Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec to dla wielu osób jedno z najbardziej symbolicznych ciast wigilijnych. Choć w sklepach bez trudu kupimy gotowe wypieki, nic nie zastąpi makowca upieczonego w domu. Podpowiadamy, jak można przygotować naprawdę pyszne ciasto.
Jeśli chcesz, by w tym roku makowiec wyszedł naprawdę udany, warto dać ciastu wyrosnąć w lodówce i przygotować domową masę makową. Ciasto można wyrobić dzień wcześniej, włożyć do miski, przykryć i odstawić na noc do lodówki. Tzw. zimne wyrastanie sprawia, że ciasto ma lepszy smak, jest bardziej elastyczne i łatwiejsze do rozwałkowania, mniej się rwie przy zwijaniu rolady. To także duże ułatwienie organizacyjne – w wigilię nie trzeba już wyrabiać ciasta od zera, tylko wyjąć je, chwilę ocieplić, rozwałkować, posmarować makiem i upiec.
Domowa masa makowa
Gotowa masa z puszki kusi wygodą, ale domowa wygrywa smakiem i składem. Masz pełną kontrolę nad ilością cukru, bakalii i aromatów. Świeżo ugotowany i zmielony mak, połączony z miodem, masłem, skórką pomarańczową i orzechami smakuje znacznie lepiej, a masa ma idealną konsystencję – gęstą, ale łatwą do rozsmarowania, dzięki czemu nie wypływa z ciasta i makowiec ładnie się kroi.
Domowa masa makowa. Stary przepis naszych babć
Przepis na makowiec
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 20 g świeżych drożdży,
- 120 ml letniego mleka,
- 60 g masła (roztopionego),
- 60 g cukru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: wanilia lub skórka z 1/2 cytryny.
Masa makowa:
- 250 g suchego maku,
- ok. 250 ml mleka,
- 80 g cukru,
- 2–3 łyżki miodu,
- 50 g masła,
- po 50 g orzechów i rodzynek/żurawiny,
- ok. 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 1 jajko,
- aromat migdałowy, szczypta cynamonu lub kardamonu.
Dodatkowo: białko do posmarowania, cukier puder lub lukier.
Przygotowanie
Masa makowa:
Mak ugotuj w mleku ok. 20–25 minut, odcedź i odciśnij, następnie zmiel (2 razy w maszynce lub w blenderze). W garnku rozpuść masło, dodaj mak, cukier, miód, bakalie, skórkę, przyprawy. Chwilę podgrzewaj, odstaw do przestudzenia, na końcu wbij jajko i wymieszaj. Odstaw (może czekać w lodówce).
Ciasto:
Drożdże świeże rozpuść w części mleka z odrobiną cukru (przy suchych dodaj je do mąki). Połącz mąkę, cukier, sól, żółtka, mleko, na końcu dodaj masło. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie. Włóż do miski, przykryj i odstaw na 8–12 godz. do lodówki. Następnego dnia wyjmij ciasto, odczekaj ok. 30 minut, rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj masą makową, zostawiając wolny brzeg, zawiń roladę, zlep końce. Przełóż na blachę, odstaw na ok. 30 minut do podrośnięcia, posmaruj białkiem i piecz w 180 stopniach ok. 30–40 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.