Napoleonki z tego przepisu można jeść bez wyrzutów sumienia. Smaczniejsze od tradycyjnych

Tradycyjny przepis na napoleonkę jest dość kaloryczny i nie zawsze polecany osobom, które dbają o linię. Na szczęście istnieje sposób, aby przygotować napoleonkę, która będzie równie pyszna, a jednocześnie zdrowsza i mniej kaloryczna.

Napoleonki z tego przepisu można jeść bez wyrzutów sumienia. Smaczniejsze od tradycyjnychNapoleonki z tego przepisu można jeść bez wyrzutów sumienia. Smaczniejsze od tradycyjnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Marzysz o deserze, który nie zrujnuje twojej diety? Oto przepis na fit napoleonki, których smak i lekkość zaskoczą nawet największych łasuchów. Zapomnij o wyrzutach sumienia i ciesz się pysznym kremem oraz spodem z herbatników. Przekonaj się, dlaczego fit napoleonki mogą być smaczniejsze od tradycyjnych deserów!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe zawijaki świetnie sprawdzą się jako deser, jak i drugie śniadanie

Sekret dietetycznej napoleonki

Dieta nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności jedzenia słodkości. Fit napoleonka to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy chcą cieszyć się deserem bez złamania swoich postanowień. Dzięki użyciu kaszy jaglanej wzbogaconej w cenne składniki odżywcze oraz chrupiących herbatników ten deser spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Fit napoleonka z kaszy jaglanej - przepis

Do przygotowania fit napoleonki z kaszy jaglanej potrzebujemy następujących składników:

  • 180 g herbatników,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 5 łyżek ksylitolu,
  • 500 ml wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • aromat waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Wypłucz kaszę jaglaną, a następnie zalej ją wrzątkiem. Umieść ją w garnku i dodaj puszkę mleka kokosowego, kilka kropel aromatu waniliowego oraz sól. Pozostaw do ostygnięcia, aż kasza wchłonie płyn.
  2. Teraz posłódź ostudzoną kaszę jaglaną ksylitolem, a następnie zblenduj ją na gładki krem.
  3. Ułóż herbatniki na dnie wybranej blaszki, a na wierzchu rozłóż masę kokosowo-jaglaną. Przykryj drugą warstwą herbatników. Owij ciasto folią i schładzaj w lodówce przez noc.
  4. Po schłodzeniu pokrój ciasto na mniejsze kawałki. Przed podaniem, posyp je cukrem pudrem lub płatkami kokosowymi.

Fit napoleonkę można także przygotować w wersji mini, umieszczając herbatniki i krem w mniejszych pojemniczkach. To doskonały deser na każdą okazję, który możesz zabrać ze sobą w podróż lub do pracy. Odkryj, jak łatwo można połączyć przyjemność jedzenia słodkości z dbałością o zdrowie i sylwetkę.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej