Dodaj 2 łyżki do gotowania buraków. Zachowają piękny kolor i szybciej będą gotowe

Buraki to skarb jesieni i zimy, a już za chwilę staną się gwiazdą świątecznego stołu. Niestety, gotowanie tych pysznych warzyw potrafi być frustrujące, bo nie tylko wymagają dużo czasu, ale często tracą przy swój intensywny, rubinowy kolor. Jest jednak prosty i tani trik, który pozwala uniknąć blaknięcia i jednocześnie przyspiesza proces gotowania.

Gotowanie buraków będzie szybszeGotowanie buraków będzie szybsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Buraki są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Są bogatym źródłem kwasu foliowego, żelaza i błonnika, a zawarte w nich azotany wspomagają obniżenie ciśnienia krwi. Niestety potrzebują czasu, żeby się ugotować, w zależności od ich wielkości może to trwać od 45 minut do nawet 1,5 godziny. Długie gotowanie to jednak niejedyny problem. Lubią bowiem tracić swój apetyczny, rubinowy kolor. Remedium na te bolączki czeka w koszyku z owocami. Wystarczy dorzucić dwie łyżki soku z cytryny, by zachować wszystko to, co w nich wizualnie najlepsze.

Buraczki na fecie staną się hitem w każdym domu. Prosty i szybki przepis na pyszną przekąskę

Dlaczego buraki tracą kolor?

Za utratę koloru buraków odpowiadają wspomniane betacyjany, czyli naturalne pigmenty barwiące buraki na czerwono. Te pigmenty są, niestety, wrażliwe na zmiany pH. W trakcie gotowania, zwłaszcza w wodzie o neutralnym lub zasadowym pH (co jest częste w wodzie z kranu), betacyjany ulegają rozkładowi. To powoduje, że woda staje się czerwona, a buraki stają się z kolei brązowe lub szare.

Gotowane buraki można wykorzystać w wielu potrawach
Gotowane buraki można wykorzystać w wielu potrawach © Adobe Stock

Sok z cytryny do buraków

Jest prosty, kwasowy trik, który pozwala tego uniknąć - dodanie 2 łyżek soku z cytryny do wody podczas gotowania buraków. Sok z cytryny jest naturalnym kwasem. Jego dodanie do wody obniża jej pH, tworząc środowisko kwaśne. W środowisku kwasowym betacyjany stają się stabilne, sok z cytryny działa w tym przypadku jak doskonały utrwalacz koloru. Dzięki temu pigment pozostaje w warzywie, a buraki zachowują piękny, nasycony, rubinowy kolor przez cały proces gotowania.

To jednak nie jest koniec zalet, bo ten skromny dodatek soku z cytryny przyspieszy także proces gotowania. Kwas wpływa na strukturę komórkową warzyw, delikatnie ją naruszając i zmiękczając. W rezultacie buraki są szybciej gotowe, co pozwala zaoszczędzić cenny czas i energię. Ten trik sprawdzi się przy gotowaniu buraków do barszczu, sałatki czy ćwikły. Po ugotowaniu warto przełożyć warzywa do zimnej wody — szok termiczny zatrzyma dalsze gotowanie i sprawi, że buraki pozostaną jędrne i łatwiejsze do ścierania.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥