Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło

W święta nie chcę wybierać ości ani walczyć z rozpadającą się rybą przy nakładaniu. Dlatego stawiam na dorsza w chrupiącej panierce: piecze się równo, trzyma formę i można go podać prosto na półmisek bez stresu, że się rozpadnie.

Dorsz w chrupiącej panierce będzie wigilijnym hitemDorsz w chrupiącej panierce będzie wigilijnym hitem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Dorsz w chrupiącej panierce to alternatywa dla tradycyjnego karpia. Ma zwartą polędwicę, nie wymaga wybierania drobnych ości i piecze się równo, bez rozpadania. W tej wersji panierka nie jest ciężka, nie staje się gumowa i nie robi się wilgotna po kilku minutach na półmisku. Dzięki temu dorsz w chrupiącej panierce sprawdza się podczas kolacji wigilijnej, kiedy zależy nam na czystym smaku, lekkiej strukturze i prostej obsłudze przy stole.

Dorsz pieczony w papilotkach. W sam raz na piątkowy obiad

Dorsz w chrupiącej panierce na kolację wigilijną

Składniki:

  • 900 g dorsza (polędwica),
  • 120 g bułki tartej,
  • 40 g orzechów włoskich,
  • ząbek czosnku
  • 40 ml oliwy,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 180 ml wody,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę osusz i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Bułkę tartą wymieszaj z orzechami i czosnkiem.
  3. Z mąki, wody, soli i pieprzu przygotuj rzadkie ciasto.
  4. Filety posmaruj cienko ciastem, następnie obtocz w mieszance bułki i orzechów, bez dociskania panierki.
  5. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrop minimalnie oliwą.
  6. Piecz w 200°C przez 20–25 minut.
  7. Ostatnie 5 minut dopiecz na funkcji grill, aby panierka stwardniała i uzyskała złoty kolor.

Dorsz w chrupiącej panierce jest wygodny w podaniu, ma delikatny smak i nie traci struktury po upieczeniu. Panierka pozostaje twarda i sucha, dzięki czemu ryba zachowuje chrupkość nawet wtedy, gdy leży na półmisku w trakcie dłuższej kolacji.

Z czym dorsz w chrupiącej panierce smakuje najlepiej?

To danie nie wymaga rozbudowanych dodatków. Najlepiej sprawdzają się proste, czyste w smaku rozwiązania, które nie przykryją ryby:

  • puree ziemniaczane lub ziemniaki pieczone,
  • frytki z batatów,
  • surówka z białej kapusty albo klasyczna marchewka z jabłkiem,
  • buraczki podawane na ciepło,
  • sos koperkowy lub jogurtowo-musztardowy,
  • surówka z ogórków kiszonych.

Panierka jest wyrazista, więc dodatki mają być neutralne, czyli nie tłuste, nie ciężkie, nie za słodkie.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀