Ciasto pychotka. Ukochany klasyk zrobisz teraz bez pieczenia w kilka chwil

Ciasto pychotka, nazywane również Pani Walewska, to jeden z najprostszych przepisów na deser bez pieczenia. Wygląda tak apetycznie, że ciężko odmówić sobie kawałka.

Ciasto Pychotka - PysznościCiasto Pychotka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | michal812
Ewa Malinowska

Ciasto Pychotka to jeden z najpopularniejszych wypieków w Polsce. Ciasto warstwowe, składające się ze spodu, kremu budyniowego, dżemu porzeczkowego i bezy to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Różne konsystencje i smaki łączą się w pyszną całość, tworząc harmonijną kompozycję. W roli spodu występują tutaj herbatniki. Można również upiec blaty, ale wersja z ciasteczkami jest równie smaczna, a na dodatek jeszcze szybsza i prostsza w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w takim wydaniu nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje

Ciasto Pychotka bez pieczenia

Jedna z teorii mówi, że nazwa pochodzi od kochanki Napoleona Bonaparte, Marii Walewskiej. W moim domu zamiennie używamy "Pychotka" i "Pani Walewska", każdy wie, o które ciasto chodzi. I każdy też czeka na sygnał, że deser jest już gotowy, więc można szykować talerzyki. Prosty deser bez pieczenia sprawdzi się na wiele okazji, d urodzin, przez imprezy, bo zwykłą ochotę na coś słodkiego.

Pani Walewska
Pani Walewska © Adobe Stock | michal812

Składniki:

Krem budyniowy

  • 800 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 60 g mąki,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 200 g masła,
  • szczypta soli.

Dodatkowo

  • ok. 30-40 herbatniki (w zależności od ich wielkości),
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki,
  • kilka bezików,
  • garść prażonych migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewam 550 mleka, dodaję cukier i zagotowuję.
  2. W pozostałej części mleka rozpuszczam budynie oraz mąkę, dokładnie mieszając. Wlewam do garnka.
  3. Całość podgrzewam na małym ogniu, mieszając masę. Robię to do momentu, aż zgęstnieje.
  4. Powstały budyń przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia. Przykrywam go folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.
  5. Masło ucieram na puszystą masę wraz ze szczyptą soli. Porcjami dodaję wystudzony budyń, cały czas miksując.
  6. Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wykładam herbatnikami.
  7. Następnie rozprowadzam połowę dżemu porzeczkowego oraz 1/3 część masy budyniowej.
  8. Układam kolejną warstwę herbatników, pozostały dżem i 1/3 budyniu.
  9. Następnie znów herbatniki i na samym wierzchu ostatnią warstwę kremu. Posypuję pokruszonymi bezami i podprażonymi płatkami migdałów.
  10. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły, a herbatniki zmiękły.

Gotowy deser kroję na kawałki i serwuję moim bliskim. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba