Maryla Rodowicz chce być jak Magda Gessler? Pokazuje, jak gotować

Od dzisiaj Maryla Rodowicz nie będzie ci się kojarzyła już tylko z sylwestrem na żywo i starymi hitami polskiej piosenki. A wszystko dlatego, że piosenkarka z impetem wpadła na kulinarną scenę i pokazała między innymi, jak przyrządza łososia. Pieczona ryba Maryli Rodowicz zachwyca smakiem i wyglądem, a na dodatek jest banalnie prosta w przygotowaniu.

ObrazekPyszności - Fot. TikTok

Autorka hitów takich jak "Małgośka" czy "Niech żyje bal" to kobieta wielu talentów. Rodowicz od jakiegoś czasu pracowała nad nowym programem kulinarnym "Gotuj z Marylą", a pierwsze kroki stawia na... TikToku. Wiecznie młoda artystka zachwyca internautów nie tylko przepisami, ale również poczuciem humoru i luźną atmosferą panującą podczas jej pokazów gotowania.

Pieczona ryba Maryli Rodowicz to prosty przepis na zapiekanego ze śmietaną i przyprawami łososia. Taka potrawa posmakuje każdemu, a według nas, mogą się do niej przekonać nawet ci, którzy za rybami nie przepadają. Zobacz recepturę, a później sam oceń, jak prezentuje się na talerzu. To doskonała okazja do włączenia do diety trochę urozmaicenia, a przy okazji dużej dawki kwasów omega-3.

Pieczona ryba Maryli Rodowicz

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
  • świeży koperek
  • sok z połowy limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Naczynie żaroodporne natłuść oliwą z oliwek i ułóż w nim oczyszczony i przekrojony na pół filet z łososia. Dopraw sokiem z limonki i równomiernie obsyp czerwonym pieprzem.

Koperek pokrój i wyłóż na wierzch łososia. Sos sojowy wymieszaj ze śmietaną i wlej do naczynia żaroodpornego. Dodaj jeszcze kilka łyżek masła. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz około 15 minut - to optymalny czas do tego, żeby łosoś nie wyszedł suchy, a mięciutki i rozpływający się w ustach. Pozostaje już tylko jeść. Smacznego!

Na naszym kanale na YouTube czeka na ciebie więcej ciekawych przepisów. Na przykład ten — na potrawkę z kurczaka w kruchym cieście. 

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska