Smakuje jak dwa ciasta w jednym. To idealny deser dla wymagających
Zdarza się, że masz ochotę na dwie rzeczy naraz – również w kwestii wypieków. Wówczas najczęściej trzeba się zastanowić i wybrać jeden przepis, jednak w tej wersji nie musisz podejmować takiej decyzji. To połączenie dwóch pysznych i popularnych ciast, które tworzą wprost idealny duet.
To brakujące ogniwo pomiędzy brownie i tiramisu, które wspólnie tworzą wypiek o zróżnicowanych smakach i teksturach, łącząc to, co najlepsze w obu ciastach. Warstwy idealnie współgrają ze sobą, a deser zachwyci nawet tych najbardziej wymagających.
Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło
Ciasto brownie- tiramisu
Podczas przygotowywania ciasta warto pamiętać o kilku drobiazgach, dzięki którym deser wyjdzie perfekcyjny. Szczególnej uwagi wymaga warstwa tiramisu. Przy nasączaniu biszkoptów zanurzaj je tylko na kilka sekund, aby wchłonęły kawę, ale zachowały kształt.
Zadbaj o to, by mascarpone osiągnęło temperaturę pokojową i wyjmij wcześniej z lodówki. Gotowy deser należy schłodzić minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc, aby smaki się przegryzły, a warstwy dobrze stężały. Tak przygotowane ciasto na pewno zniknie w w oka mgnieniu.
Przepis na ciasto brownie- tiramisu
Składniki na warstwę brownie:
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 90 g mąki pszennej,
- 80 g masła,
- 80 g cukru,
- 2 jajka.
Składniki na warstwę tiramisu:
- 16 biszkoptów typu boudoir,
- 250 ml mocnej kawy,
- 250 g mascarpone (opcjonalnie),
- 80 g cukru,
- 2 jajka,
- niesłodzone kakao (do posypania wierzchu).
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania formy. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia kwadratową formę o boku 20 cm.
- Przejdź do warstwy brownie. Nagrzej piekarnij do 180 stopni Celsjusza.
- W małej misce ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę.
- W osobnym naczyniu połącz masło z połamaną czekoladą i delikatnie podgrzewaj w kąpieli wodnej, mieszając, aż powstanie gładka masa.
- Stopniowo wlej czekoladę z masłem do ubitych jajek, mieszając równomiernie, a następnie dodaj mąkę i delikatnie wmieszaj szpatułką, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek.
- Przelej masę do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz przez 10- 15 minut, a następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Przejdź do warstwy tiramisu. Przygotuj mocną kawę i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Zanurz każdy biszkopt na kilka sekund w kawie, aby nasiąkł, ale się nie rozpadł i ułóż równomiernie na wierzchu ostudzonego brownie.
- Rozdziel jajka na białka i żółtka.
- W misce ubij żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mascarpone i wymieszaj na gładki krem.
- Białka ubij na sztywno i ostrożnie wmieszaj do masy serowej, zachowując puszystość.
- Rozłóż krem równomiernie na nasączonych biszkoptach i wyrównaj wierzch szpatułką.
- Przykryj folią spożywczą i schładzaj w lodówce minimum 6 godzin, najlepiej całą noc.
- Po schłodzeniu delikatnie wyjmij deser z formy przy pomocy papieru do pieczenia.
- Posyp wierzch niesłodzonym kakao przez sitko. Smacznego!