Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
To jedno z tych ciast, które od razu skupiają na sobie uwagę każdego, kto zasiądzie przy stole. Z kilkoma warstwami, które idealnie się dopełniają, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Spośród dziesiątek przepisów na ciasta, ten jest prawdziwą perełką. Ciasto bostońskie wyróżnia się eleganckim wyglądem oraz zróżnicowanymi strukturami i smakiem. Złociste biszkopty, jasny krem waniliowy i ciemna, błyszcząca czekolada na wierzchu od razu zwracają uwagę, a smaki idealnie łączą się w całość.
Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło
Ciasto bolońskie
Przepis składa się z trzech etapów. W pierwszym przygotowujemy biszkopt, który jest największą częścią ciasta – dzielony na pół i przełożony aksamitnym kremem waniliowym. Całość jest wykończona polewą z gorzkiej czekolady, dzięki czemu ciasto nie jest przesadnie słodkie.
Przygotowując ciasto bostońskie, pamiętaj, żeby przykryć krem folią spożywczą bezpośrednio po ugotowaniu, ponieważ zapobiega to powstaniu kożucha. Po przygotowaniu polewy czekoladowej pozwól jej chwilę "odpocząć" po zdjęciu z ognia, zanim wymieszasz, a dzięki temu będzie gładka i lśniąca, a nie grudkowata.
Przepis na ciasto bolońskie
Składniki na ciasto:
- 225 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 170 g drobnego cukru,
- 4 duże jajka,
- 25 g skrobi ziemniaczanej,
- 3-4 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Składniki na krem waniliowy:
- 125 ml mleka,
- 125 ml śmietanki 36 proc.,
- 3 żółtka,
- 50 g drobnego cukru,
- 15 g mąki pszennej,
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Składniki na polewę czekoladową:
- 75 ml śmietanki 30-36 proc.,
- 75 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka masła.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta: wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
- Następnie włóż do malaksera masło, cukier, ekstrakt waniliowy, jajka, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę.
- Zmiksuj wszystko krótko, tylko do momentu, w którym składniki się połączą, po czym wlewaj cienkim strumieniem mleko i miksuj na wolnych obrotach, aż masa stanie się jednolita.
- Gotowe ciasto podziel równomiernie na dwie części, przełóż je do dwóch tortownic o średnicy 20-21 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piecz około 25 minut.
- Po tym czasie wyjmij formy, odstaw na kilka minut, delikatnie oddziel blaty od rantów i przełóż na kratkę, aby całkowicie ostygły.
- Przechodzimy do przygotowania kremu: w małym garnuszku podgrzej mleko ze śmietanką, dodaj przekrojoną laskę wanilii wraz z wyskrobanymi ziarenkami i doprowadź prawie do wrzenia.
- Zdejmij naczynie z ognia, przykryj je i odstaw na 10 minut, następnie usuń ziarna z laski wanilii i wrzuć ją (jeśli używasz ekstraktu, dodaj go dopiero na końcu).
- W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę, dodaj mąkę i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Przelej ją do ciepłej mieszanki mleczno-waniliowej i dokładnie wymieszaj.
- Postaw garnek z powrotem na palniku i gotuj na średnim ogniu, intensywnie mieszając, aż krem wyraźnie zgęstnieje (zwykle około 2-3 minut).
- Zdejmij krem z ognia, rozprowadź na jego powierzchni folię spożywczą tak, aby stykała się z kremem i zapobiegała powstaniu kożucha, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
- Przechodzimy do przygotowania polewy: podgrzej w małym garnku śmietankę z ekstraktem waniliowym.
- Gdy zacznie się nagrzewać, dodaj masło i drobno połamaną gorzką czekoladę.
- Podgrzewaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw na parę minut.
- Następnie dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy i odstaw, żeby lekko zgęstniała.
- Na koniec złóż ciasto: ułóż pierwszy blat na paterze, równomiernie rozprowadź na nim przestudzony krem.
- Przykryj drugim blatem, lekko dociśnij, aby warstwa kremu się wyrównała.
- Następnie polej wierzch ciasta jeszcze ciepłą, ale już gęstniejącą polewą czekoladową, pozwalając jej swobodnie spływać po bokach. Smacznego!