Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki to obowiązkowy dodatek do tradycyjnych kotletów mielonych, ale i do innych mięs. Te klasyczne, tarte z chrzanem lub octem, choć pyszne, bywają jednak zbyt ostre i kwasowe dla delikatniejszych podniebień. Zamiast jednak ścierać je na tarce i łączyć z cebulką, stawiam na łagodny, mleczny akcent.
Gdy pierwszy raz podałam tę sałatkę, teściowa łapała się za głowę. Dodatek mleka do buraczków brzmiał jak kulinarna herezja, ale wystarczyła jedna łyżeczka, by przekonała się do tego niezwykłego połączenia. Łagodna, kremowa nuta doskonale pasuje do niedzielnego kotleta, przypadnie do gustu również najmłodszym, a samo przygotowanie to pestka. Nie ma tu ostrości, jest tylko otulający, słodko-kwaśny smak, który aż prosi się o powtórkę.
Dewolaj z polskim akcentem. Zamiast masła postaw na ogórki konserwowe i żółty ser
Buraczki z mlekiem
Tradycyjne, słodko-kwaśne buraczki świetnie łączą się z mlekiem. Mleko doskonale neutralizuje agresywny, kwaśny smak octu, jednocześnie nie zagłuszając naturalnego smaku buraków. Zamiast wodnistego czy zbyt octowego dodatku, otrzymujemy aksamitną, ciepłą i niesamowicie otulającą sałatkę. To dodatek idealny do tradycyjnych obiadów. Świetnie smakuje w szczególności jesienią i zimą, bo takie buraczki serwuje się na ciepło.
Buraki to nie tylko piękny kolor na talerzu, ale i zdrowie w czystej postaci. Są prawdziwą skarbnicą azotanów, które w organizmie zamieniają się w tlenek azotu, poprawiający krążenie i obniżający ciśnienie krwi. Są też bogate w błonnik, żelazo i kwas foliowy.
Przepis na buraczki
Aby zredukować czas przygotowania, w wersji ekspresowej możesz użyć już ugotowanych i obranych buraków, dostępnych w paczkach w każdym sklepie.
Buraki najlepiej gotować w łupinach, w całości, w osolonej wodzie, bez obcinania korzenia. Zapobiegnie to "wykrwawieniu się" buraków i utracie koloru. Gotowanie zajmuje od 60 do 90 minut, w zależności od wielkości. Będą gotowe, gdy łatwo będzie można wbić w nie widelec.
Składniki:
- 4 średniej wielkości buraki,
- sól, cukier i ocet do smaku,
- 6 łyżek mleka.
Sposób przygotowania:
- Buraki ugotuj do miękkości.
- Wystudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Starte buraki dopraw do smaku solą, cukrem oraz octem.
- Do rondelka wlej mleko, dodaj buraczki i podgrzewaj, aż płyn się zredukuje.
Gotowe buraczki podawaj na ciepło. Smacznego!