czerwonym pieprzem.

Koperek pokrój i wyłóż na wierzch łososia. Sos sojowy wymieszaj ze śmietaną i wlej do naczynia żaroodpornego. Dodaj jeszcze kilka łyżek masła. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz około 15 minut - to optymalny czas do tego, żeby łosoś nie wyszedł suchy, a mięciutki i rozpływający się w ustach. Pozostaje już tylko jeść. Smacznego!

Na naszym kanale na YouTube czeka na ciebie więcej ciekawych przepisów. Na przykład ten — na potrawkę z kurczaka w kruchym cieście. 

Wybrane dla Ciebie