Dodaj 2 łyżki do gotowania buraków. Zachowają piękny kolor i szybciej będą gotowe
Buraki to skarb jesieni i zimy, a już za chwilę staną się gwiazdą świątecznego stołu. Niestety, gotowanie tych pysznych warzyw potrafi być frustrujące, bo nie tylko wymagają dużo czasu, ale często tracą przy swój intensywny, rubinowy kolor. Jest jednak prosty i tani trik, który pozwala uniknąć blaknięcia i jednocześnie przyspiesza proces gotowania.
Buraki są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Są bogatym źródłem kwasu foliowego, żelaza i błonnika, a zawarte w nich azotany wspomagają obniżenie ciśnienia krwi. Niestety potrzebują czasu, żeby się ugotować, w zależności od ich wielkości może to trwać od 45 minut do nawet 1,5 godziny. Długie gotowanie to jednak niejedyny problem. Lubią bowiem tracić swój apetyczny, rubinowy kolor. Remedium na te bolączki czeka w koszyku z owocami. Wystarczy dorzucić dwie łyżki soku z cytryny, by zachować wszystko to, co w nich wizualnie najlepsze.
Buraczki na fecie staną się hitem w każdym domu. Prosty i szybki przepis na pyszną przekąskę
Dlaczego buraki tracą kolor?
Za utratę koloru buraków odpowiadają wspomniane betacyjany, czyli naturalne pigmenty barwiące buraki na czerwono. Te pigmenty są, niestety, wrażliwe na zmiany pH. W trakcie gotowania, zwłaszcza w wodzie o neutralnym lub zasadowym pH (co jest częste w wodzie z kranu), betacyjany ulegają rozkładowi. To powoduje, że woda staje się czerwona, a buraki stają się z kolei brązowe lub szare.
Sok z cytryny do buraków
Jest prosty, kwasowy trik, który pozwala tego uniknąć - dodanie 2 łyżek soku z cytryny do wody podczas gotowania buraków. Sok z cytryny jest naturalnym kwasem. Jego dodanie do wody obniża jej pH, tworząc środowisko kwaśne. W środowisku kwasowym betacyjany stają się stabilne, sok z cytryny działa w tym przypadku jak doskonały utrwalacz koloru. Dzięki temu pigment pozostaje w warzywie, a buraki zachowują piękny, nasycony, rubinowy kolor przez cały proces gotowania.
To jednak nie jest koniec zalet, bo ten skromny dodatek soku z cytryny przyspieszy także proces gotowania. Kwas wpływa na strukturę komórkową warzyw, delikatnie ją naruszając i zmiękczając. W rezultacie buraki są szybciej gotowe, co pozwala zaoszczędzić cenny czas i energię. Ten trik sprawdzi się przy gotowaniu buraków do barszczu, sałatki czy ćwikły. Po ugotowaniu warto przełożyć warzywa do zimnej wody — szok termiczny zatrzyma dalsze gotowanie i sprawi, że buraki pozostaną jędrne i łatwiejsze do ścierania.