Ciasto pychotka. Ukochany klasyk zrobisz teraz bez pieczenia w kilka chwil
22.01.2024 07:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto pychotka, nazywane również Pani Walewska, to jeden z najprostszych przepisów na deser bez pieczenia. Wygląda tak apetycznie, że ciężko odmówić sobie kawałka.
Ciasto Pychotka to jeden z najpopularniejszych wypieków w Polsce. Ciasto warstwowe, składające się ze spodu, kremu budyniowego, dżemu porzeczkowego i bezy to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Różne konsystencje i smaki łączą się w pyszną całość, tworząc harmonijną kompozycję. W roli spodu występują tutaj herbatniki. Można również upiec blaty, ale wersja z ciasteczkami jest równie smaczna, a na dodatek jeszcze szybsza i prostsza w przygotowaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Pychotka bez pieczenia
Jedna z teorii mówi, że nazwa pochodzi od kochanki Napoleona Bonaparte, Marii Walewskiej. W moim domu zamiennie używamy "Pychotka" i "Pani Walewska", każdy wie, o które ciasto chodzi. I każdy też czeka na sygnał, że deser jest już gotowy, więc można szykować talerzyki. Prosty deser bez pieczenia sprawdzi się na wiele okazji, d urodzin, przez imprezy, bo zwykłą ochotę na coś słodkiego.
Składniki:
Krem budyniowy
- 800 ml mleka,
- 150 g cukru,
- 60 g mąki,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 200 g masła,
- szczypta soli.
Dodatkowo
- ok. 30-40 herbatniki (w zależności od ich wielkości),
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki,
- kilka bezików,
- garść prażonych migdałów.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlewam 550 mleka, dodaję cukier i zagotowuję.
- W pozostałej części mleka rozpuszczam budynie oraz mąkę, dokładnie mieszając. Wlewam do garnka.
- Całość podgrzewam na małym ogniu, mieszając masę. Robię to do momentu, aż zgęstnieje.
- Powstały budyń przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia. Przykrywam go folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.
- Masło ucieram na puszystą masę wraz ze szczyptą soli. Porcjami dodaję wystudzony budyń, cały czas miksując.
- Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wykładam herbatnikami.
- Następnie rozprowadzam połowę dżemu porzeczkowego oraz 1/3 część masy budyniowej.
- Układam kolejną warstwę herbatników, pozostały dżem i 1/3 budyniu.
- Następnie znów herbatniki i na samym wierzchu ostatnią warstwę kremu. Posypuję pokruszonymi bezami i podprażonymi płatkami migdałów.
- Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły, a herbatniki zmiękły.
Gotowy deser kroję na kawałki i serwuję moim bliskim. Smacznego!