Ciasto pychotka. Ukochany klasyk zrobisz teraz bez pieczenia w kilka chwil

Ciasto pychotka, nazywane również Pani Walewska, to jeden z najprostszych przepisów na deser bez pieczenia. Wygląda tak apetycznie, że ciężko odmówić sobie kawałka.

Ciasto Pychotka - PysznościCiasto Pychotka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | michal812
Ewa Malinowska

Ciasto Pychotka to jeden z najpopularniejszych wypieków w Polsce. Ciasto warstwowe, składające się ze spodu, kremu budyniowego, dżemu porzeczkowego i bezy to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Różne konsystencje i smaki łączą się w pyszną całość, tworząc harmonijną kompozycję. W roli spodu występują tutaj herbatniki. Można również upiec blaty, ale wersja z ciasteczkami jest równie smaczna, a na dodatek jeszcze szybsza i prostsza w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w takim wydaniu nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje

Ciasto Pychotka bez pieczenia

Jedna z teorii mówi, że nazwa pochodzi od kochanki Napoleona Bonaparte, Marii Walewskiej. W moim domu zamiennie używamy "Pychotka" i "Pani Walewska", każdy wie, o które ciasto chodzi. I każdy też czeka na sygnał, że deser jest już gotowy, więc można szykować talerzyki. Prosty deser bez pieczenia sprawdzi się na wiele okazji, d urodzin, przez imprezy, bo zwykłą ochotę na coś słodkiego.

Pani Walewska
Pani Walewska © Adobe Stock | michal812

Składniki:

Krem budyniowy

  • 800 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 60 g mąki,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 200 g masła,
  • szczypta soli.

Dodatkowo

  • ok. 30-40 herbatniki (w zależności od ich wielkości),
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki,
  • kilka bezików,
  • garść prażonych migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewam 550 mleka, dodaję cukier i zagotowuję.
  2. W pozostałej części mleka rozpuszczam budynie oraz mąkę, dokładnie mieszając. Wlewam do garnka.
  3. Całość podgrzewam na małym ogniu, mieszając masę. Robię to do momentu, aż zgęstnieje.
  4. Powstały budyń przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia. Przykrywam go folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.
  5. Masło ucieram na puszystą masę wraz ze szczyptą soli. Porcjami dodaję wystudzony budyń, cały czas miksując.
  6. Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wykładam herbatnikami.
  7. Następnie rozprowadzam połowę dżemu porzeczkowego oraz 1/3 część masy budyniowej.
  8. Układam kolejną warstwę herbatników, pozostały dżem i 1/3 budyniu.
  9. Następnie znów herbatniki i na samym wierzchu ostatnią warstwę kremu. Posypuję pokruszonymi bezami i podprażonymi płatkami migdałów.
  10. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły, a herbatniki zmiękły.

Gotowy deser kroję na kawałki i serwuję moim bliskim. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀